IAEA bezorgd over koelwaterpeil kerncentrale Zaporizja na damdoorbraak

IAEA bezorgd over koelwaterpeil kerncentrale Zaporizja na damdoorbraak

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) wil ruimere toegang tot het reservoir van kerncentrale van Zaporizja om zelf de waterstanden te controleren. Dat meldt IAEA-directeur Rafael Grossi zondag. Het reservoir voorziet de stilgelegde reactoren van Zaporizja, in het zuiden van Oekraïne, van koelwater. Door de recente vernietiging van de Kachovka-dam is het waterpeil in dat reservoir sterk gedaald.

Volgens IAEA zijn er „significante verschillen” in de gerapporteerde gegevens over de waterstanden in het reservoir en wil het agentschap daarom ter plaatse opheldering krijgen. Het waterpeil van het Kachovka-reservoir is sterk gedaald sinds de dam werd beschadigd, maar volgens de kerncentrale van Zaporizja was het waterniveau afgelopen weekend stabiel. Naar schatting zal de hoogte in het reservoir ergens anders dalen, wat een mogelijk verschil van ongeveer twee meter kan veroorzaken, aldus Grossi. „De hoogte van het waterniveau is een belangrijke parameter voor de blijvende werking van de waterpompen.”

Zowel de Kachovka-dam als de Zaporizja kerncentrale zijn bezet door Rusland. Het water uit het reservoir wordt gebruikt om de zes reactoren van de kerncentrale en de opslag van gebruikte brandstof te koelen. Als het waterpeil te sterk zakt kan geen koelwater meer gepompt worden in de reactoren en het nucleair afval. Dat brengt de veiligheid van de kerncentrale mogelijk in gevaar.

Het water uit het reservoir wordt gebruikt om de zes reactoren van de kerncentrale en de opslag van gebruikte brandstof te koelen. Foto Anatolii Stepanov/AFP