Huurwet Hugo de Jonge stevent af op meerderheid dankzij steun PVV

Er tekent zich een ruime Kamermeerderheid af voor het wetsvoorstel van demissionair minister Hugo de Jonge (CDA, Volkshuisvesting) dat een deel van de vrije huursector moet gaan reguleren. Dankzij voorgenomen steun van de PVV kan de wet op een meerderheid rekenen, al ligt er nog een fors aantal amendementen en moties.

De Wet betaalbare huur is de eerste van twee belangrijke woningmarktwetten die De Jonge als inmiddels demissionair minister door de Kamer wil loodsen. De politiek gevoelige wet hangt al twee jaar boven de markt, en wordt deze week in de Tweede Kamer behandeld. De andere wet, die gaat over een grotere rol voor de overheid bij nieuwbouw, staat op de Kameragenda ingepland voor na het voorjaarsreces.

Met de huurwet wil De Jonge meer betaalbare huurwoningen creëren door een deel van de vrije huursector te onderwerpen aan regulering. Zo moet er huurprijsbescherming komen voor woningen in het middensegment – die een maandhuur tussen de 880 en 1.100 euro vertegenwoordigen. Dit moet ervoor zorgen dat er met name in de grote steden meer betaalbare huurwoningen komen voor mensen met een middeninkomen zoals leraren, agenten en verpleegkundigen. Dit zijn mensen met beroepen waaraan een tekort heerst in veel steden. De wet heeft voor huidige vrijesectorwoningen gevolgen. De Jonge schat in dat zo’n 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro per maand in huurprijs dalen.

Ook gaat het woningwaarderingsstelsel, dat nu de huurprijs van sociale huurwoningen bepaalt, voor deze middenhuurwoningen gelden. Verhuurders worden verplicht om een huurprijs te rekenen die past bij het aantal punten voor een middenhuurwoning. Doen ze dit niet, dan kunnen ze een boete krijgen. Huurders kunnen met het puntenstelsel bovendien een lagere huur afdwingen.

Voorafgaand aan het debat op maandag was het spannend of er genoeg steun zou zijn voor het wetsvoorstel. De VVD en BBB zijn uitgesproken tegenstanders van de wet, waar D66 en NSC gelden als voorstanders en GroenLinks-PvdA de wet zelfs nog niet ver genoeg vindt gaan. Alle ogen waren daarom maandag gericht op PVV-Kamerlid Barry Madlener. De PVV is met 37 zetels de grootste fractie en kan de wet maken of breken.

Madlener, voorheen makelaar, liet doorschemeren de wet waarschijnlijk te zullen steunen. Mits de uiteindelijke wettekst door de vele amendementen en moties niet verder aangescherpt zou worden.

Verkoopgolf

Bij diverse fracties bestaan zorgen over bijeffecten van de wet. Bijvoorbeeld omdat verhuurders hun rendementen sterk zien teruglopen door de wet, en dreigen hun huurwoningen te zullen verkopen als hij er komt. Als dit massaal gebeurt, zou het aantal huurwoningen juist krimpen in plaats van toenemen. Economen vrezen dat mensen met lagere middeninkomens in dat geval minder kans maken op een woning, omdat het aantal huurwoningen afneemt en de prijzen verder zullen stijgen. Uit een studie die is gepubliceerd in economenvakblad ESB blijkt dat verhuurders al minder woningen aankopen dan verkopen.


Lees ook
politieagent en leraar delven het onderspit bij verkoop huurwoningen

Woningen en winkels in het Utrechtse centrum, gezien vanaf de Dom.

De Jonge denkt dat het wel meevalt met deze ‘uitpondgolf’ en ziet vooral kansen voor mensen met een middeninkomen die een woning willen kopen. „Deze wet is niet bedoeld om de schaarste op te lossen, maar is er voor bescherming van de huurder”, zei hij maandag in het debat.

Eerder op de dag kraakte De Jonge nog de houding van woningbeleggers. In een interview in Het Financieele Dagblad noemde de demissionair minister de houding van beleggers „een uiting van egoïsme”. Woensdag volgt nog een plenair debat over het wetsvoorstel, donderdag wordt er gestemd.