Huurbevriezing steeds verder uit zicht: geen Kamermeerderheid zonder volledige compensatie voor woningcorporaties

De kans dat de huurbevriezing dit jaar nog wordt doorgevoerd, lijkt steeds kleiner. Het plan was om de maatregel vóór 1 juli in te laten gaan, maar woonminister Mona Keijzer (BBB) krijgt daarvoor onvoldoende steun. Niet alleen de oppositie ligt dwars, ook coalitiepartij NSC heeft zijn bedenkingen.

Alleen wanneer er volledige compensatie voor woningbouwcorporaties komt, stemt de partij in met het wetsvoorstel, zegt NSC-Kamerlid Merlien Welzijn woensdag tijdens een woondebat. In de Voorjaarsnota besloten coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB de sociale huren de komende twee jaar te bevriezen. De deal kon rekenen op forse kritiek: woningcorporaties waarschuwen dat hun investeringscapaciteit fors afneemt, waardoor nieuwbouwplannen de komende tien jaar onder druk komen te staan.

Ook bleef het tot vorige week vrijdag onduidelijk of de half miljoen sociale huurders van particuliere verhuurders ook een huurbevriezing konden verwachten. Keijzer liet weten dat dit niet mogelijk was. Volgens de woonminister bleek het „buitengewoon ingewikkeld” om deze verhuurders te compenseren.

‘Lelijke Haagse deal’

Oppositiepartijen van links tot rechts zijn tijdens het Kamerdebat op woensdagmiddag uiterst kritisch over de huurbevriezing en de gevolgen voor woningcorporaties. „Een lelijke Haagse deal”, concludeert D66-Kamerlid Hans Vijlbrief. De aanvallen van de oppositie zijn voornamelijk gericht op de PVV, waarvan partijleider Geert Wilders het plan na de Voorjaarsnota direct claimde. „Het enige geslaagde aan dit [plan] is dat ongeveer heel Nederland er tegen is”, vervolgt Vijlbrief. Onder meer ChristenUnie, CDA, SGP en JA21 zijn niet over de plannen te spreken.

Minister Keijzer zit in een lastig parket: het wetsvoorstel moet vóór de jaarlijkse huurverhogingen op 1 juli worden aangenomen. Afgelopen vrijdag werd het plan door de ministerraad goedgekeurd en stuurde Keijzer het wetsvoorstel naar de Raad van State voor advies. Pas daarna kunnen de Eerste en Tweede Kamer over het plan stemmen. Wanneer dat precies zal zijn, en of het nog voor het zomerreces plaats kan vinden, is de vraag.

Bekend is dat de woonminister geen groot voorstander is van de huurbevriezing. „Zelf had ik het besluit niet genomen, omdat ik wist wat voor consequenties het heeft voor de investeringscapaciteit van corporaties”, zegt ze tijdens het Kamerdebat. Maar Keijzer ziet het als haar plicht om de opdracht van de coalitiepartijen uit te voeren. „Ik ben zeer gecommitteerd. Ik opereer binnen de grenzen die de Kamer mij geeft.”

Mondelinge toezegging

NSC-Kamerlid Welzijn is er stellig over. De bouwplannen van corporaties mogen niet in het geding komen, zegt ze tijdens het debat. Haar partij stemt alleen in met de huurbevriezing als er een volledige compensatie voor de woningcorporaties komt.

Welzijn baseert zich voor de hoogte van de compensatie op het oordeel van de Autoriteit Woningcorporaties, onderdeel van de Rijksinspectie. Die stelde in een rapport afgelopen week dat corporaties zo’n 35 miljard euro aan investeringscapaciteit mislopen.

Opvallend is dat VVD-Kamerlid Peter de Groot tijdens het debat blijft volhouden dat er nog voldoende investeringscapaciteit overblijft „zo’n 70 miljard”, van de oorspronkelijk beraamde 105 miljard euro. Daarbij ligt er al voldoende compensatie, vindt de VVD: de coalitiepartijen hebben daar 1 miljard euro voor bestemd.

Die 1 miljard aan compensatie zal het verschil niet maken, stelde niet alleen Aedes, branchevereniging van woningcorporaties, maar ook woonminister Mona Keijzer in een brief die zij dinsdagavond naar de Kamer stuurde.

Beren op de weg

Hoe een ruimere compensatie voor de corporaties eruit zou zien, is nog onduidelijk. Ook of er genoeg politieke steun voor is. Zo kan er gekeken worden naar het afschaffen van de vennootschapsbelasting voor woningcorporaties, maar de kans dat dit wordt gesteund door de Kamer is miniem. Eerder stemde een meerderheid van de Kamer al tegen een soortgelijk voorstel als onderdeel van de initiatiefwet van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop.

Daarnaast werd woensdagochtend duidelijk dat Aedes definitief een rechtszaak start tegen het kabinet over de huurbevriezing. Door middel van een kort geding willen de corporaties het kabinet en minister Keijzer dwingen om sociale huren dit en volgend jaar niet te bevriezen en de Nationale Prestatieafspraken (NPA) na te komen. In december sprak minister Keijzer samen met gemeentes en woningbouwcorporaties af dat er vanaf 2029 jaarlijks 30.000 nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd.