Huren mogen volgend jaar tot bijna 8 procent omhoog

De huren in de vrije sector gaan volgend jaar met maximaal 4,1 procent omhoog, de middenhuur (900 tot 1185 euro per maand) met 7,7 procent en de sociale huur met 5 procent. Dat heeft het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening dinsdag bekendgemaakt.

De maximale stijgingspercentages voor de middenhuur en de vrije sector zijn wettelijk vastgelegd om wonen betaalbaar te houden en gekoppeld aan de loon- en prijsontwikkeling.

In de vrije sector mogen de huren omhoog met de inflatie van dit jaar van 3,1 procent plus 1 procent en in de middenhuur sector met de gemiddelde stijging van de CAO-lonen van 6,7 procent plus 1 procent.

Voor de sociale huur maakten het kabinet, gemeenten en corporaties vorige week op de Woontop bekend dat de gemiddelde huurstijging per woningcorporatie beperkt wordt tot 4,5 procent en dat daar voor een individuele huurwoning maximaal 0,5 procent bovenop mag.

Vanaf 2026 wordt de maximale jaarlijkse huurstijging gekoppeld aan het driejaarsgemiddelde van de inflatie. Daardoor zal de huurstijging minder sterk gaan variëren. Volgens het ministerie weten huurders dan beter waar ze aan toe zijn en kunnen corporaties rekenen op stabielere inkomsten.


Lees ook

Sinds strengere regulering van de huurmarkt zijn er 3.000 huurwoningen minder

De Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid, met relatief veel woningen in de vrije huursector.