Human Rights Watch: Mensenrechtenschendingen in Tigray houden aan, ondanks vredesakkoord

Ethiopië Lokale autoriteiten hebben meer dan duizend Tigreeërs in barre omstandigheden opgesloten en met geweld verdreven. Ook zijn mensen thuis lastiggevallen en herhaaldelijk bedreigd.
Ethiopiërs die uit de regio Tigray zijn gevlucht, schuilen in een school in de Ethiopische plaats Dessie.
Ethiopiërs die uit de regio Tigray zijn gevlucht, schuilen in een school in de Ethiopische plaats Dessie. Foto EPA

Lokale autoriteiten en militaire troepen voeren nog steeds etnische zuiveringen uit in de Ethiopische deelstaat Tigray, ondanks de wapenstilstand die op 2 november 2022 werd getekend. Dat schrijft Human Rights Watch in een donderdag gepubliceerd rapport. Volgens de mensenrechtenorganisatie begaan zij daarbij zowel oorlogsmisdaden als misdaden tegen de menselijkheid.

Inwoners van de deelstaat in het noorden van Ethiopië verklaren dat de lokale autoriteiten meer dan duizend Tigreeërs in barre omstandigheden hebben opgesloten en vervolgens met geweld hebben verdreven. Ook zijn mensen thuis lastiggevallen en herhaaldelijk bedreigd.

De Ethiopische regering zegt de mensenrechtenschendingen te willen aanpakken, maar heeft tot dusver weinig actie ondernomen. Er is nog niemand verantwoordelijk gehouden voor de misstanden en onafhankelijke onderzoeken worden tegengehouden. Human Rights Watch roept de regering op de commandanten en functionarissen die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen te „schorsen, onderzoeken en op passende wijze vervolgen”.

Vredesakkoord

De oorlog in de geïsoleerde regio brak uit in november 2020, nadat de centrale regering de verkiezingen voor het regionale parlement van Tigray weigerde te erkennen. Daarna ontstonden gevechten tussen regionale troepen uit Tigray en het Ethiopische regeringsleger. Er vochten zo’n 250.000 militairen aan Tigrese zijde en zo’n 750.000 aan die van het Ethiopische leger en zijn bondgenoten.

Afgelopen november werd een vredesakkoord gesloten tussen de strijdende partijen. De diplomatieke doorbrak kwam tot stand na vredesonderhandelingen onder leiding van de Afrikaanse Unie.

Lees ook deze analyse: Vredesakkoord in Tigray laat veel vragen open