Hulporganisatie klagen Nederlandse staat aan om Turkijedeal

De ngo’s Amnesty International, Stichting Bootvluchteling en Defence for Children dagen de Nederlandse staat voor de rechter, vanwege de goedkeuring van de migratiedeal tussen de Europese Unie en Turkije in 2016. De hulporganisaties vinden dat de overheid verantwoordelijk moet worden gehouden voor het schenden van Nederlandse, internationale en EU-wetgeving en voor „jarenlange mensonterende toestanden” op de Griekse eilanden.

De ngo’s stelden de Nederlandse overheid vorig jaar al verantwoordelijk voor de gevolgen van de Turkijedeal, maar de overheid erkende die verantwoordingsplicht niet. Daarom slepen ze de staat nu voor de rechter. Nederland had als voorzitter van de Raad van de Europese Unie destijds een belangrijke rol bij de totstandkoming en uitvoering van de deal.


Lees ook
Is dit het definitieve antwoord op Europese migratiezorgen? Vijf vragen over het EU-migratiepact

Een groep van 54 Afrikaanse migranten arriveert op Lanzarote, een van de Canarische Eilanden, na hun redding door de Spaanse kustwacht, 20 december.

„Als gevolg van deze rampzalige deal tussen EU-lidstaten en Turkije zaten tienduizenden asielzoekers vast op de Griekse eilanden, in erbarmelijke omstandigheden in kampen en gesloten opvangcentra”, zegt directeur Dagmar Oudshoorn van Amnesty International Nederland.

‘Handtekening met onvergeeflijke gevolgen’

In de Turkijedeal werd in 2016 afgesproken dat vluchtelingen die op irreguliere wijze de oversteek maakten van Turkije naar Griekenland teruggestuurd mochten worden. Maar omdat elke vluchteling wel recht heeft op een individuele procedure en het Griekse asielsysteem de grote toestroom van destijds niet aankon, zorgde dat voor propvolle kampen op de Griekse eilanden waar groot gebrek aan voedsel en medische en sanitaire voorzieningen heerste.

Volgens de hulporganisaties was Nederland al voor het sluiten van de deal op de hoogte van „de ernstige tekortkomingen” in het Griekse asiel- en opvangsysteem en waren er al duidelijke aanwijzingen dat Turkije niet voldeed aan de eisen die de EU zelf stelt aan veilige derde landen.

„Onze regering was zich terdege bewust van de schadelijke gevolgen voor de mensenrechten, maar zette desondanks haar handtekening met onvergeeflijke gevolgen voor duizenden mensen en kinderen”, zegt Oudshoorn daarover.