Huishoudens met kleine beurs en hoge energierekening krijgen tóch overheidssteun

Hoewel de energieprijzen de afgelopen tijd stabiliseerden, liggen de stookkosten nog structureel hoger dan voor de Russen in 2022 Oekraïne binnenvielen en Nederland veel minder Russisch gas ging gebruiken. Daarom heeft het kabinet besloten om het noodfonds energie te verlengen. Zodoende worden huishoudens met een kleine portemonnee en hoge energierekening ontlast. Dat valt vrijdag te lezen in een Kamerbrief van staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie, VVD), minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken, PVV) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).

Het noodfonds energie bestond in 2023 en 2024 ook al. Vorig jaar konden dik honderdduizend huishoudens elke maand rekenen op 97 euro subsidie uit de geldpot. Het ging om mensen die minder dan twee keer het sociaal minimum verdienen en meer dan 10 procent van hun bruto inkomen kwijt zijn aan energie.

Maar dit jaar leek er een einde te komen aan de steunmaatregel. Het kabinet toonde zich bereid om jaarlijks zestig miljoen euro bij te leggen, maar verwachtte dat de energiebedrijven en netbeheerders ook een bijdrage zouden leveren. Omdat netbeheerders ook veel moeten investeren in de uitbreiding van het stroomnet, was het allerminst zeker of ze akkoord gingen met het verzoek van het kabinet.

Inmiddels heeft de energiesector laten weten dat het de uitvoeringskosten van 10,70 miljoen euro wil dekken. Formeel moet de financiële steun nog worden besproken met de aandeelhouders van de netbeheerders.

Overigens kan het nog zeker acht weken duren voordat minderbedeelde huishoudens wederom een aanvraag kunnen indienen. In de Kamerbrief schrijven de bewindslieden dat ze zich realiseren dat het al medio februari is en huishoudens de verwarming niet aan durven te zetten tijdens de koude dagen uit angst voor hoge kosten en zeggen dat ze hard aan de slag gaan.