Huishoudens en bedrijven gebruikten in de eerste helft van dit jaar 10 procent minder aardgas

Energiegebruik De daling heeft zowel te maken met een zachte winter als met gedragsverandering. Door de hoge gasprijzen van vorig jaar letten huishoudens beter op hun verbruik en stappen industriële bedrijven over op andere energiebronnen.
Vorig jaar was ook een daling te zien: in 2022 gebruikten Nederlanders een kwart minder aardgas dan het jaar ervoor.
Vorig jaar was ook een daling te zien: in 2022 gebruikten Nederlanders een kwart minder aardgas dan het jaar ervoor. Foto Richard Brocken/ANP/Hollandse Hoogte

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben in de eerste zes maanden van dit jaar 10 procent minder aardgas gebruikt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van nieuwe cijfers over het gasverbruik. In totaal is er 15,7 miljard kubieke meter aardgas gebruikt in de eerste helft van 2023. Vorig jaar was ook een daling te zien: in 2022 gebruikten Nederlanders een kwart minder aardgas dan in het jaar ervoor, het laagste niveau sinds 1972.

De industrie schroefde haar gasgebruik in de eerste maanden van dit jaar fors terug, met 13 procent. Het verbruik van de chemische industrie was 18 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De papierindustrie wist zelfs 34 procent te besparen. Daarnaast hebben huishoudens ook flink bespaard: het gasverbruik van deze groep daalde met 13 procent.

Zachte winter

De daling van het gasverbruik is deels te verklaren doordat de afgelopen winter zachter was dan die daarvoor, zegt Luuk Hovius, statistisch onderzoeker bij het CBS. Het weer is met name van invloed op het gasverbruik van huishoudens: als zij de verwarming minder vaak hoeven laten loeien, neemt het gasverbruik af.

Maar ook gecorrigeerd voor de temperatuur viel het aardgasgebruik lager uit, zegt Hovius. Dat komt voornamelijk door een gedragsverandering, zowel van huishoudens die goed op hun gasrekening letten als van de industrie. Door de enorme stijging van de gasprijzen vorig jaar zijn veel industriële bedrijven hun activiteiten anders gaan organiseren, zeker omdat deze sector heel veel energie nodig heeft. Sommige bedrijven hebben de productie tijdelijk stilgelegd omdat produceren met de hoge prijzen niet rendabel was, veel andere zijn overgegaan naar andere energie. Voor zover het productieproces dat toelaat, gebruiken zij nu bijvoorbeeld een mix van gas en elektriciteit, legt Hovius uit. „Daardoor wordt het deel gas kleiner.”

Dat de marktprijs van aardgas daalde en het eerste halfjaar van 2023 onder de prijs van 2022 lag, heeft volgens Hovius waarschijnlijk geen invloed gehad op het gasverbruik. Dat komt doordat er vertraging zit tussen de marktprijs en de prijs die consumenten en bedrijven betalen. „Voor zowel de industrie als huishoudens geldt dat zij vaak aan een contract gebonden zijn. Ook bij een lagere marktprijs betalen zij dan nog het hogere tarief.”

Vollere gasopslagen

Het lagere gasverbruik bood ook de gelegenheid om de gasopslagen verder te vullen. De voorraden waren in het eerste halfjaar van 2023 groter dan in de afgelopen vier jaar. In juni waren de gasopslagen voor 78 procent gevuld, ruim boven de gewenste vulgraad. Ook nam de invoer van vloeibaar aardgas (lng) opnieuw toe, met bijna 50 procent ten opzichte van vorig jaar. De invoer van aardgas in gasvorm daalde wel.