Huisartsenketen Co-Med vraagt komende week faillissement aan

Huisartsenketen Co-Med gaat komende week faillissement aanvragen. Dat blijkt zondagochtend na berichtgeving van Limburgse nieuwszender L1. De advocaat van Co-Med heeft het nieuws bevestigd, schrijft onder meer persbureau ANP. Die advocaat zegt tegen L1 dat Co-Med door de zorgverzekeraars „naar de afgrond is geduwd”.

De grootste commerciële huisartsenketen van Nederland werd medio juni door de vier grootste zorgverzekeraars in gebreke gesteld vanwege wanpraktijken. Volgens Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis kon de huisartsenketen „geen goede zorg” garanderen. Daarnaast was er sprake van onderbezetting en zou Co-Med niet goed bereikbaar zijn.

De vier verzekeraars stopten hun betalingen aan de keten, alle huisartsenpraktijken werden gesloten en op 18 juni legde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Co-Med een last onder dwangsom op: voor elke dag dat de spoedzorg en de bereikbaarheid niet op orde is, moet Co-Med een dwangsom betalen. Vijftigduizend patiënten kwamen als gevolg van de stopgezette samenwerking met verzekeraars zonder huisarts te zitten.

Een van plan van aanpak, waarbij de patiënten zouden worden overdragen aan andere huisartsen, hebben de zorgverzekeraars afgewezen, schrijft L1. De aandeelhouders van Co-Med willen de zorgverzekeraars financieel aansprakelijk stellen. Volgens de advocaat hebben die verzekeraars onvoorspelbaar gehandeld en voor „chaos” gezorgd.


Lees ook

Vijftigduizend patiënten van Co-Med zitten sinds deze week per direct zonder huisarts. Waarom greep niemand in?

Vijftigduizend patiënten van Co-Med zitten sinds deze week per direct zonder huisarts. Waarom greep niemand in?