‘Hors-Saison’ is een ingetogen kleinood waarin je even kunt vluchten

Het is moeilijk aan het begin van Hors-Saison niet aan Lost in Translation (2004) te denken. Deze maal zien we niet Bill Murray in een Japans luxehotel, maar Franse acteur Guillaume Canet met een burn-out in een chic kuuroord vol ouderen. Canet speelt filmacteur Mathieu, die hoopt op anonimiteit en rust tijdens het laagseizoen aan de Bretonse kust en vooral in tragikomische situaties belandt. Zoals een schoonheidsspecialiste die hem tijdens een behandeling met een soort opblaasbare steunkousen vraagt om een selfie. Ondertussen worstelt hij met zijn schaamte over het wegvluchten uit zijn eerste theaterstuk en de desinteresse van zijn drukke echtgenote. Dan krijgt hij een bericht van oude geliefde Alice (Alba Rohrwacher). Het nieuws dat er een ster in het plaatsje verblijft, is ook haar ter ore gekomen.

Regisseur Stéphane Brizé maakte de afgelopen jaren sociaal geëngageerde drama’s over de harde effecten van het kapitalisme. Dit particuliere relaas over twee mensen die een prima leven hebben maar lijden onder zelftwijfel en melancholie, wordt bij hem niet groter dan het is. Maar juist door zijn ingetogenheid raakt Hors-Saison een snaar.

De ingehouden liefde en frustratie tussen de ex’en wordt prachtig neergezet door Canet en Rohrwacher, maar ook de manier waarop hun personages individueel worstelen met hun dromen overtuigt. Je gelooft meteen dat Mathieu egoïstische keuzes heeft gemaakt, toch krijg je sympathie voor hem. Geestige momenten tonen dat het geen pretje is als iedereen je krampachtig ter wille probeert te zijn. Bij Alice is de teleurstelling over dat ze er nooit in is geslaagd haar passie en talent met de buitenwereld te communiceren tastbaar.

En als het te zoetsappig dreigt te worden, neemt Brizé een afslag die clichés over het grijpen van kansen op een net iets andere manier belicht of laat hij glimlachen om de zoveelste absurde reactie op Mathieus bekendheid. Het maakt Hors-Saison tot een klein, ontroerend pareltje waarmee je even kunt vluchten uit de dagelijkse sleur of waanzin. Zonder dat je daarvoor zelf moet inchecken in een kuuroord aan de Bretonse kust.