Hoorzitting beoogd Pentagon-baas is vuurproef voor Trump: krijgt hij zijn kabinet intact door de Senaat?

Volgens de beoogde nieuwe Amerikaanse minister van Defensie „zetten vaders ons onder druk om risico’s te nemen. Moeders schroeven de zijwieltjes op onze fietsen. We hebben moeders nodig. Maar niet in onze strijdkrachten en al helemaal niet in gevechtseenheden.” Door meer vrouwen een gevechtsrol te geven is het leger „niet dodelijker geworden”, meent Pete Hegseth. Integendeel: „Mannen [..] worden afgeleid door vrouwen.”

De kandidaat-bewindsman pende deze overpeinzing vorig jaar neer in zijn boek The War on Warriors, waarin hij betoogt dat diversiteitsbeleid de Amerikaanse strijdkrachten ‘verwijfd’ heeft achtergelaten. Die opvatting, die hij ook veelvuldig uitdroeg als presentator op Fox News, bracht hem bij Donald Trump onder de aandacht. Die droeg hem – zonder enige ambtelijke ervaring – half november voor als volgende baas van het Pentagon.

Voordat Hegseth echter de leiding kan krijgen over een ministerie met een jaarbegroting van 850 miljard dollar en ruim 3 miljoen ondergeschikten, wordt hij deze dinsdag gehoord door de Senaatscommissie voor de Strijdkrachten. Behalve naar zijn opvattingen over vrouwelijke militairen, zullen zij opheldering willen over media-onthullingen over de dwangmatige, agressieve manier waarop hij achter vrouwen aanzat.

Problematisch drankgebruik

Ze zullen hem ook vragen naar zijn problematische drankgebruik: immers geen aanbeveling voor een functie waarbij je ’s nachts uit je bed gebeld kunt worden. En vooral Democraten zullen hem grillen over Trumps dreigementen, tijdens de campagne, het leger desnoods op eigen bodem in te zetten tegen „vijanden van binnenuit”.

Vooraf was het geen uitgemaakte zaak dat alle Republikeinse leden akkoord gaan met Hegseth. Als alle twaalf Democraten in de 25-koppige commissie zich tegen hem keren en daarbij steun krijgen van minimaal één Republikein, sneuvelt zijn nominatie al voordat de voltallige Senaat (53 Republikeinen om 47 Democraten) erover kan stemmen.


Lees ook

Schandalen geen bezwaar, ervaring geen vereiste – in de nieuwe regering van Donald Trump

Donald Trump tijdens zijn campagne in Pennsylvania, vlak voor de verkiezingen.

Als Hegseth het wél haalt, kan dit een positief signaal zijn voor andere kandidaat-bewindslieden over wie twijfels leven. Dan heeft Trump mogelijk zelfs kritische partijgenoten voldoende onder controle om zijn regeringsploeg intact door de Senaat te krijgen. Het gaat dan vooral om vaccinscepticus en complotdenker Robert F. Kennedy jr. als beoogd minister van Volksgezondheid en de pro-Russische oud-Afgevaardigde Tulsi Gabbard als nationaal directeur van de inlichtingendiensten.

Agressief rokkenjagen

De commissie telt meerdere prominente vrouwelijk senatoren, van wie onder anderen Joni Ernst (een gematigde Republikein uit Iowa) al openlijk scepsis uitte over Hegseth. Als veteraan van de Nationale Garde maakte zij zich de afgelopen jaren sterk voor wetten die vrouwen (ook in het leger) beter beschermen tegen seksuele intimidatie. Ernst werd zelf mishandeld door haar ex-man en als student aangerand door een toenmalig vriendje.

In opmaat naar zijn hoorzitting had Hegseth een persoonlijk gesprek met haar en slikte hij zijn bezwaren in over vechtende vrouwen, die in de VS bijna een vijfde van de actieve troepen vormen. „Zolang we de juiste eisen stellen en vrouwen halen die eisen, dan zeg ik: let’s go”, stelde hij vorige maand in de talkshow van Megyn Kelly, een oud-collega bij Fox.

Kort na zijn voordracht bleek dat Hegseth een vrouw die hem beschuldigde van aanranding geld betaalde als onderdeel van een geheimhoudingsovereenkomst

Er zijn echter ook kwesties waar hij minder eenvoudig afstand van kan nemen: de verscheidene onthullingen over zijn problematische omgang met vrouwen in zijn privéleven en op de werkvloer. Kort na zijn voordracht bleek al dat hij een vrouw die hem beschuldigde van aanranding geld betaalde als onderdeel van een geheimhoudingsovereenkomst.

Niet veel later kwam The New Yorker met een diepgravend onderzoeksverhaal waarin medewerkers van twee veteranenclubs die Hegseth leidde, onthulden dat hij als leidinggevende heel vaak heel dronken was. Dan kon hij zijn handen niet thuis houden, lag hij laveloos in hotelgangen, probeerde hij in een nachtclub met de strippers een dansje te doen of begon hij aan de bar ‘kill all muslims’ te roepen. Ondertussen raakten de organisaties waaraan hij leiding moest geven financieel in de problemen: al het geld ging op aan feesten en reizen.


Lees ook

Legertop VS gaat weer turbulente tijd tegemoet, met balanceeract om Trump in toom te houden

Vlagvertoon tijdens een militaire parade ter ere van Veteranendag, eerder deze maand, in New York.

Hegseth was daarnaast jarenlang een onbetrouwbare echtgenoot, onthulde The New York Times. Pikantste bewijsstuk dat de krant opdiepte, was een boze e-mail die Hegseths moeder haar zoon stuurde. Ze schreef deze nadat ze in 2018 moest aanhoren hoe hij tekeerging tegen zijn tweede vrouw Samantha, met wie hij op dat moment in een vechtscheiding was verwikkeld. „Je bent een vrouwenmisbruiker”, schreef Penelope Hegseth. „Dat is de lelijke waarheid en ik heb geen respect voor enige man die vrouwen kleineert, voorliegt, bedriegt, gebruikt en vreemdgaat, voor zijn eigen macht en ego.”

Geen druppel meer

Hegseth deed het relaas van zijn ex-collega’s af als geklaag van een „ontevreden oud-werknemer”. Over zijn reputatie van serieschuinsmarcheerder stelde hij dat hij „werkelijk veranderd is door [zijn derde echtgenote, red.] Jen en mijn Heer en redder Jezus”. Hegseth profileert zich als christen-fundamentalist en flirt openlijk met wit-superioriteitsdenken.

Mochten zijn antwoorden de Senaatscommissie niet overtuigen, heeft zij de macht om betrokken vrouwen op te roepen als getuige. De Democratische senator Elizabeth Warren, die de reputatie heeft scherp te kunnen ondervragen, stuurde Hegseth vorige week al een brief van 33 kantjes met tientallen vragen over zijn opvattingen over en omgang met vrouwen. Zij vroeg hierin ook naar zijn belofte geen druppel meer te drinken, als hij de baan krijgt. Warren: „Als u die belofte breekt, belooft u dan ook meteen af te treden?”