Het kinderboek De Regenmaker van Kees Klomp en een gelijknamig milieuproject voor basisscholieren zijn bekroond met de Over Hoop Prijs, een jaarlijks onderscheiding van 25.000 euro voor een grensverleggend initiatief op het snijvlak van cultuur en maatschappij.
Het boek van Klomp verwijst op speelse en hoopgevende wijze naar de klimaatcrisis en het is de bedoeling dat het onder leerlingen van hand tot hand gaat. Ook is er een begeleidende podcast gemaakt met onder anderen oud-politicus Jan Terlouw en acteur Frank Lammers. Een musical op basis van het verhaal is inmiddels in de maak.
Klomp (1968) is werkzaam bij de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij schrok naar eigen zeggen toen hij er twee jaar geleden achter kwam dat er op de basisschool van zijn zoon Finn in het Drentse Drouwen amper over klimaat werd gesproken. Klomp besloot een boekje te maken van het oude verhaal over het kleine maar dappere vogeltje Olla, dat met een druppeltje water een bosbrand begint te blussen en zo andere dieren overtuigt om mee te helpen met de strijd tegen het vuur. Leer- en gedragsexpert Frum van Egmond produceerde er een onderwijspakket bij.
Extra oplage
De Triodos Foundation maakte reeds een extra oplage van het boekje mogelijk. Op basis van het boek bedachten communicatiestudenten van de Hogeschool Windesheim een musical voor achtstegroepers.
De Stichting Over Holland, de organisatie achter de prijs, is erg enthousiast over het door Klomp in gang gezette project. „Het initiatief is een toonbeeld van het geloof dat verandering mogelijk is als mensen zich niet onterecht laten geruststellen en bereid zijn om gezamenlijk de bestaande orde overhoop te halen”, aldus het juryrapport.
De Over Hoop Prijs is in 2018 voor het eerst toegekend, toen aan Sociëteit Sexyland in Amsterdam. Latere winnaars waren onder meer de Bed-side Singers Amsterdam, een koor dat zingt voor mensen in de laatste levensfase, en Zetje In, een studentenplatform dat zich sterk maakt om het onderwerp discriminatie een vaste plek te geven in het onderwijs. Vorig jaar ging de prijs naar Defne Çelik en Het Amsterdams Lyceum, dat haar als eerste blinde leerling toeliet op een middelbare school.
Klomp krijgt de prijs op 24 mei uitgereikt in de Hogeschool Windesheim in Zwolle.