Hoogwater in Nederland: de rivieren hebben ruimte gekregen en die nemen ze nu in

Het water staat zeer hoog in het oosten van het land. Verslag van een tocht van Spijk naar Deventer langs ondergelopen kades, een roeibootje en zandzakken.

Woensdag 11.09 uur Spijk

Dit? Geert van de Knaap (78) haalt zijn schouders op en wijst naar het water dat tegen de reling van een wandelpad klotst, dat een park heeft verzopen en dat zover reikt als het oog kan zien. „Dit”, zegt hij, „is niks.”

Vijfenvijftig jaar woont hij in Spijk en geen dag is hij bang geweest voor de Rijn. Die stroomt bij Lobith Nederland binnen, klinkt het vaak, maar preciezer is dat het een paar kilometer verderop gebeurt, bij Spijk. De school is er dicht, de kroeg gesloten, de winkel weg. Alleen het dorpshuis is er nog. Elke dag loopt Van de Knaap een rondje om het dorp, drieënhalf à vier kilometer. Vaak kan hij dan ook buitendijks lopen, maar woensdagochtend stroomt daar de Rijn op hoge snelheid het land binnen.

Och, zegt hij, terwijl een inspecteur van de gemeente voorbij rijdt. Het water heeft hier wel eens tegen de dijk geklotst en daar is nu geenszins sprake van. Maar hoe verder je de stroom van de Rijn volgt, hoe penibeler de situatie aan de kades wordt.

11.36 uur Tolkamer

„Watertoeristen” noemen ze zich, een man en vrouw uit Arnhem die vanaf de dijk naar beneden kijken. Daar is de Europakade afgesloten: een verkeersbord dat waarschuwt voor obstakels steekt boven het water uit, het staat al gauw tot net onder je knieën zo hoog. Dan is er drassig gras, dan nat gras en dan de droge dijk.

Ze zijn naar Tolkamer gekomen omdat je daar kunt zien wat de man „het imposante deel” noemt. De Rijn en de Waal zijn er nog samen één brede rivier, nu helemaal. En eigenlijk, zegt de man, vindt hij het nog wel meevallen. De vrouw wijst naar verderop: Duitsland. „Dat is helemaal ondergelopen. Dat is anders.”


Lees ook
Kletsnatte Kerst is een stresstest voor de Nederlandse dijken

<strong>In Deventer</strong> dreigt de IJssel voor het eerst sinds 2011 over de kademuur te stromen. Daarom is een noodplan in werking getreden en worden zandzakken geplaatst.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/hoogwater-in-nederland-de-rivieren-hebben-ruimte-gekregen-en-die-nemen-ze-nu-in.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Ze begint over Ruimte voor de Rivieren, het overheidsprogramma dat haar naam waarmaakt. Het werd na de overstromingen van 1995 opgetuigd. Toen was de rivier ver buiten z’n oevers getreden en werden dorpen en stadswijken bedreigd door een dijkdoorbraak. Om dat in de toekomst te voorkomen werden rivierbeddingen verbreed, dijken verlegd, nevengeulen gegraven en weilanden en poelen aangewezen waar het water heen kan stromen; niet zozeer in noodgevallen, maar om die te voorkomen. Ze vraagt zich af: „Wat als die ruimte niet was gegeven?”</p>
<p><dmt-image-wrapper></p>
<figure class=

12.08 uur Tuindorp

Aan weerszijden van de smalle dijk voorbij Tuindorp stroomt het water. Eettafels rond wat een recreatieplas hoort te zijn steken boven het water uit. Op de radio zegt een woordvoerder van de gemeente Deventer dat het water „best hard” blijft stijgen. Verderop splitsen Rijn en Waal, van de bomen die normaal die scheiding aangeven zijn nu alleen de toppen zichtbaar.

12.54 uur Boerderij de Middelwaard, Loo

Mirjam Krop en haar zoon Roeland varen in een houten bootje van hun boerderij naar de dijk. Krop en haar man runnen een boerderij in biologische oesterzwammen. Vanochtend hadden man en zoon met de tractor twee pallets naar de kade gereden, waar hulp Lars al stond te wachten om ze naar klanten te brengen. In de zes jaar dat hij meehelpt was de boerderij wel vaker een eiland geworden. Maar zo hoog als nu had hij het water nooit eerder gezien.

De voorwielen van de tractor waren vanochtend niet meer te zien geweest. Dat was om kwart voor negen. Daarna steeg het water verder, dus roeit Roeland nu zijn moeder naar de dijk, waar Lars klaar staat met een kratje paddenstoelen van een andere teler.

Zorgen over het water heeft Krop in de bijna dertig jaar dat ze op de boerderij woont nooit gehad. Ze wist waar ze aan begon. Maar de laatste jaren maakt ze zich meer zorgen over klimaatverandering, over extremen. Oude boeren waarschuwen wel eens: als het smeltwater de Nederrijn laat stijgen én het ineens heel hard gaat waaien en vriezen, dan krijg je rare dingen, kruiend ijs, je moet maar zien of de dijken het houden. Het roeibootje voldoet dan niet meer. Daarom ligt er in de vriezer vlees van de eigen koe.

13.57 uur Doesburg

Het water aan de ene kant van de sluis bij Doesburg, waar de IJssel al is afgesplitst van de Rijn, staat ongeveer even hoog als het water aan de andere kant. En dat, zegt een man uit het nabijgelegen dorpje Drempt, gebeurt maar zelden. „Meestal is het verschil een meter of vier, vijf.” Hij wijst naar het water: het staat buitendijks hoger dan de tuinen binnendijks.

Drukte aan de kade in Zutphen.
Foto Dieuwertje Bravenboer

14.39 Zutphen

Langs de N348 tussen Doesburg en Zutphen klotst het water tegen de dijken. De IJssel heeft er wel iets weg van een meer. Maar omdat het door de uiterwaarden en weilanden stroomt, stroomt het niet over de kade in Zutphen. Daar staan Linda en haar man. Ze wonen een paar straten achter de rivier en zijn net als veel mensen gaan kijken. Toen ze vanochtend keek, stond het water lager. Je kunt er nu niet meer lopen.

De mensen roepen dat dit spectaculair is, zegt ze. Zíj vindt het wel meevallen. De waterwerken hier „zijn heel mooi”. De kades zijn hoog en modern en dat een deel van het voetpad erbuiten overstroomd is, is de bedoeling. Een bewoner van één van de huizen aan de kade: „We hebben het hier beter dan in Deventer.”

Het hoogwater trekt veel belangstellenden in Deventer.
Foto Dieuwertje Bravenboer

15.28 Deventer

Er staat een file voor de parkeergarage aan de rand van het centrum van Deventer en de mensen lopen over het fietspad, zo druk is het. Slenterende dagjesmensen bekijken het water als ware het een historisch kunstwerk waarvan ze niet weten wat ze ervan moeten vinden. Dat mensen over het fietspad lopen komt ook door de dikke zandzakken die op een deel van de stoep liggen. Ze zijn zo hard als rotsen.

Een restaurant heeft zelf de ingang gebarricadeerd met zandzakken en houten schotten. Een steen in de muur herinnert eraan hoe het ooit ging. In 1926 stond het water zo hoog dat wellicht alleen je hoofd er bovenuit zou steken. In 1995 kwam het tot je middel. En nu?

Zandzakken als voorzorgsmaatregel.
Foto Dieuwertje Bravenboer

Fenna Edens hangt met haar hoofd over de reling. Een centimeter of tien, twintig, schat ze het verschil tussen kade en water. In 2011 hebben vriendjes van haar kinderen hier nog over de kade gekanood. Maar dat was vóór Ruimte voor de Rivieren, zegt ze direct. Verderop zijn geulen gegraven die Deventer nu droog houden.

Hoe lang? Donderdag bereikt het water naar verwachting zijn hoogste stand. Martin Lubberding kijkt vanuit zijn appartement over de IJssel uit. Nederland is goed voorbereid, vindt hij. Eén vraag cirkelt soms wel door zijn hoofd: „Wanneer heb je de dijken hoog genoeg?”


Lees ook
Ondergelopen kades, wegen en uiterwaarden: het hoogwater in beeld

Hoogwater in de rivier de IJssel bij Zutphen.