Hoogwater in Nederland: brug in Maastricht instabiel, Friesland laat polders onderlopen

De waterstanden van Nederlandse rivieren stijgen, maar de veiligheid is niet in het geding. Dat meldt Rijkswaterstaat donderdagmiddag. Wel dreigt in Maastricht een brug aan de Stuwweg in te storten, nadat deze afgelopen nacht zwaar beschadigd raakte door een losgeslagen woonboot.


Lees ook
‘400 woningen bouwen in uiterwaarden: wie heeft dat verzonnen?

Als gevolg van hoogwater in de uiterwaarden bij Oosterbeek is deze oude rivierdijk in het water verdwenen.

Het incident met de woonboot vond plaats op dezelfde plek waar woensdag al een deel van een stuwdam wegspoelde. Hoe de woonboot los kon raken, is nog niet duidelijk. De bewoners van woonboten in het gebied waren op dat moment al geëvacueerd vanwege de damdoorbraak. Rijkswaterstaat werkt aan scenario’s om de dam te herstellen. Het instituut denkt daarbij aan het plaatsen van zogeheten breukstenen, die de stroomsnelheid bij de dam moeten doen afnemen.

De hoge waterstand wordt veroorzaakt door de reeds gevallen neerslag en de neerslag die nog wordt verwacht in het stroomgebied van de Rijn (Duitsland en Zwitserland) en de Maas (België en Noord-Frankrijk). De Maas bereikte vanmorgen de piekafvoer van 1.700 kubieke meter per seconde bij Sint Pieter, een dorp dat grenst aan Maastricht. Dat kan nog iets stijgen, tot 1.800 kubieke meter per seconde, waarna de waterstand in de loop van vrijdag weer zal dalen. De hoogste waterstand van de Rijn wordt op 7 of 8 januari verwacht, en is vergelijkbaar met de waterstand die eind december werd bereikt. Toen stond het peil op 14,52 meter boven NAP.

Wateroverlast

Ook het water in het IJsselmeer en Markermeer staat hoog. Een stevige wind uit oostelijke richting zal het water komende nacht opstuwen, waardoor Rijkswaterstaat rekening houdt met wateroverlast in buitendijkse gebieden aan de westkant van de meren. Op Oudjaarsdag leidde een soortgelijke situatie tot ondergelopen kelders in onder meer Hoorn en Volendam.

In Friesland heeft het Wetterskip (Waterschap) Fryslân donderdag besloten om zeven daarvoor aangewezen polders onder water te zetten. Zo kan 4 miljoen kubieke meter water worden afgevoerd van de wateren in het gebied, die momenteel 20 centimeter hoger staan dan het streefpeil van 52 centimeter onder NAP. Door de maatregel moet het waterpeil met gemiddeld drie centimeter zakken. De polders liggen allen in het oostelijke deel van Friesland, waar het water de afgelopen dagen naartoe is gestuwd. Mocht het nodig zijn, dan kan het Wetterskip nog opschalen tot opslag in veertien retentiegebieden, die bestaan uit weilanden of natuurgebieden. Als het waterpeil zakt, kunnen de polders weer leeg worden gepompt.

De Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden deelt zandzakken uit aan inwoners van de buurt Varsseveld in Leerdam, waar donderdag de eerste tuinen onder water zijn gelopen door de hoge waterstand van De Linge. De gemeente en het Waterschap Rivierenland verwachten dat de rivier buiten de oevers zal treden. Uitwijkopties, zoals sloten in de polders rondom De Linge, zitten vol, terwijl het waterschap ook al water heeft omgeleid via sluizen.