Hoogste aantal zelfdodingen onder jonge vrouwen ooit in 2024

Vorig jaar stapten 117 vrouwen tot dertig jaar uit het leven. Niet eerder was dat aantal zo hoog. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Onder tieners is zelfdoding inmiddels de vaakst voorkomende doodsoorzaak. In 2024 betrof 20 procent van de overlijdens onder tieners suïcide. Dat percentage ligt hoger dan kinderen die overlijden aan kanker of door een verkeersongeluk. Ook twintigers overleden vooral door zelfdoding, in 32 procent van de gevallen. Dat heeft zowel te maken met meer zelfdodingen als minder verkeersdoden.

In totaal maakten 1.849 mensen een einde aan hun leven in 2024. Omgerekend zijn dat gemiddeld vijf zelfdodingen per dag. Onder vijftigers komt suïcide het vaakst voor. In 2024 was een vijfde van de suïcideplegers een vijftiger.

Beweegredenen

Het CBS rekent met een zelfdodingscijfer, waarbij bevolkingsgroei en vergrijzing worden meegewogen. Op die manier kunnen de onderzoekers cijfers uit verschillende jaren naar eigen zeggen goed met elkaar vergelijken. Sinds 2018 veranderde het zelfdodingscijfer niet dusdanig: tussen de 10,3 en 10,9 per 100 duizend inwoners.

Over de beweegredenen van mensen die suïcide plegen, is weinig bekend. Het CBS houdt die informatie niet bij. Vorig maand sprak NRC met gezondheidswetenschapper Elias Balt, die nabestaanden na een zelfdoding interviewde om te proberen te begrijpen waarom het slachtoffer tot de suïcide kwam.


Lees ook

‘We weten heel weinig over de mensen die sterven door suïcide’

Een reizend kunstwerk van Sazza (Saskia Stolz) om aandacht te vragen voor het thema zelfdoding bij jongeren.

In zijn onderzoek kwamen onder meer jonge vrouwen naar voren die al sinds puberteit met psychische problemen, suïcidale gedachten en suïcidaal gedrag kampen. Volgens Balt ging deze groep, die ondanks intensieve zorg niet opknapte, regelmatig via internet op zoek naar lotgenoten of kwam ze tegen in klinieken.

„Daardoor kwamen ze in een soort parallelle werkelijkheid terecht waarbij hun identiteit zich steeds meer ging vormen rondom suïcidaliteit. Het is heel moeilijk daar weer uit te komen, want je identiteit hangt ervan af.”

Volgens Balt spreken mannen doorgaans minder openlijk over suïcidale gedachten dan vrouwen. Daardoor kwam een zelfdoding voor nabestaanden vaak out of the blue. „Dat zijn vaak de aangrijpendste verhalen, waarbij nabestaanden zich afvragen: wat heb ik gemist? Maar misschien was er niets te zien.”

Praten over zelfdoding kan gratis, anoniem en 24/7 bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon: 0800-0113. Of chat op www.113.nl