Hoofdredactie NOS Sport stapt op na jarenlang grensoverschrijdend gedrag op redactie

Misstanden Een verslag van een externe vertrouwenspersoon bracht de NOS-directie tot „indringende inzichten” , die de NOS „raken en tot actie dwingen”.

De NOS erkent dat medewerkers „niet altijd het gevoel hadden dat er werd opgetreden als er een signaal werd afgegeven”
De NOS erkent dat medewerkers „niet altijd het gevoel hadden dat er werd opgetreden als er een signaal werd afgegeven”

Foto Koen van Weel/ANP

De hoofdredactie van NOS Sport stapt op vanwege de gevallen van grensoverschrijdend gedrag op haar redactie. Dat maakte de publieke omroep donderdag zelf bekend. Omdat ze „ruimte wil geven” aan een cultuuromslag wil en tegelijk de continuïteit wil bewaren, gaat de hoofdredactie gefaseerd terugtreden. De directie maakte ook excuses over de jarenlange misstanden op haar sportredactie.

Naar eigen zeggen heeft de NOS-directie „indringende inzichten” opgedaan uit het onderzoek van een externe vertrouwenspersoon, die de omroep eind vorig jaar had ingeschakeld. In het inmiddels afgeronde verslag komen meerdere gevallen van grensoverschrijdend gedrag naar voren. De bevindingen „raken” de NOS „dwingen” de organisatie „tot actie”, aldus de directie. Om een cultuuromslag mogelijk te maken schakelt de NOS-directie een extern adviesbureau in. Het doel is een „veiliger en socialer werkklimaat”.

Meer details over de inhoud van de meldingen en betrokkenen geeft de omroep donderdag niet. Volgens NOS-directeur Gerard Timmer gaat het om gevallen van omgangsvormen „die niet passen bij wie we willen zijn en waar de NOS voor staat”. Eerder maakte de krant De Gooi- en Eemlander, die meerdere oud-medewerkers sprak, melding van onder meer gevallen van porno kijken op de werkvloer en stalkende eindredacteuren. De incidenten uit het onderzoek van de externe vertrouwenspersoon waren gevallen van pestgedrag, seksuele intimidatie, discriminatie en verbale agressie.

De NOS erkent dat medewerkers „niet altijd het gevoel hadden dat er werd opgetreden als er een signaal werd afgegeven”. Op verzoek van de externe vertrouwenspersoon wil de directie in gesprek gaan met de betrokkenen. Ook wil ze medewerkers die daar behoefte aan hebben professionele begeleiding aanbieden. De omroep wil daarnaast haar leidinggevenden trainen om ongewenst gedrag eerder te signaleren en daarop te kunnen acteren.


Lees ook: De machtsongelijkheid op de werkvloer is groot in Hilversum