Hongkongse rechter veroordeelt journalisten in wereldwijd gevolgde zaak wegens ‘opruiing’

Voor het eerst sinds de overdracht van de voormalige Britse kroonkolonie aan China heeft een rechter in Hongkong twee journalisten veroordeeld wegens opruiing. De zaak tegen Chung Pui-kuen (54) en Patrick Lam (36) werd wereldwijd gevolgd als belangrijke graadmeter voor de staat van de persvrijheid in de stad, die tot enkele jaren geleden groot was – uitzonderlijk in Azië. Ook het bedrijf dat de site uitgaf is veroordeeld.

De voormalige hoofdredacteuren Chung en Lam waren als enige twee van zeven arrestanten aangeklaagd na een inval in 2021 in het redactiekantoor van Stand News, een onafhankelijke nieuwswebsite die publiceerde in het Kantonees. De site hief zichzelf kort na de inval op en verwijderde al zijn artikelen van internet.

De inval volgde op de toegenomen repressie na massale protesten in 2019 en 2020 tegen het Chinagezinde stadsbestuur en de inperking van burgerlijke vrijheden in Hongkong. Die richtten zich onder meer tegen een omstreden uitleveringswet en een nieuwe, door Beijing opgelegde Veiligheidswet.

‘Radicale ideologieën’

De openbaar aanklager van Hongkong haalde zeventien publicaties van Stand News aan om aan te tonen dan de site „radicale politieke ideologieën” zou hebben verspreid, en zou hebben „aangezet tot haat” tegen de overheid. Het ging om onder meer interviews met prodemocratische activisten en om opiniebijdragen. Ook besteedden enkele van de gewraakte artikelen aandacht aan de onofficiële voorverkiezingen die oppositiepolitici in 2020 organiseerden om te zorgen voor een Beijing-kritische meerderheid in het stadsbestuur.

Volgens de aanklager hebben de twee zich schuldig gemaakt aan opruiing, een vergrijp dat strafbaar is volgens oude wetgeving uit de Britse koloniale periode, die al decennia niet meer werd gebruikt. Na de overdracht in 1997 is de wet door de Hongkongse autoriteiten echter regelmatig ingezet tegen prodemocratische activisten. Eerder dit jaar voerde het stadsbestuur een nieuwe lokale veiligheidswet in het Britse wetsartikel vervangt, en die de straffen voor opruiing flink verhoogt.

Chung en Lam kunnen nu twee jaar cel krijgen – de strafmaat wordt later bepaald. De twee – die hun onschuld volhielden – zaten na hun arrestatie al een jaar vast, voordat ze op borgtocht vrijkwamen om hun proces af te wachten.

Patrick Lam (links) en Chung Pui-kuen, die leiding gaven aan Stand News, bij het verlaten van de rechtbank in Hongkong, in juni 2023.
Foto Louise Delmotte/AP

Enkele maanden voor de inval bij Stand News hadden de Hongkongse autoriteiten al de sluiting afgedwongen van Apple Daily, een prodemocratische krant. Uitgever Jimmy Lai, nu 76, wacht nog altijd in eenzame opsluiting op zijn proces wegens „opruiing” en „samenspanning met vreemde mogendheden”, aanklachten die hem levenslange celstraf kunnen opleveren.

Hongkong 47

Intussen vinden in Hongkong ook rechtszittingen plaats tegen de ‘Hongkong 47’, een groep prodemocratische activisten en politici die betrokken waren bij de voorverkiezingen in 2020. Volgens de openbaar aanklager zouden zij van plan zijn geweest om een meerderheid in het stadsparlement aan te wenden om het bestuur te verlammen door iedere begroting te verwerpen, en zo de Beijing-gezinde hoogste bestuurder Carrie Lam tot aftreden te dwingen.


Lees ook

Rechtbank Hongkong oordeelt over ‘subversieve’ pro-democratische activisten

Een medestander houdt een afbeelding vast van enkele van de 47 politici, juristen, journalisten en activisten die in 2021 werden opgepakt en aangeklaagd onder de nieuwe, door Beijing ingevoerde Nationale Veiligheidswet.

Eind mei werden veertien van de zestien verdachten die geen schuld hadden bekend, veroordeeld. Zij horen een dezer dagen wat hun straf wordt, die kan oplopen tot levenslang.

Onder de verdachten is Gwyneth Ho, een activist en journalist die voor Stand News werkte. Ho, die aan de Universiteit van Amsterdam studeerde, deed in 2019 via een livestream verslag van hoe een pro-Chinese knokploeg op demonstranten insloeg, toen ze zelf werd aangevallen en in het ziekenhuis belandde. De beelden gingen wereldwijd viraal op internet, en vestigden de aandacht op het geweld in Hongkong.

Op de eerder dit jaar verschenen ranglijst van Reporters Without Borders over de staat van de persvrijheid neemt Hongkong de 135ste positie in. Tien jaar geleden stond de stad nog op plek 61.


Lees ook

In Hongkong weet de pers niet hoe vrij de pers nog is

Ronson Chan van de HKJA bij de rechtbank, afgelopen dinsdag.