Hongaarse president Novák treedt af na ophef rond kindermisbruik-zaak

De Hongaarse president Katalin Novák is zaterdag afgetreden nadat uitkwam dat ze gratie had verleend aan een man die was veroordeeld als medeplichtige in een kindermisbruik-zaak. „Ik heb een fout gemaakt”, zei ze volgens persbureau AP in een televisietoespraak.

Novák gebruikte begin 2023 haar bevoegdheden als president om de straf op te heffen van een man die had geprobeerd kindermisbruik toe te dekken. Een directeur van een kindertehuis had tussen 2004 en 2016 zeker tien kinderen seksueel misbruikt, schrijft AP, en de man in kwestie had slachtoffers onder druk gezet om hun klachten tegen de directeur in te trekken. Daarvoor werd hij tot meer dan drie jaar celstraf veroordeeld.

„Ik heb afgelopen april besloten gratie te verlenen in de overtuiging dat de veroordeelde geen misbruik had gemaakt van de kwetsbaarheid van kinderen die hij onder zijn hoede had”, citeert persbureau Reuters Novák. „Het pardon en het gebrek aan motivering waren aanleiding voor twijfel over het zero-tolerancebeleid dat geldt voor pedofilie.”

Europees lijsttrekker

Novák is net als premier Viktor Orbán lid van de conservatieve Fidesz-partij. De regering van Orbán nam afstand van Novák door een grondwetswijziging voor te stellen die de bevoegdheden van de president inperkt om gratie te verlenen in gevallen van kindermisbruik, schrijft Reuters. Desondanks riepen meer dan duizend mensen vrijdag in de Hongaarse hoofdstad Boedapest om haar aftreden.

Een andere partijgenoot van Novák en Orbán, parlementariër Judit Varga, ondertekende als toenmalige justitieminister het gratiebesluit van Novák. Daar neemt ze „politieke verantwoordelijkheid” voor, schrijft ze zaterdag op Facebook: Varga neemt afstand van haar parlementszetel en ziet af van het Fidesz-lijsttrekkerschap in de Europese verkiezingen.


Lees ook
Als minister maakte ze fulltime moederschap in Hongarije rendabel, nu wordt Novák president

<strong>Katalin Novák</strong> is de eerste vrouwelijke president in Hongarije, een grotendeels ceremoniële functie. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/hongaarse-president-novak-treedt-af-na-ophef-rond-kindermisbruik-zaak.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=