Honderden mensen toch bij afgelast onderwijsprotest, ondanks oproep gemeente Utrecht om niet te komen

Hoewel het officiële onderwijsprotest was afgeblazen door vakbonden FNV en AOb, zijn er donderdag toch honderden actievoerders bijeen gekomen in Utrecht om te demonstreren tegen de aanstaande kabinetsbezuinigingen op het hoger onderwijs. De gemeente had demonstranten afgeraden om alsnog te protesteren.

Demonstranten tonen spandoeken en borden met teksten als „Schoof snijdt, wij bloeden”, „Kennis is blijkbaar te woke ofzo” en „Onderzoek boven onderwijs.” Aan de rand van het Moreelsepark, waar de demonstratie plaatsvindt, staat een tiental agenten.

„We staan hier om twee redenen: één om ons demonstratierecht op te eisen en twee om te demonstreren tegen de bezuinigingen in het onderwijs”, zegt een spreker op het podium. „Wij vonden het belachelijk dat de demonstratie bij het minste of geringste werd afgezegd en hebben daarom de organisatie overgenomen.”

Onrust Amsterdam

Woensdag schreef de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma in een brief aan de gemeenteraad dat ze de organiserende partijen had geadviseerd om het onderwijsprotest af te gelasten. De lokale autoriteiten zouden „concrete informatie van buiten de stad” hebben ontvangen waaruit zou blijken dat een „pro-Palestina organisatie voornemens is de demonstratie te kapen”, schreef Dijksma. „Uit de informatie blijkt tevens dat geweld hierbij niet wordt geschuwd.”


Lees ook

Protest tegen bezuinigingen hoger onderwijs afgelast om geweldsdreiging

Het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht op het Domplein.

Woordvoerders van de gemeente en politie willen tegenover NRC niet verder in detail treden over deze geweldssignalen van de politie. Vermoedelijk speelt de onrust in Amsterdam een rol bij de zorgen over de verschillende groepen die op het protest in Utrecht af zouden komen.

Naast het onderwijsprotest, had een groep pro-Palestinademonstranten zich aangemeld: zij noemen het oneerlijk dat het kabinet bezuinigt op onderwijs en tegelijkertijd investeert in defensie en daarmee de Israëlische oorlog zou steunen.

‘Gezwicht voor autoriteiten’

Vanwege het gemeentelijke advies besloten vakbondsbestuurders van FNV en AOb om het protest, dat met zesduizend deelnemers het grootste hoger onderwijsprotest ooit moest worden, af te gelasten. Dit tot onvrede van groepen die ook betrokken waren bij de organisatie.

De pro-Palestijnse actiegroep Dutch Scholars for Palestine zegt verontwaardigd te zijn over het „totale gebrek aan transparantie en bewijs vanuit de politie.” De groep noemt het „onbegrijpelijk” dat de vakbondsbestuurders niet zouden hebben doorgevraagd tijdens het gesprek. Ook de socialistische jongerengroep ROOD vindt dat de vakbonden zijn „gezwicht” voor de druk van lokale autoriteiten. De actiegroepen riepen woensdag online op om ondanks de afgelasting toch te protesteren. Aan die oproep is duidelijk gehoor gegeven.

“We zijn niet bang dat de demonstratie wordt gekaapt”, zegt geschiedenisstudent en ROOD-lid Carlos van Eck (24) namens de organisatie. “We hebben goed contact met pro-Palestijnse groepen en geen enkele indicatie dat er zo’n dreiging is.” Volgens Van Eck wordt geprobeerd om studenten en pro-Palestijnse demonstranten tegen elkaar uit te spelen, “maar we zijn solidair”.