Honderden Georgiërs de straat op in protest tegen omstreden wet buitenlandse beïnvloeding

Honderden Georgiërs hebben zich maandag verzameld bij het parlementsgebouw in Tbilisi, om te demonstreren tegen een wet waarmee organisaties die donaties of subsidies uit het buitenland ontvangen, zich moeten laten registreren als zogenoemde ‘buitenlandse agenten’. Dat melden internationale persbureaus. Als leden van de commissie voor juridische zaken, waarin regeringspartij Georgische Droom de overhand heeft, instemmen met de wet, komt het tot een stemming in het parlement. Demonstranten vrezen dat de wet, net als in Rusland, gebruikt zal worden om critici van de regering te vervolgen.

Als de nieuwe wet van kracht wordt, zullen door het buitenland gefinancierde niet-gouvernementele organisaties onderworpen worden aan extra controle en sancties, schreef mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch eerder deze maand. De Georgische regering zou de mogelijkheid krijgen om administratieve boetes tot 25.000 Georgische lari (ongeveer 8.600 euro) op te leggen.

De demonstratie hangt ook samen met de wens van de meerderheid van de Georgische bevolking om toe te treden tot de Europese Unie. Het kandidaat-lidmaatschap dat het land in december werd toegekend, kan in gevaar komen wanneer de wet wordt aangenomen. Dat werd maart vorig jaar duidelijk, toen Georgische Droom een vergelijkbare wet indiende, die de Europese Unie in sterke woorden bekritiseerde: de wet is „onverenigbaar met de waarden en normen van de EU”, stond in een verklaring van de diplomatieke tak van de EU, en „druist in tegen de doelstelling van Georgië om lid te worden van de Europese Unie, zoals gesteund door een grote meerderheid van de Georgische burgers”. Het aannemen van de wet zou „serieuze gevolgen” voor de betrekkingen kunnen hebben.

Na twee dagen van aanhoudende protesten in de Georgische hoofdstad, besloot Georgische Droom het wetsvoorstel te schrappen. Nu zegt de partij dat de nieuwe voorgestelde wet niet wezenlijk verschilt van de versie die vorig jaar in maart werd aangedragen. Wel ontkent partijleider Mamuka Mdinaradze, die in het voorjaar van 2023 ook al besloot het vliegverkeer tussen Moskou en Georgië te hervatten, dat zijn wet zou lijken op de Russische ‘buitenlandse agenten’-wet. Tijdens de behandeling van het voorstel in de commissie deze maandag, heeft de leider van oppositiepartij Burgers Mdinardze geslagen.


Lees ook
‘Wij weten wat het betekent om Rusland als buurman te hebben’

Georgiërs in de hoofdstad Tbilisi vieren op 15  december het besluit van de Europese Unie  om hun land de status van kandidaat-lidstaat te verlenen.