Holland Norway Lines na anderhalf jaar en 400.000 passagiers failliet

Veerdienst HNL voer uit vanaf Eemshaven, maar verloor zijn vaste ligplek. De rederij wilde een eigen kade bouwen, maar wist de tien tot vijftien miljoen euro aan investeringskapitaal niet bij elkaar te sprokkelen.
De veerboot MS Romantika van de Holland Norway Line in de Eemshaven.
De veerboot MS Romantika van de Holland Norway Line in de Eemshaven. Foto ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Holland Norway Lines (HNL) is maandag failliet verklaard, zo schrijft persbureau ANP na berichtgeving van RTV Noord. De veerdienst voer sinds april 2022 tussen Nederland en Noorwegen met een enkel schip, de MS Romantika. HNL vervoerde naar eigen zeggen in totaal 400.000 passagiers, en verkocht zeker tussen april en januari een stuk meer kaartjes dan verwacht. Bij het bedrijf werkten zo’n vierhonderd mensen.

Tussen consument en bedrijf zat het dus goed, maar in april verloor HNL zijn aanlegplaats in het Groningse Eemshaven. De rederij moest uitwijken naar Duitsland, wat volgens HNL een periode inluidde „met veel annuleringen en extra kosten, maar ook met een grote impact op toekomstige boekingen”. Afgelopen donderdag vroeg HNL uitstel van betaling aan.

Tot oktober vorig jaar kon HNL gegarandeerd gebruikmaken van een kade in Eemshaven die door Groningen Seaports wordt beheerd, aldus RTV Noord. Daarna kon de MS Romantika niet zomaar aanmeren, omdat er al andere schepen op de benodigde plek lagen. Passagiers kregen dan plots te horen dat zij niet naar Noorwegen zouden uitvaren. HNL wilde een eigen kade bouwen, maar wist de tien tot vijftien miljoen euro aan investeringskapitaal niet bij elkaar te sprokkelen.