Hogere kinderopvangtoeslag, huurstijging en compensatie voor de pechgeneratie: dit verandert er per 1 januari 2025

Werk & Inkomen

Het wettelijk minimumloon stijgt, zoals ieder jaar, mee met de cao-lonen. Voor werkenden vanaf 21 jaar gaat het bruto minimumloon van 13,68 naar 14,06 euro per uur. Ook niet-werkenden profiteren: onder meer de AOW, bijstandsuitkering en de Wajong zijn gekoppeld aan het minimumloon en stijgen daarom mee. Zo krijgt een alleenstaande vanaf dit jaar maandelijks 1580 euro bruto aan AOW, 40 euro meer dan een jaar eerder.

Van twee naar drie schijven

Het stelsel voor de inkomstenbelasting gaat op de schop. Om werkenden tegemoet te komen, wordt de laatste belastingschijf opgesplitst in tweeën. Op die manier betaalt iedereen over het eerste deel van het inkomen (tot 38.441 euro) iets minder belasting dan voorheen, over wat je daarboven verdient (tot 76.817 euro) juist iets meer. Het belastingpercentage in de bovenste schijf – voor de hoogste inkomens – blijft gelijk.

Schijnzelfstandigheid aan banden

Zzp’ers in een verkapt dienstverband krijgen in het nieuwe jaar een ingrijpende verandering voor de kiezen: de Belastingdienst gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Daarmee kunnen zzp’ers niet langer worden ingehuurd voor werk dat volgens de wet in loondienst zou moeten worden uitgevoerd, zoals jarenlang werd gedoogd.

Met name in de zorg, bouw en mediasector zorgde de aangekondigde handhaving voor veel onrust. Regelgeving voor dergelijke constructies bestaat al negen jaar, maar gecontroleerd werd er niet. Daar komt nu verandering in, al worden er op aandringen van de Tweede Kamer in 2025 nog geen boetes uitgedeeld.


Lees ook

Wat ga je in je portemonnee merken van de plannen van het kabinet?



Wonen

Huurders worden in het nieuwe jaar wederom niet gespaard. Het kabinet heeft bepaald dat de huren opnieuw fors mogen stijgen. In de vrije sector geldt een maximale stijging van 4,1 procent, voor de middenhuur is dat 7,7 procent. Voor de sociale huur besloten het kabinet, gemeenten en corporaties dat de huren tot 5 procent mogen stijgen.

Ook in de voorgaande periode stegen de huren al fors. In 2024 ging het om de grootste stijging in dertig jaar, berekende het CBS. In juli dit jaar waren de huren gemiddeld 5,4 procent hoger dan een jaar eerder. Hoe hard de rekeningen in 2025 daadwerkelijk stijgen, moet nog blijken – dat is uiteindelijk aan de verhuurder zelf.

Hypotheek

Wie een huis wil kopen, kan met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voortaan maximaal een hypotheek van 450.000 euro afsluiten. Dat is 15.000 euro meer in dan het voorgaande jaar. De eenmalige premie die je moet betalen voor het afsluiten van een hypotheek met NHG daalt van 0,6 procent naar 0,4.

Het noodfonds voor mensen in energiearmoede komt te vervallen. Energieleveranciers willen niet langer bijdragen omdat er volgens hen een structurele oplossing moet komen. Het kabinet zoekt nog naar een manier om de gereserveerde 60 miljoen euro alsnog ten goede te laten komen aan huishoudens die moeite hebben de energierekening te betalen.


Onderwijs

De ‘pechgeneratie’, die heeft gestudeerd zonder te profiteren van de basisbeurs, wordt daar vanaf 2025 voor gecompenseerd. Wie recht heeft op tegemoetkoming, krijgt maandelijks 34,17 euro op de rekening. Het totaalbedrag hangt af van het aantal jaren dat de persoon onder het leenstelsel heeft gestudeerd.


Zorg

De zorgverzekering wordt eveneens duurder: bij alle verzekeraars gaan de premies omhoog. De gemiddelde stijging bedraagt 11 euro per maand, zo becijferde vergelijkingssite Zorgwijzer. Het zijn vooral de gestegen lonen en prijzen in de zorg die de premies opstuwen, verklaarde het kabinet op Prinsjesdag.

In het basispakket zijn verder enkele aanpassingen gedaan. Zo wordt revalidatie voor ouderen vaker vergoed en betaalt de staat een oefentherapie voor mensen met COPD. Het basispakket vergoedt echter geen medicijnen meer voor het gebruik van codeïne tegen hoest, pijn of acute diarree.

Restitutiepolis

De restitutiepolis bieden zorgverzekeraars in 2025 niet meer aan. De laatste jaren boden steeds minder verzekeraars de polis aan, maar ook de laatste drie stoppen daar nu mee. Verzekerden kunnen daarmee niet meer kiezen voor een polis waarbij zij ook de zorg vergoed krijgen van aanbieders die niet bij de verzekeraar aangesloten zijn.


Kinderopvang

Een deel van de werkende ouders is in het nieuwe jaar minder kwijt aan kinderopvang. De staat doet een grotere duit in de zak. Ook de maximale uurprijs die de overheid vergoedt, gaat omhoog. Het kindgebonden budget en de kinderbijslag worden gecorrigeerd voor inflatie en gaan dus ook iets omhoog.


Mobiliteit

De prijs van het treinkaartje stijgt met ingang van het nieuwe jaar met 6 procent.
Foto Nick den Engelsman

Het nieuwe spoorboekje van de NS ging in december al in, maar vanaf 1 januari is dat ook te merken in de portemonnee. De prijs van het treinkaartje stijgt met ingang van het nieuwe jaar met 6 procent. In eerste instantie zou het gaan om 12 procent, maar een deel van de prijsverhoging neemt de staat voor zijn rekening.

Elektrisch rijden

Het wordt minder voordelig om elektrisch te rijden. Eigenaren van elektrische auto’s zijn niet langer vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting. Voortaan wordt een kwart van het standaardtarief in rekening gebracht. Vanaf 2026 is dat 75 procent, en over vijf jaar is het helemaal gedaan met de vrijstelling.

Daar blijft het niet bij. Ook de aanschafsubsidie voor elektrische auto’s wordt geschrapt. De 2.950 euro die je nu nog terugkrijgt bij de aanschaf van een nieuwe auto is volgend jaar verdwenen. En voor tweedehands elektrische auto’s verdwijnt de subsidie van 2.000 euro ook. Ook wordt de laadpaalstroom in het nieuwe jaar duurder.

Zero-emissiezones

De eerste veertien gemeenten in Nederland voeren met ingang van het nieuwe jaar een zero-emissiezone in. De meest vervuilende bestelbusjes (lager dan Euro 5) en vrachtwagens (lager dan Euroklasse 6) mogen de binnenstad hier niet meer in. Voor bedrijfsvoertuigen die vanaf 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet, geldt dat zij volledig uitstootvrij moeten zijn.


Nationaal Archief

Ten slotte een van de meest beladen veranderingen: het oorlogsarchief wordt openbaar gemaakt. Je moet er wel voor naar het Nationaal Archief in Den Haag, maar vanaf 1 januari zijn de dossiers van 425.000 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog mogelijk collaboreerden met de Duitsers voor iedereen te raadplegen.

In eerste instantie zou het archief ook online toegankelijk zijn, maar daar heeft de minister besloten voorlopig van af te zien na een waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens over privacyrisico’s.