De Russische justitie heeft donderdag het hoger beroep tegen de Russische mensenrechtenverdediger Oleg Orlov uitgesteld. Dat schrijft persbureau AFP donderdag. Hij zou opnieuw terechtstaan omdat hij verdacht wordt van het „herhaaldelijk discrediteren” van het Russische leger en zijn kritiek op de oorlog in Oekraïne.
AFP schrijft, op basis van een persbericht van de rechtbank in Moskou, dat de zaak is doorverwezen naar het Openbaar Ministerie van Rusland, om „juridische obstakels” uit de weg te ruimen. Om wat voor obstakels het gaat, wordt niet uitgelegd. Dat de zaak nu weer bij de aanklager ligt, betekent dat het OM de zaak opnieuw kan bekijken en argumenten kan herzien voordat de hoorzitting plaatsvindt. Een nieuwe datum is daarvoor nog niet bekendgemaakt.
Het proces tegen de Russische mensenrechtenactivist loopt al sinds juni. Orlov kreeg eerder geldboetes opgelegd voor zijn deelname aan protesten tegen de oorlog in Oekraïne, onder meer omdat hij op het Rode Plein demonstreerde, maar in juni besloot de openbaar aanklager ook tot vervolging over te gaan. Op 11 oktober veroordeelde de rechtbank in Moskou Orlov tot een geldboete van 150.000 roebel (ruim 1.500 euro) vanwege het in diskrediet brengen van het Russische leger. Dat is lager dan het bedrag van 250.000 euro dat de aanklager had geëist.
De aanleiding voor zijn vervolging zou een artikel genaamd ‘Ze wilden fascisme, ze hebben het gekregen’ zijn, dat Orlov vorig jaar schreef en op sociale media publiceerde. Daarna werd het ook gepubliceerd op de Franse nieuwssite Mediapart. In het artikel beschrijft Orlov het Rusland van Poetin als een totalitaire, fascistische samenleving.
Milde straf
Hoewel de straf veel milder is dan voor andere mensenrechtenactivisten − mogelijk vanwege de grote publieke belangstelling voor de zaak − weigerde Orlov zich bij het vonnis neer te leggen. „Het is mild maar we zullen het aanvechten, want dit vonnis is in strijd met de grondwet en met het recht. En het is een aantasting van mijn rechten.” Op 26 november tekende hij hoger beroep aan, waar het Russische parket meteen op reageerde door een tegenberoep in te stellen en een gevangenisstraf van drie jaar te eisen, de maximale straf voor dit vergrijp.
De 70-jarige Orlov is al tientallen jaren een voorvechter van de Russische mensenrechtenbeweging. In 1988 was hij een van de oprichters van mensenrechtenorganisatie Memorial, die zich in eerste instantie vooral richtte op het documenteren van de terreur in de Sovjet-Unie. De organisatie sprak zich ook uit tegen mensenrechtenschendingen en hield een lijst met politieke gevangenen bij, tot het Russisch Hooggerechtshof Memorial in 2021 verbood. Vorig jaar ontving Memorial de Nobelprijs voor de Vrede, samen met mensenrechtenorganisaties uit Oekraïne en Wit-Rusland.
Lees ook
Nobelcomité kiest voor mensenrechtenactivisten in Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne. Wie zijn de gelauwerden?
Lees ook
Hoger beroep tegen mensenrechtenactivist Oleg Orlov uitgesteld
Leeslijst