Hoge sterfte in Europa door de hitte tijdens de zomer van vorig jaar

Geneeskunde Bij hoge temperaturen krijgt het menselijk lichaam last van hittestress. Vooral voor ouderen kan dat fataal zijn.

Een pakjesbezorger in Barcelona zoekt verkoeling bij een fontein.
Een pakjesbezorger in Barcelona zoekt verkoeling bij een fontein. Foto Nacho Doce/Reuters

De extreme hitte die Europa deze week teistert kan een flinke tol eisen. Hoe hoog die tol kan zijn blijkt uit cijfers van de zomer van 2022 – de heetste zomer in Europa tot nu toe. Toen stierven door een reeks hittegolven meer dan 61.000 mensen, becijferden Spaanse wetenschappers in een studie, die maandag verscheen in Nature Medicine. In Italië vielen in dat jaar de meeste doden door de hitte, gevolgd door Spanje, Duitsland en Frankrijk. Vooral voor ouderen is extreme hitte sneller fataal.

Door de stijgende temperatuur op aarde verwachten wetenschappers meer hittegolven, die ook vaker extremer zullen uitpakken. Het is hoog tijd om preventieplannen en duurzame hitteaanpassingen in Europa te herzien, vinden de auteurs, onderzoekers van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal).

De onderzoekers gebruikten sterftegegevens van 35 Europese landen van Eurostat, het Europese bureau voor statistiek. Die zetten ze af tegen de wekelijkse temperatuur in alle Europese landen, die fijnmazig wordt gemeten. Ze schatten dat 61.672 doden tussen 30 mei en 4 september zijn toe te schrijven aan de hitte.

Middellandse Zee

In Italië stierven ruim 18.000 mensen ten gevolge van de hitte, in Spanje ruim 11.000, in Duitsland dik 8.000 en in Frankrijk 4.800. In aantallen staan dus ook Noord-Europese landen in de top, maar omgerekend naar het aantal hittedoden per miljoen inwoners werden vooral de landen rond de Middellandse Zee zwaar getroffen.

In vrijwel alle landen vielen veruit de meeste doden onder tachtigplussers. De hitte trof gemiddeld genomen 63 procent meer vrouwen dan mannen, maar in de leeftijd tussen 0 en 64 jaar juist meer mannen.

Het berekende aantal hittedoden in 2022 is lager dan het recordaantal dat in Europa in de uitzonderlijk hete zomer van 2003 viel, met een oversterfte van 70.000. In die tijd waren er nog nauwelijks hitteswaarschuwingssystemen en hittepreventieplannen, laat staan duurzame aanpassingen. Doordat de afgelopen tien jaar de opwarming versnelde, hebben veel landen die nu wel. Maar uit het grote aantal hittedoden blijkt dat die plannen snel herzien en verbeterd moeten worden, schrijven de auteurs. Zonder aanpassingen voorzien ze rond 2030 elke zomer meer dan 68.000 doden, en rond 2040 meer dan 94.000. Van alle continenten warmt Europa het meest op, ruim 1 graad Celsius meer dan het wereldwijde gemiddelde.

Hittestress

Bij een hoge omgevingstemperatuur wordt het voor een mens lastiger om zijn warmte kwijt te raken en het lijf op temperatuur te houden, 37 graden Celsius. Een hoge luchtvochtigheid maakt dat nog moeilijker. Er treedt dan hittestress op. Dat begint met oververhitting, gekenmerkt door hoofdpijn, duizeligheid, en soms opgezwollen enkels en jeukende blaasjes. Veel drinken en rustig aan doen is dan het devies.

Als het verergert volgt hitte-uitputting, met een snelle hartslag, flauwvallen, spierkramp, een bleke huid en veel zweten. Bovenop het eerste advies is het dan zaak om een zo koel mogelijke plek te zoeken en het lichaam te koelen met water. Want het kan uitmonden in een hitteberoerte, met hoge koorts, een hoge hartslag, een rode huid, juist weinig zweten en bewustzijnsverlies, wat kan leiden tot de dood.

Lees ook: Als het te heet wordt voor warmbloedige mensen

Met name voor ouderen kan extreme hitte sneller fataal zijn. Hun lichaam kan zich minder goed aanpassen aan de temperatuur, en zij hebben een minder sterke dorstprikkel. Daarbij hebben ouderen vaker al hart- of vaataandoeningen en gebruiken ze vaker vochtafdrijvende medicijnen zoals plaspillen.

Hartslag omhoog

De hitte hoeft niet eens extreem te zijn om al hittestress te veroorzaken. Als de luchtvochtigheid hoog is, 80 procent, wordt al bij een temperatuur van 34 graden Celsius het hart zwaar belast. De hartslag gaat dan ineens steeds sneller omhoog tijdens lichte inspanning, wijst een recente studie met 51 jonge gezonde vrijwilligers uit in het Journal of Applied Physiology. Dat gebeurt zelfs al 20 minuten voordat door hittestress het lijf de temperatuur niet meer op peil kan houden. Bij een drogere lucht was die ontsporende hartslag meetbaar bij 41 graden Celsius. Een plotseling steeds toenemende hartslag is dus een waarschuwingssignaal voor een mogelijk stijgende lichaamstemperatuur, schrijven de auteurs.

Europese landen, en vooral die rond de Middellandse Zee, moeten zich dus nog beter voorbereiden op hittegolven. Te denken valt aan betere voorlichting, aangepaste werktijden, goede isolatie en aircosystemen in huizen, verpleeghuizen en in publieke gebouwen, meer beschutting en meer groene plekken in steden.

Lees ook: Als het te heet wordt voor warmbloedige mensen