Hoge opkomst verwacht onder Spaanse en Portugese jongeren: ‘Dit zijn hele belangrijke verkiezingen waarbij veel verloren kan gaan’

Onder Spaanse en Portugese jongeren is de animo voor de Europese verkiezingen hoog. Volgens recente peilingen van de Eurobarometer zijn jongeren in de twee landen van plan om massaal te gaan stemmen. In Portugal zegt 77 procent van de jongeren (vijftien tot dertig jaar) op 9 juni naar de stembus te gaan. In Spanje is dat 68 procent. Ter vergelijking: in Nederland zegt 59 procent van de jongeren te willen stemmen.

Waarom liggen die percentages in Spanje en Portugal zo hoog? Bij iedere Spanjaard of Portugees onder de dertig die deze vraag krijgt, valt het woord ‘ongelijkheid’. De ongelijkheid tussen de generaties: de jeugdwerkloosheid in Spanje was afgelopen jaren ongekend hoog. En de ongelijkheid tussen EU-landen: de Spaanse economie moest afgelopen decennia meermaals worden gestut door Brussel.

Dat enthousiasme om te gaan stemmen zie je vaker bij netto-ontvangers van EU-geld, zegt politicoloog en socioloog Javier Gil Pérez, verbonden aan de Pauselijke Universiteit Comillas in Madrid. „Kiezers beseffen wat ervan afhangt.”

Allereerst, zegt hij, is Spanje, in tegenstelling tot veel andere EU-landen, zeer pro-Europees. „Met EU-steun heeft Spanje de economie kunnen opbouwen. Het land kent geen beweging die streeft naar het vertrek van Spanje uit de EU. Ook niet bij de nationalistische partijen.”

Spaanse jongeren, aldus Gil, zien de EU als een project dat zeer nuttig voor hen is geweest in de afgelopen jaren, omdat er bijvoorbeeld geen kansen waren in Spanje en Portugal op het gebied van werkgelegenheid. „Maar neem ook bijvoorbeeld het aantal deelnames aan het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Ze voelen zich betrokken bij Europa.”

NRC vroeg jongeren waarom zij zondag 9 juni naar de stembus gaan.

Begoña Álvarez Muñiz (25) uit Madrid
Foto James Rajotte

Begoña Álvarez Muníz (25), student rechten en politieke wetenschappen uit Madrid

„Ik wil dat de EU meer gelijke kansen biedt op opleidingsmogelijkheden en werk. In Spanje zien we vooral dat jongeren moeilijk aan een goede baan komen en dat we daarom noodgedwongen naar het noorden van Europa moeten. Dat is een belangrijk verlies aan potentie dat voorkomen moet worden.

„Ik denk dat het in deze sterk geglobaliseerde wereld belangrijk is om een krachtige en machtige unie in stand te houden. Ik maak mij bijvoorbeeld erg veel zorgen over de oorlogen in de wereld en hoe discriminerend we daarmee omgaan. Neem Oekraïne en Gaza. Ik denk vooral dat jonge mensen zien dat de slachtoffers van deze oorlogen verschillend worden behandeld, afhankelijk van waar ze vandaan komen en welke huidskleur ze hebben.”

Diego García Gredilla (25) uit Oviedo
Foto James Rajotte

Diego García Gredilla (25), risico-analist uit Oviedo

„Mijn focus tijdens deze verkiezingen ligt op de ongelijke positie van de verschillende landen in de EU. Spanje heeft naar mijn idee een vergeten positie. We lopen op veel dingen achter. Zo krijgen Spaanse jongeren relatief weinig kansen op een baan, waardoor ze emigreren. Andere EU-lidstaten stimuleren mensen meer om in hun eigen land te blijven werken en aan een toekomst te bouwen.

„Ons land put nu vooral uit sectoren als het toerisme. Tijdens de pandemie werd maar weer eens duidelijk hoe gevaarlijk dat kan zijn. Ik zou graag willen zien dat er wordt gekeken naar hoe Spanje zich op de lange termijn economisch wat sterker positioneert en zichtbaarder wordt binnen de EU.”

João Pedro Ferreira (33) uit Porto, Portugal
Foto James Rajotte

João Pedro Ferreira (30), uit Porto

„Portugal ontvangt veel geld uit Brussel. We hebben de afgelopen jaren van de investeringen en fondsen geleefd. Portugal moet eens leren leven zonder dat geld. Ik vind dat Europa verder moet integreren: de lidstaten moeten meer met elkaar verbonden zijn om op mondiaal niveau te kunnen concurreren. En om relevant te zijn in de mondiale geopolitieke context.

„Wat mij betreft mag de Europese Unie ook verder naar rechts verschuiven. Het linkse beleid dat we de afgelopen jaren hebben gehad, werkt niet zo goed. Ik ben voor een federatie. En ik wil de Europese cultuur behouden.”

Rafa Gutierrez (28, rechts) uit Valladolid
Foto James Rajotte

Rafa Gutiérrez (28), uit Valladolid

„In de EU telt Spanje niet altijd mee, terwijl wij bij thema’s als immigratie meer problemen bij de grenzen hebben dan jullie in Nederland. Hier in Spanje kijken we toch met een afstandje naar wat er in Brussel aan de hand is. We zijn wat trager. Spanje is dan wel een onderdeel van de EU, maar het is geen doorslaggevende macht, zoals Frankrijk of Duitsland dat zijn. En dat terwijl we dezelfde normen en waarden hebben. Dezelfde cultuur en geschiedenis. Dat moet ons als Europeanen meer verbinden. En Spanje moet een doorslaggevendere stem hebben, zeker op het gebied van immigratie.”

Lucía Heras Marquez (24) uit Madrid
Foto James Rajotte

Lucía Heras Márquez (24), grafisch designer uit Madrid

„In mijn kringen is er veel bewustzijn over en belangstelling voor de politiek. Dat komt denk ik mede doordat de jeugd hier opgroeit in een kapotte economie en daar de directe gevolgen van moet ondervinden.

„Behalve de economie zijn thema’s als de woning- en arbeidsmarkt belangrijk voor mij. Maar ook de klimaatverandering speelt een grote rol deze verkiezingen. Nu is vooral het humanitair beleid een Europese kwestie, zoals de vluchtelingencrisis en oorlogen. Er moet beter samengewerkt worden en snellere besluiten worden genomen. Anders mogen wij later puinruimen.”

Iñigo Pérez Juez (24) uit Madrid
Foto James Rajotte

Iñigo Perez Juez (24), consultant uit Madrid

„Voor mij zijn de belangrijkste kwesties dat er consistentie is tussen wat ze zeggen dat ze gaan doen en wat er werkelijk kan worden gedaan. Of het nou gaat om klimaat, migratie of deelname aan internationale conflicten. De opkomst van het populisme en de polarisatie aan beide kanten mogen er niet voor zorgen dat we elkaar kwijtraken.

„Spanje is niet de grootste economie van de Europese Unie. Spanje is een land dat meer ontvangt dan geeft aan de EU. Zelf vind ik dat prima, maar ik denk dat als je dit in bijvoorbeeld Duitsland of Nederland zegt, zal het antwoord niet zo positief zijn. We moeten dus meer op onze eigen benen staan.

„Wat migratie betreft: zolang het gereguleerd wordt, lijkt het mij prima. Onze demografie verandert en de enige manier om het land draaiende te houden, is door immigratie juist te verwelkomen. Alleen zo kunnen we onze economie veiligstellen.”