Hoe zijden opblaastanks ervoor zorgden dat misleiding terugkeerde in de westerse oorlogsvoering

In een buitenwijk van het Tsjechische stadje Decin zit een kleine fabriek in de hal van een voormalige supermarkt. Verstopt achter de grijze gevel zitten naaisters voorovergebogen aan lange tafels met enorme lappen stof. Decin heeft een geschiedenis van textielindustrie. Met de naaimachines die hier nu ratelen worden geen jurken of gordijnen gemaakt, maar illusies.

De grijsgroene stof wordt verwerkt tot levensgrote, opblaasbare militaire systemen. Tanks, houwitsers, gevechtsvliegtuigen en luchtafweersystemen, allemaal gemaakt van synthetische zijde en in tien minuten op te blazen. De opblaaswapens zijn zo ontworpen dat de hete lucht die er doorheen stroomt ook op infraroodcamera’s de juiste afdruk geeft. Het doel is dat de wapens ’s nachts en overdag voor vijandige soldaten of overvliegende drones zelfs op enkele honderden meters niet van echt te onderscheiden zijn.



„De opblaasbare tanks worden gebruikt als lokaas”, legt Vojtech Fresser uit. Fresser was in 2014 een van de oprichters van het bedrijf in Decin, dat Inflatech heet. „Het is een vorm van misleiding.” De opblaaswapens moeten de vijand verwarren en uitlokken in de hoop dat ze kostbare munitie verspillen aan niks meer dan een uit de hand gelopen springkussen. Een opblaastank kost circa 30.000 euro, terwijl een echte Amerikaanse Abrams-tank meer dan 10 miljoen euro kost.

NAVO-landen

„Oorlog verandert, en de tactieken moeten meebewegen”, stelt Fresser. De wereld lijkt het met hem eens te zijn. Nepwapens zijn populair en Inflatech produceert honderden opblaasbare wapens per jaar.

Fresser wil niet bevestigen dat de Inflatech-tanks ook in Oekraïne te vinden zijn, maar hij levert aan NAVO-landen en „dan is het niet heel moeilijk te bedenken waar het dichtstbijzijnde slagveld is”. Eerder leek Fresser wel te bevestigen dat zijn bedrijf levert voor het front.

In 1943 richtten de Amerikanen een volledig aan misleiding gewijde eenheid op: The Ghost Army

Van de militaire schijnbewegingen van Napoleon tot het paard van Troje: misleiding is altijd een onderdeel geweest van oorlogsvoering. „Oorlogsvoering is de kunst van misleiding”, schreef de Chinese militaire strateeg Sun Tzu al vijf eeuwen voor Christus in zijn wereldberoemde traktaat over de kunst van het oorlogvoeren.

De opblaastanks van Inflatech zijn evenmin een nieuw idee. In 1943 richtten de Amerikanen een volledig aan misleiding gewijde eenheid op: The Ghost Army. Dit legeronderdeel bestond niet uit soldaten, maar uit kunstenaars en moest elke andere eenheid kunnen imiteren. Net als de fabriek in Tsjechië bouwden de mannen van het spookleger opblaasbare tanks en maakten ze gebruik van uitgebreide geluidseffecten. Uit enorme luidsprekers schalde het rumoer van een leger: het geroezemoes van soldaten, het grommen van tanks en het schelden van officieren.

Een opblaastank kost circa 30.000 euro, terwijl een echte Amerikaanse Abrams-tank meer dan 10 miljoen euro kost.
Foto Michael Heitmann/dpa

Het was een show waarmee de 1.100 leden van het spookleger zich voor konden doen als 30.000 soldaten. In meer dan twintig operaties leidde het spookleger de vijand af van de ware plannen van de geallieerden. Het Amerikaanse leger schat zelf dat met schijnvertoningen in het laatste jaar van de oorlog zo’n 15.000 tot 30.000 levens zijn gered.

Brute kracht

Toch verdween misleiding in het Westen daarna uit de militaire doctrines. „Na de Tweede Wereldoorlog is er een fascinatie gekomen voor elkaar alleen maar fysiek vernietigen”, legt generaal Han Bouwmeester uit. Hij is hoogleraar bij de Faculteit Militaire Wetenschappen en is zelf ook een product van de Koude Oorlog. „Ik ben midden jaren tachtig in Breda opgeleid. Toen waren we, onder leiding van de Amerikanen, gefascineerd door brute kracht. In de vier jaar van mijn opleiding hebben we het nooit over misleiding gehad.”

Voor Bouwmeester was het dan ook een verrassing toen na de val van de muur in 1989 een heel ander soort oorlog opkwam. In voormalig Joegoslavië en Afghanistan ervoer hij hoe kleinere groeperingen met minder geld uit noodzaak niet alleen gebruik maakten van granaten en kogels, maar ook van informatie.

Een leeggelopen opblaasbaar militair voertuig van Inflatech.
Foto Michael Heitmann/dpa

„De strijdkrachten zeiden A en ze deden B”, herinnert Bouwmeester zich uit zijn tijd in Bosnië, waar hij in 1995 en 1996 op missie was. „En daar werd ik keihard mee geconfronteerd. Mijn verbazing was misschien een beetje naïef, maar dat was voor mij echt een game changer en ik heb mij ook vanaf dat moment altijd beziggehouden met de vraag wat beïnvloeding precies is en hoe dat informatiespel werkt.”

Maskirovka

Het duurde echter nog jaren voordat misleiding echt weer op de militaire agenda terecht zou komen. Toen Rusland in 2014 de Krim annexeerde en er ineens soldaten zonder herkenningstekens opdoken op het schiereiland, de beruchte ‘groene mannetjes’, keken westerse strategen daar flink van op. „In tegenstelling tot het Westen is Rusland altijd blijven vasthouden aan de kunst van misleiding”, zegt Bouwmeester, die promoveerde op Russische misleidingstactieken. „Er is zelfs een woord voor: maskirovka.”

Maskirovka wordt vaak vertaald als ‘de kleine maskerade’ en is een veelomvattend begrip, legt de generaal uit. Er valt van alles onder, van simpele camouflagenetten tot schijnaanvallen, leugens en desinformatie. Bouwmeester: „Maskirovka gaat over alle manieren waarop je iets verbergt wat er wel is, of toont wat er niet is.”


Lees ook
Hoe de oorlog in Oekraïne ook een militaire proeftuin voor de Verenigde Staten i

Een Russische strategische bommenwerper van het type Toepolev Tu-95 ‘Bear’, van bovenaf gefotografeerd door een Amerikaanse Maxar-satelliet. Tu-95’s lanceren kruisraketten naar Oekraïne.

De terugkeer van Rusland op het militaire toneel heeft een herontdekking van misleiding ingeluid in het Westen. De slinger dreigde even volledig de andere kant op te gaan, stelt Bouwmeester. „Er was een paar jaar ineens zoveel aandacht voor desinformatie en hybride oorlogsvoering dat de fysieke klappen uit beeld verdwenen. Maar de huidige oorlog in Oekraïne heeft wel weer laten zien hoe fysiek een slagveld is.” Misleiding gaat, behalve om nepnieuws en leugens, nog steeds om strategieën op het slagveld. Inmiddels zijn er berichten dat ook Rusland gebruik maakt van opblaasbare wapens in de strijd tegen Oekraïne.

Doctrine

Toen Inflatech-baas Fresser in 2014 bij de bank aanklopte voor een lening voor zijn bedrijf, dachten ze dat hij een grapje maakte. Maar inmiddels kan niemand meer om opblaaswapens heen. Door de oorlog in Oekraïne is defensie weer helemaal terug op de Europese agenda en de wereldwijde militaire uitgaven waren in 2023 hoger dan ooit. Fresser: „Er is steeds meer geld. En een deel van dat geld gaat naar deceptie en opblaasbare wapens.”

De opblaastanks die in het Tsjechische Decin worden genaaid sluiten zo aan op een bredere trend. Generaal Bouwmeester: „Ik ben niet langer een eenling als het gaat om het belang van misleiding. Dat hoofdstuk is terug in onze doctrine.”