Hoe zet je het placebo-effect in op de werkvloer?

„Je hebt altijd placebo nog”, zei Rick van Baaren, hoogleraar gedragsverandering, een tijdje geleden tegen mij in een podcast. „Je komt een heel eind, puur op geloof en vertrouwen.” Bij het woord ‘placebo’ denken de meeste mensen aan neppillen waardoor je je beter gaat voelen. Maar het placebo-effect speelt ook in de werkomgeving. Op welke manier? En hoe kun je dit toepassen in de praktijk?

Drie soorten placebo

Placebo’s op het werk kunnen allerlei vormen aannemen. Hier zijn drie voorbeelden.

1. Gereedschap: als studenten een toets maken met een pen met daarop de naam van een bekend wetenschappelijk instituut, scoren ze hoger. En als golfers denken dat ze een club gebruiken van een goed sportmerk, rolt de bal sneller in het gaatje. Het is dus geen gek idee om medewerkers te voorzien van eersteklas computers en uitstekende koffie.

2. Werkmethodes: als je gelooft in de aanpak die je gebruikt, leidt dit tot betere resultaten. Dit blijkt bijvoorbeeld uit experimenten waarbij mensen een placebo-training kregen op het gebied van stressmanagement of cognitief functioneren. De eerste groep werd relaxter, de tweede scoorde hoger op een IQ-test.

3. Aanmoediging: als leidinggevenden laten merken dat ze vertrouwen in ons hebben, gaan we beter presteren. Dit wordt ook wel het Pygmalion-effect genoemd. Ander onderzoek laat zien dat positieve evaluaties van anderen onze eigen ervaringen positief beïnvloeden. Managers en collega’s hebben meer invloed op ons dan we wellicht vermoeden.

Extra goed

Placebo’s werken extra goed als er wordt voldaan aan drie voorwaarden.

1. Gewenste uitkomst: als we weten wat een placebo zou moeten doen, treedt dat effect sneller op. Expliciete verwachtingen spelen een rol.

2. Positieve ervaringen: als we in het verleden hebben geleerd dat iets goed werkt voor ons, zal dit bij herhaling sneller resultaat opleveren.

3. Optimisme: mensen die geneigd zijn de toekomst zonnig in te schatten, zijn gevoeliger voor placebo-effecten dan pessimisten.

Nocebo

Dus? Geldt dan voortaan op het werk: zolang je er maar in gelooft maakt het verder niet uit wat je doet? Mwah, dat is iets te kort door de bocht. Een nuttige eerste les lijkt me: realiseer je dat allerlei ‘bewezen’ managementmethodes misschien helemaal niet werken dankzij hun inhoudelijke kwaliteit, maar door het placebo-effect. Een tweede les: als je een serieuze interventie toepast, maar je zondigt tegen de bovengenoemde placebo-regels, dan neemt het effect juist af. Dit wordt het nocebo-effect genoemd.

Cadeautje

Tot slot: je kunt op verschillende manieren naar placebo kijken. Bijvoorbeeld op een cynische manier: ‘mensen zijn sukkels en trappen overal in’. Maar je kunt ook, net als Rick van Baaren, placebo beschouwen als een cadeautje. Een gratis duwtje in de rug. En het zou me niets verbazen als placebo’s dan nóg beter werken.

Ben Tiggelaar