Hoe word je meer ‘bully-proof’?

Kleineren, liegen, vals beschuldigen, afkappen en buitensluiten. Je vindt dit soort bully-gedrag niet alleen in het Witte Huis. Volgens onderzoek van het CNV hebben maar liefst 2,6 miljoen werkenden te maken met pesten op het werk. Wat doe je eraan als het jou overkomt?

Als je er alleen voor staat

Pesten op het werk veroorzaakt grote psychische en economische schade. Eigenlijk horen werkgevers dit probleem voor te zijn. Bijvoorbeeld door te zorgen voor laagdrempelige hulp, preventieve trainingprogramma’s en het investeren in goed leiderschap. Maar volgens het CNV gebeurt dit in minder dan de helft van de werkomgevingen.

Wat kun je zelf doen, als werknemer, als er niets geregeld is, als iedereen wegkijkt, of als je werkgever zelf het probleem is? In alle eerlijkheid: soms is vertrekken het slimst. Maar voor je daartoe besluit, kun je deze drie adviezen proberen.

1. Bouw een verdedigingslinie

Maak jezelf minder kwetsbaar tegenover pesters. Hoe? Investeer in relaties met collega’s en vraag ze om je te helpen als er grenzen worden overschreden. Spreek vooraf door wat zij zouden kunnen doen. Bijvoorbeeld de pester aanspreken op zijn gedrag. Of de pester afleiden door over iets totaal anders te beginnen.

Als je intern geen support vindt, bijvoorbeeld omdat collega’s bang zijn voor de bully, neem dan contact op met een externe vertrouwenspersoon, zoals een bedrijfsarts of een jurist.

Wat ook helpt: zorg dat de kwaliteit van je werk in orde is en leg dit vast. Verzamel bijvoorbeeld mails van tevreden collega’s of klanten.

2. Verzamel bewijs

Als de zaak escaleert heb je documentatie nodig. Dus leg een logboek aan. Noteer vervelende voorvallen gedetailleerd. Wat gebeurde er, wat werd er gezegd, waar en wanneer? Vraag zo mogelijk ook aan je collega’s wat zij hebben waargenomen en noteer hun observaties. Goed om te weten: gesprekken waar je zelf aan deelneemt mag je opnemen voor eigen gebruik. Ook zonder dat je anderen daarvan op de hoogte stelt. Dus heb je een overleg waarbij je denkt dat er vervelende dingen gaan gebeuren, neem het dan op met je telefoon. Je mag zo’n opname niet zomaar openbaar maken. Maar als het nodig is heb je wel een drukmiddel en overtuigend bewijs achter de hand.

3. Reageer. Meteen of later

Slagvaardig reageren op stressmomenten is slechts weinigen gegeven. Wat helpt is goede teksten voorbereiden op rustige momenten. Ik schreef al eens over het werk van Melissa Urban. Zij adviseert groene, oranje en rode zinnetjes bij grensoverschrijdend gedrag.

– Groen: „Dat klinkt niet zo vriendelijk. Volgens mij was dat niet je bedoeling.”

– Oranje: „De manier waarop je nu praat, vind ik erg onaangenaam. Zullen we even een pauze nemen?”

– Rood: „Je gaat hier een grens over. Ik wil dat je nu stopt.”

Oefen de zinnen die je bedenkt hardop, het liefst met een goede vriend.

Het meest effectief is ‘grommen bij de grens’, meteen ingrijpen. Maar ook als iets je dagen of maanden later nog dwars zit, kom er dan gewoon op terug. Iets als: „Ik heb een vervelend gevoel over ons gesprek van 28 februari. Kunnen we het er nog eens over hebben?”

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.