Hoe reageert Iran op de gemengde signalen uit Washington? ‘Dit is een tikkende tijdbom’

Grote vreugdevuren en knallend vuurwerk verlichtten vorige week straten en parken in Teheran en andere Iraanse steden. Tijdens het vuurfestival ‘Chaharshanbe Suri’ – dat plaatsvindt op de laatste dinsdag van het Perzische jaar – trekken Iraniërs er met zonsondergang op uit om het begin van de lente te vieren. Dat doen ze door te dansen, te klappen en over laaiende vuren te springen.

Het vuurfestival is tevens een van de weinige momenten waarop Iraniërs hun onvrede kunnen uiten over het regime van de ayatollah’s. In een land waar dansen in het openbaar verboden is, grijpen veel jongeren het vieren van het festival dan ook aan als een daad van verzet.

De publieke ongehoorzaamheid rondom de viering was dit jaar extra gevoelig vanwege groeiende ontevredenheid onder de Iraanse bevolking over de belabberde staat van de Iraanse economie. Al jarenlang gaat het land gebukt onder strenge Amerikaanse sancties.

Afgelopen februari vonden er door het hele land minstens 216 demonstraties plaats, aldus Iraanse staatsmedia. Merendeels ging dit om kleine groepen mensen die hun onvrede uitten over lage lonen en almaar stijgende prijzen. Maar binnen het Iraanse leiderschap groeit de angst dat een verdere verslechtering van de economische situatie zal leiden tot daadwerkelijk grootschalige protesten, meldt persbureau Reuters na het spreken van verschillende bronnen rondom het regime. Dinsdag zakte de koers van de Iraanse rial naar een historisch dieptepunt van 1 miljoen per dollar.

Brief van Trump

Een mogelijke verlichting van de verstikkende sancties kan Iran dan ook goed gebruiken. Een brief die Donald Trump eerder deze maand stuurde lijkt hier een opening voor te bieden. De Amerikaanse president deed hierin een voorstel om te onderhandelen over een nieuw nucleaire akkoord. Een soortgelijke deal werd gesloten in 2015 en moest toen voorkomen dat Iran atoomwapens zou ontwikkelen in ruil voor sanctieverlichting. In Trumps eerste termijn stapten de VS daar zelf uit.

Tien jaar later wil Trump opnieuw een deal sluiten. Zo graag, dat hij in zijn brief, waarvan delen naar buiten kwamen, stelde dat het afslaan van zijn uitnodiging zou kunnen leiden tot militair geweld. Dat viel niet goed in Teheran. „De Amerikanen moeten begrijpen dat ze niets zullen bereiken met dreigementen”, zei Irans opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, vorige week tijdens zijn traditionele nieuwjaarstoespraak op televisie.

Überhaupt ontvangt het Iraanse regime uit Washington zeer uiteenlopende signalen. Sinds Trump voor de tweede keer in het Witte Huis trok, begon hij met het uitoefenen van „maximale druk” op Iran door nieuwe sancties op te leggen. Máár, zo stelde Trump, hij deed dat met tegenzin en alleen om zijn adviseurs tevreden te stellen. Niet lang daarna gaf hij opdracht tot het bombarderen van Houthi-strijders in Jemen, een belangrijke Iraanse bondgenoot. En terwijl Trumps golfvriend en diplomatiek onderhandelaar Steven Witkoff zich in interviews vrij verzoenend opstelt richting Iran, eisen buitenlandminister Marco Rubio en nationale veiligheidsadviseur Mike Waltz „complete ontmanteling” van het atoomprogramma: wat voor Iran altijd onbespreekbaar is geweest.

Khamenei heeft altijd geloofd dat het toegeven aan sancties gevaarlijker is dan de sancties zelf

Ali Vaez
Iran-analist bij International Crisis Group

„De reden dat de VS zulke gemengde signalen versturen, is dat er verschil bestaat tussen Trump en de regering-Trump”, zegt Ali Vaez Iran-analist bij denktank International Crisis Group. Trump zelf wil als zelfverklaard dealmaker maar al te graag een akkoord sluiten met Iran, aldus Vaez. Dat zo’n akkoord ook gunstig uitpakt voor het Iraanse regime maakt hem niet uit.

De mensen rondom Trump zijn daartegen volgens Vaez totaal niet geïnteresseerd in een akkoord. „Ze zien de druk die de VS nu op Iran uitoefenen niet als een middel om Iran aan de onderhandelingstafel te krijgen, maar als een manier om het Iraanse regime te doen capituleren of ineenstorten.”

‘Weinig geleerd’

Dat Trump zelf het Amerikaanse wapengekletter ziet als onderdeel van een onderhandelingstechniek, laat volgens Vaez zien dat de president weinig heeft geleerd van zijn eerste termijn. „Net zoals toen zullen de Iraniërs nooit met een pistool tegen het hoofd onderhandelen, ze reageren simpelweg niet positief op dreigementen.”


Lees ook

Er kan best nog wat oorlog bij

Er kan best nog wat oorlog bij

„Tuurlijk, de ayatollah Khamenei is een koppige tachtiger die aan zijn nalatenschap denkt en niet al te veel risico’s wil nemen, maar er zit wel degelijk ook een strategische logica achter zijn opstelling. Als je onder druk concessies doet aan een grotere macht, signaleer je dat hun strategie werkt. Dat leidt tot een glijdende schaal waarbij er steeds meer concessies zullen worden afgedwongen.” Dan brokkelt de macht van het regime af, aldus Vaez. „Khamenei heeft altijd geloofd dat het toegeven aan sancties gevaarlijker is dan de sancties zelf.”

Positie Israël

De huidige situatie is volgens Vaez een „tikkende tijdbom”. Naast de Amerikaanse sancties tegen Iran bestaan er ook opgeschorte sancties van de Verenigde Naties. Die VN-sancties tegen Iran waren in 2015 gepauzeerd bij de eerste nucleaire deal, maar kunnen tot oktober dit jaar worden gereactiveerd. „De betrokken Europese landen zullen dit waarschijnlijk doen”, zegt Vaez. Sinds Trump uit de deal is gestapt, zette Iran namelijk serieuze stappen richting het ontwikkelen van een kernwapen.

„Als de VN-sancties weer van kracht worden, weten we van Iran dat ze internationale atoom-toezichthouders zullen weren”, stelt Vaez. „Ik acht het zeer onwaarschijnlijk dat Israël dat zou tolereren.”

Israël zou in dat geval veel minder zicht hebben op het vergevorderde atoomprogramma van zijn regionale aartsvijand. „In dat geval zullen de Israëliers waarschijnlijk militair ingrijpen”, zegt Vaez. „Een regionaal conflict is dan ook best denkbaar, en gezien het huidige diplomatieke handelen van de VS en Iran lijkt er nog geen ontsnappingsroute in zicht.”