Deze vrijdag is een belangrijke dag voor minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie. Zij dient dan twee wetsvoorstellen in die het strengste asielbeleid ooit moeten vormgeven. Maar achter de schermen komt de minister steeds meer alleen te staan, ziet verslaggever Derk Stokmans. Zet Faber door haar solistische optreden haar eigen positie op het spel?
Na de financiële ondersteuning van de campagne van Donald Trump, richt Elon Musk zich met zijn donaties nu ook op de politiek van een Europees land. De miljardair sprak in de nacht van dinsdag op woensdag met de Britse parlementariër Nigel Farage over een bijdrage aan zijn partij Reform. Dat gebeurde op het landgoed Mar-a-Lago van Trump in Florida. Om welke bedragen het gaat, blijft onduidelijk; foto’s in de Britse pers bevestigen dat een ontmoeting plaatsvond.
Eerder circuleerde het bedrag van 100 miljoen pond als mogelijke donatie aan Reform. Tegen de Britse omroep BBC stelt Farage dat hij in „open onderhandelingen” is beland met de Amerikaanse miljardair. Musk, een van de rijkste mensen ter wereld, zou volgens Farage „volledig” achter zijn partij staan.
Musk stak eerder zo’n 250 miljoen dollar in de campagne van Donald Trump. Waarschijnlijk krijgt de Tesla-baas een rol in het kabinet van de aanstaand president van de Verenigde Staten. Trump heeft eerder laten doorschemeren dat Musk een commissie moet leiden die toezicht houdt op de staatsfinanciën.
Brexit
Farage was in 2016 een van de drijvende krachten achter de Brexit-campagne. Met populistische retoriek wist hij een flinke aanhang ervan te overtuigen dat de Britten uit de Europese Unie moesten stappen. Soms deed hij dat met leugenachtige beloften, bijvoorbeeld dat de honderden miljoenen die het Verenigd Koninkrijk wekelijks naar Brussel zou sturen, voortaan kon worden gebruikt voor de gezondheidszorg.
Afgelopen zomer wist de 60-jarige Farage na zeven eerdere mislukte pogingen een zetel te bemachtigen in het Britse Lagerhuis. Dat deed hij als partijleider van de radicaal-rechtse Reform-partij. Een van de speerpunten van de partij is het terugdringen van het het aantal immigranten in het Verenigd Koninkrijk.
Via X, het platform waarvan Musk de eigenaar is, bemoeide de Amerikaanse miljardair zich eerder al met de Britse politiek. Hij uitte felle kritiek op Labour-premier Keir Starmer omdat die de vrijheid van meningsuiting in ogen van Musk zou beknotten. Musk stelde eerder dat „een burgeroorlog onvermijdelijk” zou zijn in het VK, een uitspraak waar Starmer al snel kritisch op reageerde. De Britse regering vindt dat Musk met X te weinig doet tegen de verspreiding van nepnieuws.
Goedemorgen! Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei (ja, ook bekend van de belangrijkste beursindex van het land) en de Britse evenknie Financial Times zijn Honda en Nissan met elkaar in gesprek over een mogelijke fusie. Een samengaan zou de Japanse autofabrikanten een betere positie geven op de markt voor elektrische auto’s, waar het Amerikaanse Tesla en verschillende Chinese merken nu de show stelen bij consumenten.
Een eventuele fusie zou een behemoth met een gecombineerde waarde van 52 miljard dollar opleveren, aldus de FT, verwijzend naar dit Bijbelse dier. Of een huwelijk ook echt van de grond komt, is nog wel een groot vraagteken. Alleen al de mogelijke weerstand in Japan tegen een fusie, die waarschijnlijk gepaard zal gaan veel ontslagen, kan het samengaan tegenhouden.
Op de Japanse beurs wordt verheugd gereageerd – althans door aandeelhouder van Nissan. Dat aandeel won bijna een kwart (terwijl het aandeel de afgelopen maanden juist in een glijvlucht zat). Honda’s koers zakte daarentegen met ruim 3 procent.
Verder in het nieuws:
De Nederlands industrie vraagt Brussel om hulp om de verduurzaming op gang te helpen. Een coalitie van zeventig bedrijven en brancheverenigingen wil dat eurocommissaris Wopke Hoekstra, verantwoordelijk voor klimaatbeleid, bedrijven in Europa verplicht of stimuleert om groene producten te kopen. Volgens bedrijven als Shell, Chemelot en Eneco en koepel VNO-NCW is dat „essentieel” om de Europese industrie te redden. Als voorbeeld halen de partijen de regel aan dat benzineleveranciers 10 procent duurzame brandstoffen moeten bijmengen.
De huur in de middensector is sinds 1 juli gereguleerd, maar dat betekent niet dat de huren niet flink mogen stijgen. Omdat de maximale verhoging is gekoppeld aan de cao-loonontwikkeling plus 1 procentpunt, mogen middenhuurlonen volgend jaar 7,7 procent hoger zijn, schrijft NRC. In de vrije sector mag de verhoging maximaal 4,1 procent zijn (de inflatie). Wat de verhoging in de sociale sector mag worden, is onderdeel van verhitte onderhandelingen.
Minister Mona Keijzer is teruggefloten in de inmiddels beruchte kwestie rond de verplichting voor bouwbedrijven om nestkasten in te bouwen voor vogels en vleermuizen. Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer wil vasthouden aan de regel. Keijzer, die op een missie is om ‘overbodige’ regels te schrappen, noemde de motie „bizar”, aldus het Financieele Dagblad.
Microsoft investeert flink om de voorsprong in de ontwikkeling van AI vast te houden. Volgens de Financial Times heeft het bedrijf, grootaandeelhouder van pionier OpenAI, twee keer zo veel voor AI geschikte chips gekocht van fabrikant Nvidia als ieder van zijn rivalen in de VS en China.
We kijken verder vandaag naar de Tweede Kamer, waar in de middag gestemd zal worden over verschillende moties over de toekomst van staatsbank Volksbank. Ook komen bankentoezichthouder ECB en verzekeraarsevenknie EIOPA met een statement over de onverzekerbaarheid van klimaatschade. Vanavond komt de Federal Reserve tot slot met het nieuwste rentebesluit in de VS.
Wil je het econonomieblog van gisteren teruglezen, met onder meer nieuws over Conimex en de (gestopte) strafzaak tegen BAM? Dat kan hier:
Deze vrijdag is een belangrijke dag voor minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie. Zij dient dan twee wetsvoorstellen in die het strengste asielbeleid ooit moeten vormgeven. Maar achter de schermen komt de minister steeds meer alleen te staan, ziet verslaggever Derk Stokmans. Zet Faber door haar solistische optreden haar eigen positie op het spel?