In een whatsapp-groep van jonge militairen binnen de krijgsmacht gingen jarenlang nazistische en racistische berichten rond. Toen dit bekend werd, wilde Defensie weten hoe het zat, maar écht goed onderzoek hebben ze nooit gedaan. Karel Berkhout, Esther Rosenberg en Andreas Kouwenhoven ontdekten hoe dit soort nazi-onderzoeken binnen het leger vaker worden gesaboteerd.
Voor het eerst in lange tijd ga ik (37) baantjes trekken met een vriendin. We hebben allebei een sportblessure, dus je moet wat. Thuis trek ik alvast mijn bikini aan onder mijn kleren. Mijn dochter van vier, net op school, kijkt me met grote ogen aan en vraagt vol ontzag: „Zit jij al op zwemles?”
Judith Katz
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
De Amerikaanse president Donald Trump schrijft zondag op zijn socialemediaplatform Truth Social dat er helemaal geen uitzondering is gemaakt voor de importheffingen op elektronica uit China.
„Er is vrijdag geen tarief-uitzondering aangekondigd”, schrijft hij. „We gaan tijdens de komende ‘National Security Tariff Investigations’ kijken naar halfgeleiders en de HELE ELEKTRONISCHE LEVERINGSKETEN”.
Uit het warrige bericht van Trump valt op te maken dat elektronica uit China voorlopig valt onder het ‘fentanyltarief’ van 20 procent. Dat betekent dat er zoals het Witte Huis vrijdag aankondigde wel degelijk een uitzondering is gemaakt van het torenhoge ‘wederkerige tarief’ van 125 procent, maar dat het ook niet valt onder het basistarief van 10 procent, zoals sindsdien het geval leek.
Zijn minister van Handel, Howard Lutnick, zei eerder op zondag dat cruciale techproducten uit China en halfgeleiders de komende twee maanden te maken gaan krijgen met nieuwe heffingen.
„Hij zegt dat ze zijn uitgezonderd van de wederkerige heffingen en gaan vallen onder de heffingen voor halfgeleiders die waarschijnlijk binnen een maand of twee zullen volgen”, legde Lutnick uit aan nieuwszender ABC. „Dit zijn zaken van nationale veiligheid die we in Amerika behoren te maken.”
De Amerikaanse president Donald Trump. Foto Shawn Thew / EPA
In de Soedanese regio Darfur zijn afgelopen weekend vele tientallen tot honderden burgers vermoord tijdens een golf van geweld door de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF). Persbureau AP schrijft zaterdagavond over meer dan honderd doden, een dag later bericht The Guardian op basis van ingewijden al over tweehonderd vermoorde burgers. RSF viel onder meer vluchtelingenkampen binnen en pleegde moordpartijen in de hoofdstad van de regio Al-Fashir.
Het geweld is een van de hevigste die de Darfur-regio heeft meegemaakt sinds het begin van de burgeroorlog in Soedan tussen het regeringsleger en de paramilitaire troepen, ongeveer twee jaar geleden. De aanvallen op de vluchtelingenkampen zouden zondag nog steeds gaande zijn, schrijft The Guardian. Mogelijk loopt het dodental nog verder op.
De aanvallen van RSF richten zich op de vluchtelingenkampen Zamzam en Abu Shorouk en de nabijgelegen hoofdstad, dat is de laatste stad in de regio Darfur die nog in handen is van het regeringsleger. Beide strijdende partijen plegen gewelddadigheden om zoveel mogelijk terrein te winnen, al lijken de slachtoffers ten oosten van Al-Fashir doelwit te zijn vanwege hun Masalit-etniciteit. Mensenrechtenorganisatie Human Rigths Watch heeft het geweld in Darfur al eerder een etnische zuivering genoemd.
Opnieuw ontheemd
De twee aangevallen vluchtelingenkampen bieden bescherming aan maar liefst 700.000 burgers die ontheemd zijn geraakt door eerder geweld en hongersnood in Soedan. Door de aanvallen van dit weekend zijn zeker 2.000 mensen opnieuw ontheemd geraakt, schrijft persbureau AP. Onder de burgerdoden zijn ook een aantal hulpverleners van mensenrechtenorganisatie Relief International.
Het al twee jaar durende conflict heeft Soedan verdeeld: het regeringsleger heeft de macht in het noorden en oosten, en de RSF domineert het grootste deel van Darfur en delen van het zuiden. De oorlog heeft al tienduizenden mensenlevens geëist, meer dan 12 miljoen mensen ontheemd gemaakt, en heeft geleid tot wat de Verenigde Naties „de grootste humanitaire crisis ooit” heeft genoemd.