Hoe lang blijft alles goed komen in een briefwisseling tussen hemel en hel?

De montere hovenier Alois houdt nog een keer zijn fiancée Clothilde in zijn armen, voordat de trein hem naar het front zal brengen. Het is augustus 1914 en hij belooft vóór Kerst weer terug te zijn. Dan gaan ze eindelijk trouwen, zegt hij haar toe. Hij belooft naderhand meer, in de talloze brieven die hij haar schrijft: alles zal goed komen. Clothilde houdt de moed erin en vertelt Alois hoe het met haar en zijn oude moeder gaat. Deze brieven vormen de ruggengraat van het verhaal. Meer dan vier jaar later keert hij pas terug. Hij is een ander mens geworden.

Het verhaal van Soldaat-hovenier is er een van tegenstellingen. Veel verhaalelementen die Joris Vermassen koos om het verhaal van de tuinder Alois Vermeulen te vertellen, hebben twee kanten. Dat begint bij de uitgesproken personages. Alois is een godvrezende katholiek die het als zijn plicht ziet het vaderland te dienen, ook al ziet hij niet wat hij eraan bijdraagt. Zijn kompaan is de vloekende dronkelap Raymond, die zich geregeld misdraagt. Toch trekken ze samen op, omdat ze elkaar nu eenmaal kennen. Hun ideeën over de oorlog, het leven en de liefde liggen mijlenver uit elkaar. De overgevoeligheid van Alois straat in schril contrast met de onbehouwen grofheid van Raymond, wat prachtig wordt uitgewerkt in sprekende dialogen.

Ook het idee van de brieven over en weer zet werelden tegenover elkaar. Van het front naar het dorp, van de boze buitenwereld naar de innerlijke drijfveren van moed en hoop. De briefwisseling, waarvoor Vermassen zich liet inspireren door de dagboeken van zijn eigen opa, is een krachtige verhalende vondst. In vloeiende, antieke volzinnen wordt de lezer deelgenoot van twee geliefden die elkaar uit alle macht proberen te sparen. Het komt goed, liefste: het is een werkelijk inlevend mantra die steeds wordt herhaald.

Er is ook een tegenstelling in hoe Vermassen het verhaal uitbeeldt: hij gebruikt karikaturale poppetjes. Alois heeft een puntneus en Raymond een dikke gok. Als Raymond gewond raakt en een oog moet missen, ziet dat er niet echt angstaanjagend uit. Toch voelt het niet vreemd tegen de achtergrond van de oorlogsverschrikkingen. Het is een keuze die de lezer gemakkelijk accepteert, want Vermassen koos duidelijk voor de gevoelslaag, het menselijke aspect, en minder het visuele spektakel van dood en verderf. Niet voor niets luidt de ondertitel van Soldaat-hovenier ‘een liefde tussen hemel en hel’.

Pagina’s uit Soldaat-hovenier.

Joris Vermassen

Met die liefde is ook nog iets aan de hand. Als Alois wordt teruggeroepen van het front, wordt hij tewerkgesteld in een dorp vlakbij Giverny. Hij kan daar zijn oude werk als hovenier oppakken en niet lang daarna ontdekt hij de beroemde tuin van Claude Monet. Die blijkt gecharmeerd van de rustige en harde werker, Alois mag een dag per week in de tuin werken. Hun gesprekken zijn boeiend, de schilder blijkt een goede luisteraar. Voor Alois is er nog een reden om uit te zien naar de dagjes in Giverny: dat is Marie, de huishoudhulp van Monet.

Hier haalt Vermassen alles uit de kast. Het is de uitzichtloosheid van de oorlog, de afstand tussen de geliefden en de twijfel die toeslaat bij Alois. Waar het verhaal tot daar een rustige bijna trage tred had, gaan de registers open. In een grafisch spektakelstuk ziet de lezer de grond onder Alois verkruimelen. Hij biedt weerstand – maar waartegen? Alois raakt verward, schrijft geen brieven en laat de lezer dus gissen. En als uiteindelijk de dag van de terugkeer aanbreekt, zien we een man met holle ogen op het perron staan. Maar er is soep, zegt Clothilde, alles komt goed.

Uitgelicht



Dick Briel
Professor Palmboom integraal

Stripmaker Dick Briel (1950-2011) was een enigma. De tekenaar, die erg op zichzelf was, had een klein oeuvre en was vooral bekend vanwege zijn strip in klare lijn-stijl Professor Palmboom. Deze imposante integrale bundelt niet alleen alle verhalen van Palmboom, maar ook een zeer lezenswaardig dossier over Briel, geschreven door de vorige maand overleden stripkenner Rob van Eijck.
Dick Briel – Professor Palmboom integraal. c



Victor L. Pinel
Schaak

Alle personages in de conceptuele graphic novel Schaak van Victor L. Pinel verhouden zich tot elkaar als schaakstukken. Het spel zijn de relaties die alle personages met elkaar onderhouden. In een aaneenschakeling van gebeurtenissen volgt de lezer een horde figuren, als een charmante soap die goed leesbaar blijft door slim kleurgebruik.



Luc Cromheecke
De magnifieke Monet 2

Tweede deel van een tekstloos drieluik over het leven en werk van Claude Monet, met name zijn jaren in Giverny. Luc Cromheecke (Taco Zip, Plunk) laveert kundig tussen een accurate beschrijving van Monets leven en slapstick. Achter in het forse album staat een interessant, geïllustreerd artikel over Monets ommuurde huis, Clos Normand.