Hoe het jazzavontuur loopt weet je bij Jazzmeia Horn niet, maar het komt altijd vol overgave

Het is de entree van een jazzprinses. Met haar gouden tulband met lange sleep, een fraaie lange donkergroene jurk met gouden stiksels is de Amerikaanse jazzvocaliste Jazzmeia Horn een serene, koninklijke blikvanger op het podium van LantarenVenster in Rotterdam. Tot Horn losjes en speels, met hier en daar een kreetje tussendoor, begint te zingen, en de vonken er, per nummer meer, van afspatten.

Hoewel de bewondering voor de grote jazz-zangeressen van tóen – van Ella, Billie, Sarah tot Nina – onverminderd groot is, staan nieuwe generaties jazzvocalisten steeds weer voor dezelfde tweesprong: het spoor van de traditie volgen of eigen moderne nieuwe wegen inslaan. Transporteert de jonge Amerikaanse zangeres Samara Joy uit New York met romige stem vol vibrato naar een andere tijd met zang in de klassieke jazztraditie, Jazzmeia Horn uit Dallas (33), woonachtig in New York, heeft een avontuurlijkere, uitermate blijgeestige insteek tussen jazz en haar gospelroots.

Waar het op neer komt: in zowel eigen composities als jazzstandards weet je bij haar niet hoe het gaat komen. Maar het komt vol overgave. Speels kan ze notenslierten uit elkaar trekken als ware het deeg, om alles dan weer samen te ballen tot een logisch, trefzeker geheel. Leunen kan Horn in de noten, met een luie timing. En dan weer combineert ze acrobatische stemverkenningen met een prettige gekte die alle kanten op lijken te schieten, tot aan dolfijngeluidjes toe.


Lees ook
Jazzvocalist Samara Joy: van #jazztok naar Grammy Award

Jazzvocalist Samara Joy: van #jazztok naar Grammy Award

Theatrale zang

Groot is echter het contrast met haar band, een pianotrio met een wat mainstream jazzidioom. Maar juist dat gegeven geeft Horn, in 2015 de winnares van de Thelonious Monk International Jazz Vocal Competition en twee albums op haar naam, de ruimte te spelen met timing en frasering. Ze verbluft in Rotterdam met haar lef en haar vermogen tot beeldend zingen. Het is theatrale zang die ze gemeen heeft met leeftijdgenoot Cécile McLorin Salvant – je ‘ziet’ waarover ze zingt.

Het is aantrekkelijk pretentieloos hoe Jazzmeia Horn bij alles contact maakt met de zaal. Met gezellige praatjes tussen de nummers door, ongefilterde chit-chat die alle kanten op kan gaan, neemt ze snel voor zich in. Zo kan ze uitgebreid haar liefdesleven delen, de flirts die ze dacht te hebben met mannen, de onzekerheid die daten met zich meebrengt. Dat leidt naar nummers als ‘Searchin’: een razendsnel, grappig relaas zonder adempauzes.

Horn toont steeds weer een ander gezicht. In een standard als ‘Our Love is Here To Stay’ klinkt ze zwoel en elegant, tot ze uithaalt met hoge noten. Terwijl ‘Willow Weep For Me’ een totale renovatie ondergaat als creatief speelveld van onnavolgbare scats.