Hoe ga je om met iemand die glashard liegt?

Noem het naïef, maar het blijft me verbazen hoe Donald Trump de ene na de andere onwaarheid verkondigt. The Washington Post turfde tijdens Trumps presidentschap dagelijks het aantal valse en misleidende uitspraken. Na vier jaar stond de teller op 30.573.

Stel je voor dat je zo’n collega hebt. Iemand die doorlopend en glashard liegt. Wat doe je dan?

De voorbereiding

Volgens onderzoekers liegen we bijna allemaal wel eens op het werk. „Wow, leuk jasje”; „Sorry, ik had je mail niet gezien”; dat soort dingen. Niet elk verzinsel verdient een gevecht. Wil je toch de strijd aanbinden, dan zijn dit een paar eerste stappen.

– Bepaal je doel: wat hoop je te bereiken? Hoe haalbaar is dat?

– Onderzoek: zorg dat je de feiten goed op een rijtje hebt. Wat heeft de ander precies gezegd? Wat bewijst dat dit niet klopt? Check je bevindingen, bijvoorbeeld door ze met een collega door te nemen. En leg ze vast.

– Oefenen: bereid het gesprek met je liegende collega goed voor. Bedenk bijvoorbeeld: voor welke reacties ben ik bang en hoe wil ik dan reageren? Oefen het gesprek hardop.

Het gesprek

Amanda Berlin, van loopbaansite The Muse, adviseert om van een gesprek met een liegende collega geen confrontatie, maar een conversatie te maken. Geef de ander bijvoorbeeld de kans om zijn uitspraken te corrigeren of toe te lichten. Stel vragen als: „Kun je me uitleggen waarom je dit zei?”

Blijft de ander liegen, dan is er zwaarder geschut nodig. Een gesprek waarbij de door jou uitgezochte feiten op tafel komen. De kunst is om dit zo objectief mogelijk te doen. Laat je niet verleiden tot allerlei persoonlijke uitspraken of emotionele reacties.

Werkt ook dit niet? Dan kun je de situatie bespreken met je manager, HR of de bedrijfsjurist.

De Gish Gallop

Maar wat nou als je een collega hebt die echt Trumpiaans tekeergaat? Sprekerscoach Farah Nobbe schreef recent in communicatievakblad Adformatie over Trumps favoriete debattechniek: de ‘Gish Gallop’. Daarbij presenteert de spreker zoveel schijnargumenten, onjuistheden en leugens, dat weerleggen onbegonnen werk lijkt.

Wat kun je doen? Drie dingen. 1) Benoem de tactiek. Zeg: „Met al die halve waarheden probeer je mensen in verwarring te brengen.” 2) Kies één punt: „Er is geen tijd om op alles in te gaan, maar laten we deze ene uitspraak even doorlichten.” 3) Neem de leiding: „Waar we het echter écht over moeten hebben is het volgende…”

Hopeloos

Ten slotte: verwacht niet dat je iedereen op het rechte pad krijgt. Bill Adair, journalist en oprichter van factcheck-website PolitiFact, noemt in een recent interview Trump een hopeloos geval. Maar Adairs ervaring van de afgelopen twintig jaar is dat er gelukkig genoeg andere mensen zijn – zelfs politici – die, geconfronteerd met de feiten, voortaan beter opletten wat ze zeggen.

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.