N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Reportage
Zwembadverzet In Finsterwolde kon het zwembad volgens de gemeente wel dicht. De bewoners vonden van niet.
Om 7:45 staat de deur van het overdekte zwembad in Finsterwolde wijd open. Home sweet home, staat op een pot met neptulpen op de receptiebalie. Bij het bad vegen twee zwemjuffen met wissers de lichtgele tegels droog – door noodweer de avond ervoor is water omhooggekomen uit de putten. Zonlicht valt door de hoge ramen. Een vrouw in badpak laat zich zakken in het water van 29 graden. Een man met duikbril doet de borstcrawl in baan 1.
Een doorsnee-ochtend in een doodgewoon dorpszwembad – dat er bijna niet meer was geweest. De gemeente Oldambt, waartoe Finsterwolde behoort, besloot vorige zomer het zwembad met sporthal en sportcafé per 1 januari 2023 af te stoten, om jaarlijks vijf ton te bezuinigen op sport. Bewoners kwamen in opstand – en bleven in opstand. Ze stelden voor het zwembad dan maar zelf te gaan exploiteren.
Makkelijk kan dat niet zijn, als het vijf ton per jaar kost. En waarom, als nog geen tien kilometer verderop in Winschoten, ook gemeente Oldambt, een groter overdekt zwembad ligt waar iedereen terechtkan? Over een historisch geïnspireerd volksprotest en de weldaad van een zwembad in de buurt.
De zwemjuffen
Of ik gezien heb, vraagt Janneke Molenberg (61), die vanuit een witte plastic stoel toezicht houdt op de banenzwemmers, dat dit zwembad bijna vijftig jaar geleden is geopend door zwemkampioen Enith Brigitha? Ze staat op om het jaartal na te kijken op de tegel bij de ingang. „1975.” Molenberg, in zwart badpak en sportbroek, leerde nog zwemmen in het buitenbad dat daarvóór op deze plek lag, met koud water. Later was ze lid van de zwemclub – „dit was mijn tweede huis” –, nog later maakte ze van haar hobby haar beroep. Veertien jaar geeft ze de dorpskinderen zwemles. Als ze langs de kant staat bij de avondvierdaagse wordt ze aan een stuk door begroet.
Carla Bijl (49) werkt bijna 25 jaar in het zwembad en woont ertegenover. Ze coördineert de lessen, maakt de diploma’s, geeft peuter-kleuterzwemmen, doet de „gymnastiekgroepen” en de Aquavitaal-groep voor ouderen in ondiep water – het zwembad heeft een beweegbare bodem. Bij sluiting zou het zwempersoneel aan de slag kunnen bij het zwembad in Winschoten. De kinderen die ze lesgeven kunnen ‘mee’ daarnaartoe. Maar de ouderen lang niet allemaal, zegt Carla Bijl. Zeker niet zij die hun auto al hebben weggedaan. „Die gaan echt niet op het fietsje naar Winschoten.”
De banenzwemmers
Harry (81), zijn achternaam wil hij niet in NRC, wipt rond half tien binnen in het sportcafé voor een kop koffie. Tot voor kort zwom hij hier ook, twee keer per week, maar het ging niet meer. „Ik werd bang. En dan zonk ik.” „Moesten we hem weer opduiken”, zegt Peter Buiter (68), net klaar met banenzwemmen, op de stoel naast hem.
Het sportcafé bestaat uit een lange bar met krukken en een zaal vol tafels en stoelen. Op de bar staat een houder met verpakte stroopwafels en gevulde koeken.
Peter Buiter en zijn vrouw Thea Gielleit (71), oud-gemeenteambtenaar, delen een vijftigbadenkaart en komen, meestal op de fiets, vanuit hun woonplaats Hongerige Wolf naar het zwembad. Al 24 jaar. Zij: „Ik vind het schapenhok zo leuk, dat is de grote kleedkamer. Ik heb me nog nooit omgekleed in zo’n klein hokje.” Hij: „Dit is ook het enige zwembad waarvan je een telefoontje krijgt als je twee keer niet komt. Van wat is er aan de hand.” Zij: „Je bent vergroeid met het zwembad. Je komt mensen tegen, maakt een praatje.” Tegen haar man: „Weet je Ted nog, die zwom onder je door. Ted hield van de vrouwen. Ik had dat helemaal niet in de gaten.”
Als ze naar het zwembad in Winschoten zouden moeten, dan stopten ze. „Ik ben er één keer geweest, ik vond het vreselijk”, zegt Thea Gielleit. „En het water is veel kouder.” Winschoten, vertelt ze, krijgt een nieuw gemeentehuis voor ruim 30 miljoen euro. „Maar er is geen vijf ton voor het zwembad in Finsterwolde. Ik weet dat je dat los van elkaar moet zien, maar ik vóél het wel. Toen ik nog bij de gemeente werkte zei ik al: vergeet de dorpen niet. Het allerergst van zo’n besluit is dat de inwoners ontkend worden. Genegeerd.”
De activiste
Brunette Sanders (53) uit Bad Nieuweschans werkte jarenlang in een truckerscafé bij de grens en kwam nooit in het zwembad van Finsterwolde. Maar ze zit wel in het Actiecomité Behoud MFC De Hardenberg – zoals het sportcomplex officieel heet. „Er kwamen twee ouders aan de deur die vroegen of ik iets voor hen kon betekenen.” De ouders, die niet wilden dat het zwembad dichtging, wisten dat ze op de lijst heeft gestaan van de Verenigde Communistische Partij (VCP). „Mijn vader zat in de kartonnage. Hij heeft nog de wilde stakingen gedaan.”
Samen met het actiecomité bezocht Brunette Sanders elke raadsvergadering. Met een gehuurde geluidswagen reden ze door de dorpen – „zonder vergunning”, zegt ze met glinsterogen – om mensen op te roepen lawaai te maken. Sommige raadsvergaderingen werden zo massaal bezocht, dat een deel van de burgers moest worden ondergebracht in de naastgelegen jazzclub. Het college kreeg een rouwboeket aangeboden met de tekst ‘R.I.P. De Hardenberg’ op het lint. „Zo verdrietig en boos waren we met elkaar.” Er kwam uitstel van de sluiting, tot 1 juli 2023, en een jaar langer voor de sporthal, maar verder week de gemeente niet: het zwembad moest dicht.
Toen zocht het actiecomité het hogerop. Ze gingen naar een bijeenkomst in Delfzijl over de parlementaire enquête gaswinning – Oldambt ligt aan de rand van het aardbevingsgebied –, bezochten de commissaris van de koning. Tot in de Tweede Kamer toe kwam het zwembad van Finsterwolde aan de orde. Een in juni aangenomen motie van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer verzocht het kabinet ervoor te zorgen dat er geen voorzieningen meer verdwijnen in het aardbevingsgebied – zoals het zwembad van Finsterwolde. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) zegde toe voor het zwembad zijn best te doen.
De ouders en kinderen
Drie moeders uit Midwolda, zonnebrillen op het haar, zitten op de barkrukken te kletsen. Bianca Heikens (41) filmt door het binnenraam van dichtbij hoe haar dochter van zes, op les voor haar A-diploma, door een hoepel het water in duikt. Ze moet er niet aan denken dat het zwembad dicht zou gaan, zegt ze. „Wij gaan er gewoon vanuit dat het blijft.”
„Het is de laatste plek in Finsterwolde waar nog dingen voor kinderen georganiseerd worden”, zegt Angelique Kuil (42), medewerker bij een dagbesteding voor dementerende ouderen. „Het dorpshuis en het jongerencentrum zijn al weg.” Haar zoon (10) gaat op woensdagmiddag vrij zwemmen. Haar dochter (13) zit op de zwemvereniging en traint drie keer per week. De zwemvereniging houdt spelavonden in het sportcafé.
Anke Ploeger (31), constructeur in de bouw, woont sinds een jaar in een nieuwbouwhuis vlak achter het zwembad. „Belachelijk”, vond ze het besluit om het zwembad weg te bezuinigen. „Ik snap de logica niet. Sport en bewegen is hartstikke belangrijk. Juist ook voor kinderen. En dan gooien ze iets dicht wat zo mooi en zo dichtbij is.” Haar kinderen – een zoon van drie en een babydochter – gaan hoe dan ook niet op zwemles in Winschoten. „Ze hoeven daar niet nog meer aan ons te verdienen.”
De voorzitter
Dit deel van zuidoost-Groningen heeft een lange geschiedenis van armoede én rebellie. Landarbeiders kwamen in opstand tegen hereboeren. Langer dan waar ook in Nederland hield in de dorpen Beerta en Finsterwolde het communisme voet aan de grond.
André Hateboer (62), de voorzitter van de stichting die het sportcomplex wil overnemen, was een van de eerste ‘nieuwelingen’ die lid mochten worden van de tennisclub, vertelt hij in het sportcafé. Dat was voorbehouden aan notabelen en boeren. Hij is vier jaar geleden gestopt met werken. Zijn laatste baan was bij een bank, ooit begon hij bij de post. Twee van zijn zoons, fiscalist en profvoetballer, hebben vastgoed „waarvoor ik concierge mag spelen”. En hij verhuurt twee huisjes aan toeristen.
In het zwembad kwam hij bijna nooit. Maar toen vorig jaar „out of the blue” in het streekblad stond dat het dicht moest, werd hij woest. „Ik ben getriggerd door het onrecht.” Vier jaar geleden was het zwembad nog voor drie ton gerenoveerd. Twintig jaar geleden werden er een sporthal en een sportcafé bijgebouwd. Dat was ook omdat vlakbij een nieuw dorp verrees, Blauwestad, dat vermogende huizenkopers naar het gebied moest trekken. Beerta en Finsterwolde leverden er andere voorzieningen voor in. En nu zou dit sportcomplex óók verdwijnen?
Winschoten, waar het gemeentebestuur zetelt, ligt net onder de A7. Hateboer mobiliseerde acht dorpen bóven de A7, waaronder Bad Nieuweschans, Hongerige Wolf en Midwolda. Een inzamelingsactie bracht ruim 74.000 euro op. Na een oproep meldden zich meer dan zeventig vrijwilligers om te helpen het sportcomplex draaiend te houden. „Het zelfbeeld van veel mensen hier is laag”, zegt hij. „Mensen zijn gelaten, denken: ‘de gemeente bepaalt’. Wij zeggen nu tegen de gevestigde orde, tegen alle verwachtingen in: Ja ho even, dit gaan we niet doen.”
De wethouder
Het hardnekkige protest heeft wethouder Erich Wünker (57, VVD) van de gemeente Oldambt niet verrast, zegt hij. „Zeker als je kijkt naar wat er op het platteland al is verdwenen aan scholen, buslijnen, winkels.” Ook „vanuit de historie” begrijpt hij dat de dorpen zich achtergesteld voelen. „Maar het is niet zo dat we als college een deel van de gemeente niet in beeld hebben, integendeel. Alleen hebben we niet overal geld voor en moeten we keuzes maken.” Gegeven de noodzaak tot bezuiniging was afstoting van het zwembad volgens hem een logische beslissing. Meer dan één overdekt zwembad kan een gemeente eigenlijk niet dragen, en fusiegemeente Oldambt had er twee sinds de herindeling in 2010. En dat nieuwe stadhuis in Winschoten van 30 miljoen? Ook noodzakelijk, zegt hij. De gemeente huist op drie locaties in verouderde gebouwen. De kosten van renovatie en verduurzaming zouden nagenoeg even hoog zijn.
De toekomst
Na maanden touwtrekken over geld is het sportcomplex van Finsterwolde vorige maand op de valreep gered. De gemeente bleek bereid eenmalig 4,5 ton bij te dragen voor onderhoud en verduurzaming – nadat de staatssecretaris had toegezegd dat drie ton terugkomt uit de pot met leefbaarheidsgelden voor Groningen. De komende tien jaar huurt de gemeente de sporthal voor bewegingsonderwijs op de basisscholen. De verkoop moet nog worden geregeld, maar alles wijst erop dat het zwembad na de zomersluiting op 4 september weer opengaat. „Ik ben blij dat we erin geslaagd zijn het burgerinitiatief alsnog te steunen”, zegt wethouder Wünker. „Het is natuurlijk best een uitdaging om het met vrijwilligers in de benen te houden.”
André Hateboer is optimistisch. „Een zwembad is lastig rendabel te krijgen maar we zetten vol in op verduurzaming, en de combinatie met sporthal en sportcafé gaat genoeg inkomsten genereren.” Belangstelling genoeg, zegt hij, van potentiële huurders. De handboogvereniging wil iets, de wandelclub, een volleybalclub, een revalidatiecentrum. In het glazen hokje bij de ingang wil hij een lifestylecoach neerzetten. „Om ook de ouderen binnen te trekken. Die man of vrouw van negentig die denkt: ik ben best vitaal, wat zou ik nog kunnen doen aan beweging?” Hij denkt aan valpreventie. Fysiotherapie in het zwembad op onrendabele uren. Walking voetbal voor mensen die niet meer kunnen rennen. „Daar is héél veel subsidie voor.”