Hoe een dwergteckel 529 dagen in de Australische wildernis overleefde

Tussen de kangoeroes, koala’s, voskoesoes, mierenegels, vogelbekdieren en een stel giftige slangen leefde bijna 17 maanden lang ook een vier kilo wegende kortharige dwergteckel. Valerie ontsnapte in november 2023 tijdens een kampeervakantie op het Australische Kangaroo Island, en overleefde daar 529 dagen in de wildernis. Afgelopen weekend werd de ‘favoriete voortvluchtige van Australië’ levend gevangen. Haar roze glitterhalsband had ze nog steeds om.

„Een echte prinses.” Zo omschreven haar baasjes, Georgia Gardner en Josh Fishlock, haar vlak na haar verdwijning. Slapen deed ze bij haar baasjes in bed. Tijdens autoritjes werd ze in haar eigen autostoeltje geplaatst. En in de wintermaanden trok Gardner haar truien aan om haar te beschermen tegen de winterkou, terwijl het in haar woonplaats Sydney niet heel veel kouder wordt dan 8 graden boven nul.

Het moet dus even schakelen zijn geweest, van een veilige omgeving naar een 4.405 vierkante kilometer groot eiland vol gevaarlijke dieren, dik 1.500 kilometer van huis. Karta Pintingga noemden Aborginals het eiland aan de zuidkust van Australië: het eiland van de doden.

Huilend achterom kijken

Niet gek dat Gardner en Fishlock bijna anderhalf jaar geleden huilend achterom keken naar het eiland waar ze wisten dat hun teckel ergens moest zijn. Maar hoewel gedacht werd dat Valerie op het eiland van de doden ten dode was opgeschreven, werd ze toch eens in de zoveel tijd gespot door de lokale bevolking, die haar herkenden aan haar roze halsband.

Typisch teckel, om het zo lang uit te houden op zo’n onherbergzame plek. De hondensoort wordt omschreven als een bijzonder eigenwijze, soms manipulatieve komiek met een prima jachtinstinct. „Zelfs het meest verwende teckeltje wordt in het bos een hartstochtelijk jager”, staat in de karakteromschrijving op de website Teckelbaas.

Want hoewel teckels (ook wel dashond of dachshund genoemd) met hun korte pootjes niet de bouw hebben om snel te rennen, ver te springen of lang te zwemmen, zijn het volgens de American Kennel Club „onvermoeibare hondjes die overal voor in zijn”. Ze zijn gefokt om „onafhankelijk op gevaarlijke prooien te jagen” en zijn dapper „tot op het punt van onbezonnenheid”. The New York Times noemde Valerie in maart van dit jaar, toen er nog fanatiek naar haar werd gezocht, een „rogue sausage dog”. Een schurkenworstenhond, aldus Google Translate.


Lees ook

Alle honden zijn goede speurneuzen

Alle honden zijn goede speurneuzen (maar niet elke hond is een goede speurhond)

Overleven zonder baasje

Zo bezien is het ook niet zo gek dat Valerie het overleefde zonder haar baasjes. Toch betwijfelen haar redders in relatieve nood, vrijwilligers van dierenwelzijnsorganisatie Kangala Wildlife Centre (dat zich niet eerder bezighield met een teckel), dat ze zelf aan het jagen is geslagen. Zij denken dat ze het heeft volgehouden door aangereden dieren te eten en water uit lokale dammen te drinken.

Ze hebben haar uiteindelijk kunnen lokken met speeltjes, snacks en een door bazin Gardner intensief gedragen en in stukjes gescheurd T-shirt. Van ‘Lost Dog Syndrome’, iets dat bij veel runaway dogs voorkomt, lijkt Valerie geen last te hebben. Op haar baasjes heeft het waarschijnlijk langblijvender impact, maar voor dat syndroom is nog geen naam. De eigenaren hebben haar roze halsband in elk geval verruild voor een roze harnas – opdat ze niet nog een keer ontsnapt.