Hoe de oorlog in Soedan gewapende anarchie in buurlanden aanwakkert

De Hoorn van Afrika, de strategisch gelegen noordoostelijke hoek van het continent, staat in brand. Deze eeuw was het geweld niet zo wijdverspreid als nu. Terwijl in Soedan een veldslag is begonnen om de hoofdstad Khartoem laaiden deze maand in Zuid-Soedan en Ethiopië conflicten op.

In die twee landen maken democratisch gekozen leiders gebruik van spanningen en opgepookte etnische rivaliteit. Het gevolg? Gewapende anarchie, waarbij nationale autoriteiten de controle ontglipt en krijgsheren en smokkelaars profiteren van de chaos. Waar gaan deze oorlogen over?

Soedan

Soedan heeft sinds zijn onafhankelijkheid in 1956 nauwelijks een moment van vrede gekend. Oorlogen woedden steevast in de periferie, waar tribale hulptroepen het vuile werk van de regering in Khartoem opknapten. Een van deze troepen, de Janjaweed-militie in Darfur, die trouw aan de zijde van de regering vocht, werd het latere Rapid Support Forces (RSF).


Ooit begonnen als bondgenoot, strijdt de RSF, onder leiding van generaal Hemedti, nu tegen het regeringsleger van generaal Abdel Fattah Burhan en bracht de strijd naar de hoofdstad. En daarmee komt de militaire strategie van Khartoem als een boemerang terug, met een totale oorlog als gevolg. Het resultaat: een van de grootste humanitaire rampen ter wereld.

Na anderhalf jaar vol tegenslagen voor het regeringsleger begon het tij eind vorig jaar te keren. De troepen van de regering wisten delen van Khartoem te heroveren en hebben naar eigen zeggen het – overigens vernielde – presidentiële paleis weer in handen. Maar daarmee is de strijd verre van beslecht. Vanaf de westoever van de Nijl blijft de RSF de touwtjes stevig in handen houden. Soedan koerst af op een tweedeling.

Buurlanden en regionale machten kiezen verschillende kanten in deze strijd. Het Soedanese regeringsleger wordt bijgestaan door minstens zes milities, waarvan enkele gesteund worden door Eritrea, en aan de kant van het RSF vechten ook talloze milities mee, wat een eventueel akkoord uiterst moeilijk maakt.

Medewerkers van het Rode Kruis in Soedan aan het werk vlakbij een put waar lichamen zijn gevonden.
Foto El Tayeb Siddig.Reuters

Zuid-Soedan

De twee jaar geleden uitgebroken oorlog in Soedan is uitgewaaierd naar Zuid-Soedan, tot 2011 onderdeel van Soedan. In Zuid-Soedan, ’s werelds jongste natie, speelt een opvolgingsstrijd rond de zieke president Salva Kirr en de economie is er als gevolg van de oorlog in zijn buurland ingestort.


Het uitgebroken conflict in Zuid-Soedan is niet nieuw, maar dit keer verweven met de strijd in Soedan. Het niet-islamitische Zuid-Soedan scheidde zich in 2011 na bijna een halve eeuw guerrillastrijd af van het grotendeels islamitische Soedan. Onafhankelijkheid luidde echter niet het einde in van machtsmisbruik en etnische spanningen. In 2013 woedde in Zuid-Soedan een burgeroorlog, aangewakkerd door kemphanen Kiir en de huidige vicepresident Machar. Daarbij zetten ze hun tribale achterban – respectievelijk de Dinka en Nuer – tegen elkaar op met 400.000 doden tot gevolg.

Het wrak van een tank, gebruikt door de SPLA in Zuid-Soedan, ligt te roesten aan de Witte Nijl.
Foto Joerg Boethling/ANP

De nu opgelaaide gevechten grijpen terug naar dat bloedbad. De provincie Upper Nile, een bolwerk van Machar, is het slagveld, waarbij een onvoorspelbare militie gelieerd aan Machar een hoofdrol speelt. Om deze zogeheten Witte Leger-militie te ontwapenen, stuurde Kiir zijn elitetroepen naar de regio. De operatie liep faliekant mis. De militie veroverde de stad Nassir en schoot een VN-helikopter neer die Kiirs troepen moest evacueren. De president sloeg terug: hij plaatste eerder deze maand Machar en zijn medewerkers in de hoofdstad Juba onder huisarrest. Tienduizend Oegandese soldaten intervenieerden en streken neer in de hoofdstad Juba om Kiir te beschermen. Nassir onderging eerder deze week zware bombardementen.

Het machtsconflict dat zich nu in Zuid-Soedan afspeelt lijkt het directe gevolg van de strijd in Soedan. Het Witte leger in Zuid-Soedan ontvangt volgens diplomatieke bronnen sinds kort wapens uit het kamp van Burhan die met argusogen kijkt naar groeiende invloed van zijn rivaal Hemedti in Juba. Ook vonden er op Zuid-Soedanees grondgebied gevechten plaats tussen het RSF en het Witte leger. In toenemende mate overlappen beide oorlogen elkaar.

Ethiopië

Ruzies in de Hoorn monden vaak uit in oorlog. „Wij staan in onze regio niet open voor meningsverschillen”, schamperde een Ethiopische diplomaat eens. De Afrikaanse Unie staat sinds een maand onder de nieuwe leiding van Mahamoud Ali Youssouf van Djibouti, het enige land zonder oorlog in de Hoorn.

De verslechtering van de politieke en veiligheidssituatie in Tigray is droog hout dat wacht op een lucifer

Oud-gezanten van EU en VS in de regio

De unie heeft een slechte reputatie bij het oplossen van gewapende conflicten. Ook in de verwoestende oorlog in Soedan speelt het geen enkele rol. Alleen in de Ethiopische deelstaat Tigray wist ze in 2022 een vredesakkoord te bewerkstelligen na een conflict tussen regionale strijdkrachten en het regeringsleger. Met 600.000 doden was dit wereldwijd het dodelijkste conflict deze eeuw. Dat vredesverdrag staat nu op losse schroeven.


„De verslechtering van de politieke en veiligheidssituatie in Tigray is droog hout dat wacht op een lucifer”, schreven Payton Knopf en Alexander Rondos, de voormalige Amerikaanse en EU-gezanten in de regio, afgelopen week in Foreign Policy. Het gaat hierbij om de spanningen in Tigray die dreigen over te slaan naar een nieuwe oorlog tussen Eritrea en Ethiopië. Eritrea, dat zich in 1993 van Ethiopië afscheidde en sindsdien als onafhankelijke staat functioneert, heeft inmiddels een mobilisatie van strijdkrachten afgeroepen. Ethiopië, waar de rest van het land zich na de afscheiding opdeelde in autonome deelstaten, heeft op zijn beurt zijn posities langs de grens versterkt.

In Tigray escaleert een interne machtsstrijd binnen de regionale bestuurspartij, voortgekomen uit de voormalige verzetsgroep TPLF. De confrontatie speelt zich af tussen de oude garde, geleid door oorlogsveteraan Debretsion Gebremichael, en de gematigde vleugel van deelstaatgouverneur Getachew Reda.

De 30-jarige Selam woont in een vluchtelingenkamp in Mekele, de oorlog in Tigray ontvluchtend.
Foto Ximena Borrazas/Sopa Images/LightRocket via Getty

In een wirwar van regionale legers en milities verschuiven allianties voortdurend, waarbij een diepgewortelde vijandschap tussen Eritrea en Ethiopië op de achtergrond speelt. Begin maart grepen troepen loyaal aan legerleider Debretsion Gebremichael de strategisch gelegen stad Adigrat en namen posities in de regionale hoofdstad Mekelle in. Deelstaatgouverneur Getachew Reda noemt het een „sluipende staatsgreep” met steun van Eritrea en riep de centrale overheid in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba op militair in te grijpen.

Oorlogsveteraan Debretsion is een generaal die al zijn hele leven oorlog voert. Jongere Tigreeërs zetten hun hoop nu op de gematigde vleugel van deelstaatgouverneur Getachew Reda. Zij zijn de eeuwigdurende oorlogen beu.