Hoe de Cambodjaanse autocraat Hun Sen een machtsoverdracht aan zijn zoon voorbereidt

Cambodjaanse verkiezingen Al 38 jaar heerst Hun Sen over Cambodja en met een uitgeschakelde oppositie staat de uitslag van de verkiezingen van zondag al vast. De autocraat doet alles om zijn machtpositie te versterken en zijn zoon Hun Manet in het zadel te helpen.

Cambodjanen nemen selfies met de autocratische leider Hun Sen, die zondag de verkiezingen zal winnen.
Cambodjanen nemen selfies met de autocratische leider Hun Sen, die zondag de verkiezingen zal winnen. Foto Tang Chhin Sothy/AFP

Rap drukte de Cambodjaanse autocraat Hun Sen (70) op de delete-knop. Geen haar op zijn hoofd die zou accepteren dat Meta hém van Facebook gooit. Dat bepaalt hij zelf wel. Zo zal het ongeveer gegaan zijn – behalve dat Hun Sen waarschijnlijk niet zelf op de knop heeft gedrukt, maar iemand opdracht heeft gegeven tot het verwijderen van zijn account afgelopen maand, in reactie op het besluit van Meta hem van Facebook te verwijderen. Volgens het Amerikaanse socialemediabedrijf was Sens oproep tot het gebruik van geweld tegen oppositieleiders in januari in strijd met de regels. Tijdens een toespraak die op Sens Facebookpagina verscheen, zei hij dat critici een „pak slaag” konden verwachten.

Dat is geen ongebruikelijke retoriek voor Hun Sen. Net als in 2018 heeft hij ook bij de verkiezingen van komende zondag gezorgd dat alle oppositie is uitgeschakeld door intimidatie, verbanning en celstraffen. Zo werd afgelopen maart oppositiepoliticus Kem Sokha veroordeeld wegens landverraad. Hun Sens aartsrivaal, de pro-democratische politicus Sam Rainsy, is al jaren verbannen. En met de uitschakeling van het nieuwsmedium Voice of Democracy, afgelopen februari, verdween ook de laatste vrije persstem uit Cambodja. Ook is het boycotten van de verkiezingen door een blanco stem uit te brengen inmiddels strafbaar. De uitslag zal dan ook geen verrassing zijn: Hun Sen zal met hoge cijfers winnen.

Lees ook: Na veroordeling oppositieleider is hoop op democratie in Cambodja ver weg

Hypocrisie van het Westen

De voormalige Rode Khmer-soldaat is al 38 jaar aan de macht, hij is een van de langstzittende leiders ter wereld. En hij is voorlopig niet van plan de ijzeren greep die hij op zijn land heeft los te laten. Boven alles wil hij nu zijn nalatenschap veiligstellen, stelde Cambodja-kenner Sebastian Strangio recent in The Diplomat.

De auteur van het boek Hun Sen’s Cambodia omschrijft de autocraat als een sluwe vos met een opvliegend karakter. Naast de evidente drijfveren – rijkdom en macht – is Hun Sen volgens Strangio in grote mate gevormd door een diepe afkeer van de hypocrisie van het Westen. Hun Sen groeide op in de tijd dat de Verenigde Staten ter ondersteuning van hun strijd tegen communistisch Vietnam Cambodjaanse dorpen, waar communisten zouden wonen, platbombardeerden. Volgens historici is er tussen 1965 en 1973 meer dan 500.000 ton explosieven op het land losgelaten, ruim drie keer zoveel als de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog op Japan hebben gegooid.

De bombardementen joegen veel Cambodjanen juist in de armen van de communisten, de Rode Khmer. Op zijn achttiende sloot ook Hun Sen zich bij hen aan. Enkele jaren later, in 1977, liep de jonge commandant over naar Cambodja’s rivaal Vietnam, door velen gezien als een berekenende zet om te overleven. Twee jaar later viel Vietnam Cambodja binnen, verdreef de Khmer en installeerde een pro-Vietnamese regering. In 1985 werd Hun Sen benoemd tot minister-president.

Volgens Strangio had Hun Sen op zijn minst erkenning van het Westen verwacht voor het beëindigen van het wrede Khmer-regime, dat een vijfde van alle inwoners had uitgemoord. Het tegendeel gebeurde. De Verenigde Staten bleven tot in de jaren negentig de Rode Khmer, die nog altijd doorvocht, steunen. Ze wilden hiermee de invloed van een – in hun ogen – te machtig, Sovjetgezind Vietnam indammen. Intussen werd Cambodja een van de armste en meest getraumatiseerde landen ter wereld.

Leden van de regerende Cambodjaanse Volkspartij van Hun Sen op campagne in een dorp langs de rivier de Mekong.
Foto Heng Sinith/AP

In 1991 moest het Vredesverdrag van Parijs, getekend onder leiding van de Verenigde Naties, een ommekeer voor Cambodja betekenen. Hun Sen en zijn Cambodjaanse Volkspartij (CCP) kwamen met het Westen overeen dat leiders van de Rode Khmer werden vervolgd bij een speciaal daartoe opgericht Cambodja-tribunaal. Het land zou door westerse bondgenoten worden bijgestaan in de ontwikkeling tot een functionerende democratie.

Lees ook: Het laatste oordeel is geveld. Heeft het Cambodja-Tribunaal zin gehad?

De financiële steun uit het Westen was welkom, maar de democratische bemoeienissen bevielen Hun Sen geenszins. Toen na de verkiezingen van 1993 oppositieleden een kans hadden op meeregeren, greep Hun Sen hardhandig in, en herstelde hij met intimidatie en geweld zijn machtspositie. Het Westen reageerde met sancties en afkeuring.

Hun Sen was not amused. Het was het zoveelste bewijs van de hypocrisie van het Westen, meende hij. Waarom legde het Westen hem het vuur na aan de schenen? Waarom werden andere autocraten als de Vietnamese communist Nguyen Phu Trong en Thaise juntaleider Prayut Chan-o-cha wel met alle egards in Washington ontvangen? „Dat is een inmiddels sleetse kaart die Hun Sen altijd op tafel legt”, reageert Cambodja-kenner Sophal Ear. „Door dit refrein steeds maar te herhalen, blijft Cambodja in het verleden hangen.”

Machtsbasis verstevigd

De laatste jaren heeft Hun Sen zijn machtsbasis verstevigd door zijn koers te verleggen naar China. Dit land investeert en stelt geen lastige vragen over mensenrechten. De band met China is inmiddels zo nauw, dat Cambodja als Chinese vazalstaat kan worden gezien. Zo heeft China in Cambodja een marinebasis en heeft de Chinese onderwereld in steden als Sihanoukville vrij spel. Cambodja is uitgegroeid tot een maffialand waar een zelfverrijkende elite onder de paraplu van Hun Sen oppermachtig is.

Lees ook deze reportage:Chinese cyberslaven in Cambodjaanse torenflats: de maffia van Sihanoukville

Volgens kenners wil Hun Sen de verkiezingen van zondag gebruiken om zijn positie te verstevigen, zodat hij in de komende regeerperiode zijn zoon Manet (45) op de troon kan zetten. Hun Manet, een viersterrengeneraal, opgeleid aan de Amerikaanse militaire academie West Point, wordt al enige tijd klaargestoomd voor opvolging. Zo maakte hij carrière in het Cambodjaanse leger en ontmoette hij het afgelopen jaar onder begeleiding van zijn vader alvast enkele wereldleiders, zoals de Japanse premier en de Australische minister van Buitenlandse Zaken. Tot dusverre houdt Manet zich op de vlakte. Hij cultiveert een zo ‘schoon’ mogelijk blazoen en presenteert zich via sociale media – Hun Manet zit nog wel op Facebook – als vriendelijke familieman.

Een westerse opleiding is geen garantie voor affiniteit met democratie

Sophal Ear politiek expert

Volgens analisten zijn er geen tekenen dat Hun Manet, die studeerde in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, het land zou willen hervormen of een vrijere koers zou voorstaan dan zijn vader. „Een westerse opleiding is geen garantie voor affiniteit met democratie”, mailt de Cambodjaanse politiek expert Sophal Ear, verbonden aan de Arizona State University. „Kijk maar naar de in Londen opgeleide oogarts, de IT-nerd, die nu Syrië leidt of de jongen die zijn schooltijd doorbracht op een Zwitserse kostschool en nu leider is van Noord-Korea. Het weerhield hen beide er niet van genocide te plegen en mensen in concentratiekampen op te sluiten.” Bovendien kan de politieke cultuur die Hun Sen heeft gecreëerd niet zomaar worden ontmanteld, stelt Ear. „In het Cambodjaanse politieke systeem zit niet alleen een diepgewortelde aversie tegen het Westen, ook is het land op alle fronten verbonden met China. Militair, politiek en financieel.”

Aanhangers van de Cambodjaanse Volkspartij in de hoofdstad Phnom Penh.
Foto Kith Serey/EPA

Volgens Joshua Kurlantzick, Zuidoost-Azië-expert van de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations (CFR), is het bovendien nog maar de vraag of er wel een machtsoverdracht gaat plaatsvinden. In ieder geval niet op korte termijn, stelt hij. „De Cambodjaanse militaire en economische elite zijn helemaal niet blij met Hun Manet als opvolger”, schrijft hij in een e-mail. „Manet heeft niet de statuur of politieke ervaring van zijn vader. En dat Hun Sen zijn zoon intensief aanstuurt, helpt ook niet bij het aanzien van Manet.”