Hoe de angstaanjagende toiletpotmannen van Skibidi Toilet het internet overnemen

Dit is het moment waarop de mensheid kan aanschouwen wat er gebeurt als je een generatie kinderen laat opgroeien met iPads en YouTube. De iPad-baby’s uit de jaren 10 zijn inmiddels een jaar of twaalf, en ze zijn weg van de geanimeerde YouTube-serie Skibidi Toilet. Daarin nemen mensen met een veiligheidscamera als hoofd het op tegen kwaadaardige hoofden die leven in toiletpotten en de wereld willen overnemen. Het landschap waarin het verhaal zich afspeelt is grauw en dystopisch en de toiletpotmannen zingen voortdurend een remix van de online populaire liedjes ‘Give It to Me’ van Timbaland en ‘Dom Dom Yes Yes’ van de Bulgaarse pop-folkzanger Biser King.

De Georgische content creator achter Skibidi Toilet, Alexey Gerasimov (25), deelt de filmpjes op zijn YouTube-kanaal DaFuq!?Boom! sinds februari 2023. Ondertussen heeft hij 38,3 miljoen abonnees en zijn populairste aflevering is al 287 miljoen keer bekeken. Zoveel kijkers trekt de grootste YouTuber MrBeast ook op een gemiddelde dag. YouTube’s trendmanager Maddy Buxton noemde Skibidi Toilet in The Washington Post een ongekend fenomeen op het platform, nooit eerder zag ze iets op zo’n manier viral gaan. „Wat begon als meme is uitgegroeid tot een hartstikke complexe verhaallijn met veel verscholen boodschappen die mensen al te graag willen ontrafelen en begrijpen”, aldus Buxton in een gesprek met de Amerikaanse krant.


Lees ook
Twitteralternatief Threads loopt nu al vol met scheldpartijen, transhaat en misogynie

Beeld Getty Images

Waar gaat dit over, dacht ik, en ik nam plaats voor mijn tv met een schaaltje chips en begon bij aflevering één. Skibidi Toilet is de eerste webserie die volledig wordt vertoond in de vorm van korte verticale filmpjes (YouTube Shorts, equivalent van het TikTok-filmpje, gemaakt voor het formaat van smartphoneschermen) van zo’n dertig seconden. Een handje chips in mijn mond doen zonder mijn ogen van het scherm te halen kostte al twee afleveringen, zó snel speelde het verhaal zich af. In minuut vijftien was ik al bij aflevering 39. Er ontvouwde een duidelijke verhaallijn met terugkerende personages, plotwendingen, verlies, verraad en humor. Net voor een gevecht of na een overwinning deden de mensen met camerahoofden een viral dansje uit het online computerspel Fortnite – geniaal en reden om te schaterlachen, al kan ik niet helemaal verklaren waarom. Misschien omdat ik kleine kinderen hetzelfde dansje zie doen op TikTok en niet zou verwachten dat serieuze helden in pak het tijdens een oorlog ook zouden doen.

Brr, skibidi, dom dom dom, yes yes

Dit is een bijzonder moment in de culturele geschiedenis van het internet. Skibidi Toilet is het resultaat van totaal gedemocratiseerd entertainment, bedacht en gemaakt door een willekeurige twintiger en vervolgens omarmd door miljoenen jonge kinderen wereldwijd. Engels is lange tijd de lingua franca van het wereldwijde web geweest. Maar in deze filmpjes is de voertaal een remix van viral TikTok-liedjes. Er wordt alleen gecommuniceerd in „Brr, skibidi, dom dom dom, yes yes” – de betekenisloze lyrics van Biser King – en flarden van Timbalands ‘Give it to me’.

Als er ineens een horde angstaanjagende toiletpotmannen verschijnt uit het niets, wordt het tempo van de muziek verhoogd en als de hoofdpersoon wanhopig toekijkt hoe zijn vriend gevangen wordt genomen, wordt het ritme dramatisch vertraagd.

https://www.youtube.com/watch?v=tzD9OxAHtzU&list=PL-ZXraMeHBPLZWTMFc3n43JdBgZ95mVNo

In de serie is nogal wat geweld te zien en de hoofden die uit de toiletpotten steken zullen de jongste kijkers ongetwijfeld nachtmerries bezorgen. Eerder deze maand besloten de autoriteiten in Moskou de filmpjesreeks met ondertussen meer dan zeventig afleveringen te onderzoeken, nadat een vader had gevraagd op het een schadelijk effect kon hebben op kinderen. Indonesische ouders waarschuwen elkaar op moederblogs en TikTok voor de in hun ogen gevaarlijke toilethumor.

Paniek over online fenomenen die de ‘prille kinderbreintjes zouden verzieken’, is zo oud als het internet. In mijn kindertijd (rond 2007) keek ik op YouTube naar de korte afleveringen van de gruwelijke online animatieserie Happy Tree Friends. Daarin werden schattige dierenvriendjes op de meest afgrijselijke (en creatieve) manieren gevild en verscheurd. Zo’n aflevering begon doorgaans als een tekenfilm voor peuters en eindigde altijd in een bloedbad. Ook dat was hartstikke populair.

Gewelddadige parodieën

In 2017 stond in De Volkskrant een artikel over automatisch gegenereerde kinderhorror: „In het ene filmpje plegen de personages uit Paw Patrol ‘gezamenlijk zelfmoord’, in een ander plast Spiderman zomaar over Elsa uit Frozen heen, en zo gaat het nog even door, met huilende kinderen tot gevolg”, schreef journalist Lisa van den Velden. En nog deze week kopte De Standaard: „Peppa Pig steelt en wordt ontvoerd: YouTube krijgt geweld in tekenfilms niet onder controle.” YouTube had beloofd de gewelddadige parodieën op bekende kindertekenfilms offline te halen, maar uit onderzoek van de Belgische krant bleek dat kinderen zulke video’s nog altijd aanbevolen krijgen.

Dezelfde leeftijdsgroep die de foute Spiderman en Peppa Pig tegenkomt op YouTube, kijkt nu vrijwillig naar angstaanjagende hoofden uit toiletten die anderen ontvoeren, martelen en hersenspoelen. Onder fans is er zelfs vraag naar kleurplaten hiervan. Wie wil, kan ze online volop vinden. Even uitprinten, en kleuren maar.

Dit is de laatste aflevering van Internet Explorer, de rubriek waarin Süeda Isik over memes en internetcultuur schreef.