Hoe Apple zijn rol als voorloper kwijtraakte

Ergens zit het in elke techjournalist: als Apple iets aankondigt, wat dan ook, dan is het nieuws. En dus stond Apple’s WWDC-conferentie, een vierdaags evenement voor software-ontwikkelaars, ook dit jaar weer garant voor een gigantische hoeveelheid media-aandacht.

Letterlijk elk medium besteedde er aandacht aan. Doorgaans in de vorm van een veredeld persbericht. Met een samenvatting van Apple’s belangrijkste aankondiging: hoe het bedrijf van Tim Cook kunstmatige intelligentie verder gaat integreren in al zijn apparaten.

Waar ging het over? Even heel kort:

  • Spraakassistent Siri kan ingewikkeldere opdrachten begrijpen en informatie uit verschillende apps met elkaar verbinden (Siri, vertel me hoe laat ik mijn moeder moet ophalen van het vliegveld?). Daarvoor gaat Apple een samenwerking aan met OpenAI.
  • Apple’s mail en tekstverwerking-apps krijgen AI-toepassingen waarmee iPhone-gebruikers teksten kunnen laten herschrijven, audio kunnen transcriberen of programmeercode kunnen schrijven.
  • Browser Safari gaat door AI gegenereerde mini-samenvattingen bieden van webpagina’s, zodat je niet meer hoeft te scrollen om alles te kunnen begrijpen
  • Apple wil de technologie laten draaien op chips in de laptops en smartphones zelf, in plaats van in datacenters. De nieuwe functies werken alleen op de nieuwste generatie apparaten die chips hebben die krachtig genoeg zijn om de AI-toepassingen aan te kunnen.

Einde persbericht.

‘Apple Intelligence’

Tijdens de presentatie van een uur en drie kwartier op de Apple campus in Silicon Valley werd de term ‘artificiële intelligentie’ zorgvuldig gemeden. Tim Cook spreekt liever van ‘Apple Intelligence’, die volgens hem een ‘stap verder gaat’, zei hij. ‘Het is persoonlijke intelligentie en de volgende stap voor Apple’.

Dat klopt. En als Apple technologie in miljarden iPhones integreert heeft dat veel impact. Maar toch: ik kon tijdens het evenement niks ontdekken dat Google, Microsoft of OpenAI bij andere presentaties niet al eerder bekend hadden gemaakt. Dat bleek ook wel uit de beursreactie na afloop van de presentatie: het aandeel Apple daalde met 2 procent.

Teksten samenvatten? Dat kan ChatGPT al ruim een jaar. De update van Google’s zoekmachine, eerder dit jaar aangekondigd, gaat precies doen wat Safari ergens volgend jaar misschien gaat kunnen: het samenvatten van webpagina’s in behapbare door AI geschreven brokken. Foto’s bewerken met AI? Niks nieuws. Transcripten maken van audio en die samenvatten? AI die programmeercode kan schrijven? Handig als het direct op je iPhone zit, maar an sich allemaal oud nieuws.

Apple-topman Tim Cook (l) en hoofd software-engineering Craig Federighi bij de WWDC in Californië.
Foto John Mabanglo/EPA

Wat leert ons dit? 

Apple is, al langer, meer een leverancier van apparaten dan een technologische voorloper. Een bedrijf dat een ster is geworden in incrementele innovatie: iets dat al heel goed is (de iPhone) steeds een klein stapje sneller en beter maken.

De technologische voorlopers binnen kunstmatige intelligentie zijn Google, Microsoft en OpenAI. De rol van Apple is gedegradeerd tot tot het implementeren van technologie van de concurrent in iPhones en iMacs. Om zo AI beschikbaar te maken voor het grote publiek.

Want, zo blijkt al langer: hoeveel er ook wordt geschreven over AI, veel mensen gebruiken de technologie nog altijd niet. Slechts 1 procent van de Nederlanders gebruikt ChatGPT elke dag, zo bleek vorige week. En maandag bleek dat 40 procent van de Nederlandse bedrijven nog helemaal niks doet met kunstmatige intelligentie.

En dat maakte Apple’s aankondiging al met al alsnog een belangrijk moment. Met AI-technologie in miljarden iPhones, zal het gebruik van de technologie hoe dan ook meer mainstream worden.