H&M trekt zich terug uit Myanmar vanwege verslechterde arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken

Kledingindustrie Woensdag verscheen een rapport waaruit bleek dat de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in Myanmar sinds de militaire coup in 2021 zijn verslechterd. Het is de vraag of arbeiders beter worden van het besluit van H&M.
H&M heeft naar eigen zeggen 41 kledingfabrieken in Myanmar.
H&M heeft naar eigen zeggen 41 kledingfabrieken in Myanmar. Foto Tom Little/Reuters

H&M gaat zich stap voor stap terugtrekken uit Myanmar. Dat heeft het op een na grootste kledingbedrijf op de wereld donderdag laten weten aan persbureau Reuters. Misstanden in Aziatische kledingfabrieken zijn op zich niet nieuw, maar een woensdag verschenen rapport over recentelijk verslechterde arbeidsomstandigheden in Myanmar was voor H&M de druppel. Onder meer Inditex, het bedrijf achter Zara en Primark gingen het Zweedse miljardenbedrijf al voor.

„We hebben de laatste ontwikkelingen in Myanmar nauwgezet gevolgd en zien toenemende uitdagingen bij het uitvoeren van onze werkzaamheden volgens onze standaarden en vereisten”, schrijft het bedrijf volgens Reuters. „Na een zorgvuldige overweging hebben we besloten om onze activiteiten in Myanmar gefaseerd te beëindigen.”

Vraag is of het besluit van H&M de mensen in Myanmar daadwerkelijk ten goede komt. Op de eigen website schrijft H&M dat het 41 fabrieken heeft in Myanmar waar bijna 42.000 arbeiders werken. De Europese Unie moedigde bedrijven dan ook juist aan om in Myanmar te blijven: de kleding- en schoenenindustrie zet volgens de International Labour Organization ruim 700.000 Myanmarezen aan het werk. Het leeuwendeel daarvan betreft jonge vrouwen, die niet of nauwelijks een opleiding hebben gedaan.

Lees ook: De groene beloftes van fast fashion: hoe duurzaam kan deze industrie worden?

Als deze mensen hun baan verliezen, dan is het aannemelijk dat ze erop achteruit gaan. H&M zelf zegt zijn arbeiders meer te betalen dan het minimumloon in Myanmar. „Door in contact te staan met lokale vakbonden en werkomstandigheden, kun je het verschil maken”, zei topvrouw Karina Ufert van de Europese Kamer van Koophandel tegen Reuters.

Sinds het Myanmarese leger begin 2021 de democratisch verkozen volksvertegenwoordigers aan de kant schoof, zijn de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in het land verslechterd. Uit het rapport van de Britse ngo Business and Human Rights Resource Centre (BHRRC) blijkt het aantal misstanden tussen februari 2022 en februari 2023 te zijn toegenomen tot 156, honderd meer dan een jaar eerder. Salarisonthouding kwam het vaakst voor.