Historisch lage opkomst in Hongkong bij verkiezingen

Bij de verkiezingen voor de districtsraden in Hongkong is slechts 27,5 procent van de stemgerechtigden van de stad naar de stembus gegaan, meldt persbureau Reuters. Veel kiezers zien de verkiezingen als ondemocratisch. Nooit eerder stemden zo weinig inwoners van de stad tijdens een verkiezing.

De daling in opkomst volgt op de invoering van de veiligheidswet in 2020 door China. Deze wet heeft ervoor gezorgd dat het kiesstelsel in de stad volledig is herzien en afwijkende meningen dan die van de Chinese overheid onder controle worden gehouden. Een groot deel van de oppositie zit sindsdien in de gevangenis of is naar het buitenland gevlucht. De partijen en kandidaten waar inwoners nog wel op konden stemmen, waren allemaal goedgekeurd door Peking.


Lees ook
De uitstroom uit Hongkong is groot en gênant voor China. ‘Het Hongkong waar ik vandaan kom, bestaat niet meer’

Inwoners van Hongkong nemen afscheid van vrienden en familie die emigreren naar het Verenigd Koninkrijk, juli 2021.

„Je kunt zien dat iedereen het gevoel begint te krijgen dat de verkiezingen geen betekenis hebben”, zei Lemon Wong tegen persbureau Reuters. Hij is een van de weinige overgebleven democraten die nog steeds betrokken zijn bij de lokale politiek. „Zelfs voorstanders van het nieuwe systeem vragen zich af waarom ze moeten stemmen, omdat het allemaal hetzelfde is.”

Vier jaar geleden tijdens dezelfde soort verkiezingen was er nog een recordopkomst van 71 procent. Er vonden toen massale pro-democratieprotesten tegen de groeiende invloed van China plaats in Hongkong. Toen was 90 procent van het aantal zetels nog verkiesbaar. Na de veiligheidswet is dat nog slechts 20 procent.



Leeslijst