‘Oké, ik ga heel erg m’n best doen om een chronologisch verhaal te vertellen. Bare with me, soms kan ik dit heel goed maar ik ben vandaag echt een beetje blurry”, zegt Abir Hamam in een café in haar woonplaats Amsterdam. De zangeres-gitarist van de band Hiqpy heeft de enige plek met relaxte fauteuils in de zaak gekozen en hangt soms even boven de telefoon die haar stem voor het interview opneemt – „Hallo hallo!” – met een ongrijpbare combinatie van speels en cool. Ze waarschuwt: „Ik ben zo’n flapuit, ik moet echt goed nadenken over hoe ik sommige dingen zeg in de pers, anders krijgen mensen nog een hartaanval.”
Ze krijgt binnenkort mediatraining. Da’s nodig want „het gaat allemaal zo snel”, zucht ze. Met bandleden Tom Radsma (bas), Kasper de Boer (drums) en Victor ter Veld (gitaar) waren ze na hun deelname aan de Popronde nog maar net lekker ingespeeld, toen ze afgelopen januari op het Groningse festival Eurosonic-Noorderslag werden besprongen door de Nederlandse muziekindustrie.
Kranten en blogs waren lyrisch, boekers, managers, agenten, labels en grote festivals hingen aan de lijn. ‘Zelfverzekerde, alternatieve rock (…) met een geheim wapen: de stem van Abir Hamam, een helder ankerpunt tussen de dromerige, soms grillige riffs’ schreven we in NRC, na Hiqpy midden op de dag te hebben zien spelen op een klein podiumpje in de hal van de Groningse Oosterpoort, pal naast de patatkraam. Daar was de meeslepende rock met die sterke stem niet te negeren. Hun muziek doet aan de altrock van de jaren negentig denken, maar met de frisse aanpak van nu. Slimme, catchy songs en dat dan ook zo cool en zelfverzekerd spelen, dat is onweerstaanbaar. De hal bleek dan ook nauwelijks berekend op de toeloop: zo sterk was de buzz rond de groep toen al.
Buzz
„Ik had géén idee van die buzz”, zegt Hamam (26), nog steeds verbaasd. Ze studeerde nog niet zo lang geleden af aan het conservatorium in Amsterdam, en was daarvoor bezig met het beginnetje van een carrière in de Haarlemse band Nemsis. Toen een springende bos donkere krullen die op haar sokken over het podium stuiterde, nu een volwassen vrouw met geblondeerd, stijl haar en zwarte leren laarzen tot haar knieën.
„We waren al vier dagen bezig geweest in Groningen, ik was gewoon best wel moe. Dus ik had even een dutje gedaan.” Ze lacht. „In de kleedkamer van zangeres Roxy Dekker! Ze was er niet, ik dacht, ik ga gewoon even liggen. Na een uurtje maakte Tom me wakker. Ik snel m’n lippenstift een beetje bijwerken, haarspray in de haartjes, laarzen aan en oké, let’s go. Ik verwachtte tien man of zo, prima. Maar het stond daar bómvol. Ik dacht, heb ik iets gemist? Weten ze wel dat wij het maar zijn die hier komen spelen? Ik was helemaal in de war.”
Tijd om zenuwachtig te worden was er niet, ze speelden maar drie nummers. „Daarna kwam de boeker naar mij toe en die zei: jij hebt echt geen idee wat er net gebeurd is, hè?” Ze zag wel goedkeurende blikken, werd verrast door het applaus, maar had inderdaad nog niet begrepen wat het effect van dat kwartiertje was. „Ik kreeg de volgende dag een berichtje van een zangleerling van mij, die ons in een krant had gezien. Ik dacht: goh wat leuk, we staan in de krant. Maar het werden er steeds meer. Crazy.”
Al snel liep hun concertagenda vol. Ze speelden dit jaar op Paaspop, Bevrijdingspop, Grasnapolsky, en staan straks op Best Kept Secret, Loose Ends en Into the Great Wide Open. Niet slecht voor een band die nog maar in januari 2023 hun eerste bericht online plaatste: „Hallo, we zijn Hiqpy. Gelukkig nieuw jaar, gelukkig nieuwe band”. Het zou volgens hun eigen omschrijving klinken alsof Kurt Cobain en Ariana Grande samen een Pokémon hadden gekregen, een Hiqpy – een zelfverzonnen woord dat niets betekent.
„Het is gruizige, shoegazey pop, goed in het gehoor liggend met duidelijke melodieën en songstructuren, en met veel energie”, zegt Abir Hamam er nu over. Ze werden geïnspireerd door Wolf Alice, The Strokes, The Cardigans en Aldous Harding. Maar ze luisteren samen ook graag naar folky muziek van Julia Jacklin en de synthpop van Chappell Roan. Bij het noemen van Pixies en Smashing Pumpkins betrekt haar gezicht een beetje. „Bij veel muziek uit de jaren negentig hou ik van de energie en dat scherpe randje, maar om de een of andere manier vonden ze het allemaal niet belangrijk om vocaal goed te zijn. I cannot, gewoon. Ik houd heel erg van gitaarmuziek, maar wel met goeie zang.”
Het gekke is dat Hiqpy nog geen enkel nummer op de streamingdiensten heeft staan – en dat terwijl artiesten tegenwoordig juist doorgaans op sociale media of streamingdiensten doorbreken voordat ze een live-reputatie opdoen. Op Youtube zijn alleen wat liveopnames te vinden, en vorige maand kwam er voor Record Store Day een vinyl singletje uit met twee nummers, maar ook die staat niet online. Ze zijn wel in gesprek met meerdere platenlabels, waaronder met een van de drie grootste in de wereld verklapt ze, maar ze willen niet overhaasten en zomaar een aantrekkelijk contract tekenen.
Lees ook
Froukje kan oogsten op langzaam loskomend Noorderslag
Lange adem, geen piekje
„Er wordt van alle kanten aan ons getrokken, die druk is best wel heftig. Het belangrijkste is dat we onderling blijven praten over wat we zelf belangrijk vinden, en over onze onzekerheden en wat we moeilijk en eng vinden. Want iedereen vindt het eigenlijk eng. Je moet jezelf er constant aan helpen herinneren dat je dit echt doet voor je lol. Natuurlijk hebben we ambities en dromen, maar dat is ook omdat we het zo leuk vinden. En daar een balans in houden is superlastig. Want oké, we zitten in deze sneltrein, daar wil je zo lang mogelijk in zien te blijven zitten. Maar als dat te veel energie kost, dan is het echt belangrijker dat we elkaar en de muziek leuk blijven vinden. Dat we nieuwe muziek willen blijven maken, en bouwen aan een lange adem in plaats van een piekje.”
Hamam is af en toe een spraakwaterval, zegt uitdagend hoe lastig het uitwerken van het artikel zal worden met zo veel informatie – „good luck with that!” Haar opvallende blonde haren strak in het gareel, daaronder donkere, sprankelende ogen. Ze is geboren in Nabeul, Tunesië. Haar opa was eerder als gastarbeider naar Nederland gekomen en kon zijn dochter en kleinkinderen uiteindelijk ook over laten komen. „Ik was twee en ben dus echt in Nederland opgegroeid. Maar Nederland was wel buiten, en thuis was het Tunesië.”
Ze werd islamitisch opgevoed, waar ze op haar zestiende afstand van nam. Haar vader was in Tunesië gebleven, haar moeder stond er alleen voor en dat maakte het soms nog ingewikkelder. „Als Arabische, alleenstaande moeder is het geloof de fundering van de opvoeding en cultuur. Dus als ik vroeg waarom ik voor twaalf uur thuis moest zijn, dan was het argument: omdat islamitische vrouwen dan niet op straat zijn, Abir. Maar als mijn weerwoord dan was: maar ik ben dat niet, dan werd het gesprek heel moeilijk. Maar goed, ik ben uit huis, ik heb een vriend, het is allemaal goed tussen ons hoor. Ze is supertrots op mij.”
Hartaanval
Moeilijke kwesties zijn er soms nog. „She looked at me the way I have not seen before/ and I cannot help it, but of that I want more”, zingt ze in ‘Something’. En: „They make it so fucking hard to love you at all/ I thought I knew myself, well I guess I’m very wrong”. Waar dat nou precies over gaat? „Volgens mij gaat het precies over waar je denkt dat het over gaat. Het is gewoon een liedje over …” Ze zoekt haar woorden, begint af en toe opnieuw. „Ik wil het graag goed verwoorden, ik wil dus niemand een hartaanval bezorgen, snap je? Uiteindelijk gaat het gewoon over het gevoel dat iemand, wie dan ook, je kan geven. Iemand van wie je het nooit had verwacht. Zo van holy shit, ik wist niet dat dit kon.” Ze grapt: „Je gaat niets expliciets over mij persoonlijk opschrijven toch? Ik weet je te vinden, Peter!” Haar lach rolt door het café. „Er zijn gewoon dingen die mijn familie en ik van elkaar kunnen tolereren, en daar stellen we ons naar elkaar toe voor open”, zegt ze er even later over. „En er zijn dingen waarmee we elkaar gewoon niet gaan lastigvallen. Ik respecteer de normen en waarden waarmee iemand is opgegroeid.”
Spijt van dat nummer heeft ze niet. „Misschien dat ik als ik het nú zou schrijven, iets voorzichtiger zou zijn. Maar ik vind het ook een van de beste nummers die ik de afgelopen drie jaar heb geschreven. Het vangt zo goed hoe ik me voelde in die periode en het gebeurt niet zo vaak dat je dat zo mooi vangt, en dat het dan ook zo wordt ondersteund door de muziek, dat dezelfde emoties vertelt als de tekst. Ik zou het nooit willen terugnemen.”
Er komt meer muziek, belooft ze. In augustus gaat Hiqpy de studio in om de eerste helft van hun debuutplaat op te nemen, en de rest volgt dan snel. „We hebben nu een uur aan materiaal dat we live spelen, en ons ideaal is dat we er nog een uur bij schrijven. We spelen nu ook nog een cover van Rihanna, ‘Shut up and Drive’, en een cover moeten spelen, zegt meestal wel genoeg over je repertoire, toch?” Ze lacht. „Dat is wel de keerzijde van dat het zo snel gaat: we spelen best veel liedjes die we er eigenlijk wel uit zouden willen hebben. Die zijn goed hoor, maar we groeien zo snel en dan wil je verder.”