Hezbollah misrekende zich tegenover Israël en hapt nu naar adem

De leiders van Hezbollah dachten het conflict met Israël tot vorige week aardig onder controle te hebben. Als Israël bijvoorbeeld een Hezbollah-kopstuk of een Hamas-leider in Beiroet liquideerde, voerde de Zuid-Libanese strijdgroep, die Noord-Israël al sinds oktober vorig jaar uit solidariteit met Hamas periodiek bestookt, de raketbeschietingen tijdelijk op. Enkele dagen later liet de groep de teugels dan weer vieren, want op een grotere oorlog met Israël was Hezbollah duidelijk niet uit.

Maar de even verrassende als verwoestende aanvallen die Israël de afgelopen dagen op Hezbollah heeft gelanceerd, hebben die strategie volledig ondermijnd. Plotseling hapt Hezbollah naar adem na een rampzalige week. „Overtroefd en te slim af geweest staat Hezbollah nu voor de grootste test uit zijn bestaan”, constateert Emile Hokayem, een Midden-Oosten-expert van de Londense denktank Institute for Strategic Studies, dinsdag in een analyse op de IISS-website.

Eerst explodeerden vorige week dinsdag de piepers waarmee veel Hezbollah-strijders onderling communiceerden in hun gezicht of hand, nadat ze een vermoedelijk van Israël afkomstig bericht hadden ontvangen. Daags daarna gebeurde hetzelfde met hun portofoons. Dit alles maakte duidelijk dat de Israëlische inlichtingendienst Hezbollahs communicatienetwerk volledig had weten te infiltreren, al heeft Israël zelf dat nog altijd niet willen bevestigen.

Een nieuwe aanwijzing hiervoor volgde een paar dagen later, toen vijftien hoge Hezbollah-commandanten onder in een gebouw van negen verdiepingen in het zuiden van Beiroet in het geheim bijeenkwamen om zich te beraden op de nieuwe precaire situatie. Een Israëlische luchtaanval maakte kort daarop een abrupt einde aan hun vergadering én hun leven. Van het gebouw bleef weinig over.

En dit was allemaal nog voordat Israël de zwaarste bombardementen op Hezbollah-stellingen in Libanon ontketende sinds 2006, toen Israël Zuid-Libanon voor het laatst binnenviel. Israël zei hiermee vooral het uitgebreide rakettenarsenaal en de lanceerinstallaties van Hezbollah te hebben willen treffen. „We hebben tienduizenden raketten en precisiemunitie buiten werking gesteld”, meldde de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant maandag tevreden.

Bloedigste dag

Intussen maakten de Libanese autoriteiten maandagavond bekend dat er 492 doden waren gevallen, waarmee dit de bloedigste dag in decennia in Libanon vormde. Duizenden Libanezen sloegen op de vlucht. Ook dinsdag gingen de bombardementen nog door, zij het niet op dezelfde enorme schaal. Het dodental is inmiddels gestegen tot 558.

„Hezbollah maakt er al decennia aanspraak op de bewaker te zijn van het Libanese volk tegenover zijn tegenstanders en de kampioen van de Palestijnse zaak”, schrijft Burcu Ozcelik, verbonden aan de Britse denktank RUSI, op vragen van NRC. „Die beide claims staan nu onder zware druk.”


Lees ook

Wereldleiders verwoed op zoek naar manieren om conflict tussen Israël en Hezbollah in te dammen

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei dinsdag dat niets de collectieve bestraffing van het Palestijnse volk kan rechtvaardigen.

Analisten twijfelen er niet aan dat het moreel van Hezbollah danig is aangetast. „Veel van het hogere veiligheidskader is gedood”, stelt Hokayem, „waaronder de leiding van zijn elitekorps, de Radwan-eenheid”. Deze eenheid heeft vooral tot taak om Zuid-Libanon te verdedigen tegen eventuele invallen van Israël.

Zo betaalt Hezbollah uiteindelijk een veel hogere prijs voor zijn solidariteit met Hamas dan het had gedacht. Dit werd de laatste maanden steeds duidelijker. Israël greep de situatie aan om steeds keihard terug te slaan. Sinds oktober vorig jaar heeft Israël volgens Hokayem zelfs vier keer zo vaak aanvallen op Libanon uitgevoerd als Hezbollah op Israël. Hezbollah leek zich daarbij, mogelijk onder druk van Iran, vaak bewust in te houden.

Hoofd niet in de schoot

Maar eigenlijk niemand gelooft dat de groep nu het hoofd in de schoot zou leggen en zijn beschietingen van Noord-Israël zou staken – beschietingen waardoor enige tienduizenden Israëliërs nog altijd niet terug naar huis kunnen. Hezbollah heeft na tegenslagen in het verleden ook altijd kans gezien zich weer op te richten.

Hezbollah-chef Hassan Nasrallah en zijn overgebleven metgezellen zullen om te beginnen een nieuw, minder kwetsbaar communicatienetwerk moeten opbouwen, en nieuwe commandanten zullen ervaring moeten opdoen. Maar nog altijd is Hezbollah een veel geduchtere tegenstander dan Hamas. De groep heeft zo’n 30.000 tot 50.000 man onder de wapenen en slechts een fractie daarvan is de afgelopen dagen gedood of gewond geraakt.

Veel strijders zijn gehard en hebben slagveldervaring opgedaan tijdens de Syrische oorlog, waarbij Hezbollah het regime van president Assad te hulp schoot samen met Iran. Bovendien beschikt de groep, mede dankzij beschermheer Iran, over zo’n 150.000 raketten. Daaronder zijn ook zogeheten precisie-geleide raketten, ook wel ‘slimme bommen’ genoemd. En onder de rotsen van Zuid-Libanon heeft Hezbollah een tunnelnetwerk aangelegd waarin het dekking kan zoeken.


Lees ook

Libanezen vluchten terwijl Israëlische gevechtsvliegtuigen overvliegen: ‘De bommen kwamen steeds dichterbij’

Libanezen die uit het zuiden zijn gevlucht staan dinsdag vast op de snelweg tussen Beiroet en Sidon.

Het zou een waagstuk voor Israël zijn om Libanon opnieuw binnen te vallen, ook omdat de oorlog in de Gazastrook nog niet voorbij is en er op de Westelijke Jordaanoever eveneens steeds meer spanningen zijn. Een drie-frontenoorlog is geen wenkend perspectief voor Israël.

Israël lijkt ook nog geen voorbereidingen te treffen voor een offensief in Libanon met grondtroepen, al zijn er inmiddels twee divisies naar Noord-Israël overgebracht. Maar Israëlische commentatoren wijzen erop dat er nog geen reservisten zijn opgeroepen, die voor zo’n offensief onontbeerlijk zouden zijn.

Zelfs als Israël er geen grondoffensief op laat volgen, heeft het Hezbollah toch al hard geraakt, meent Ozcelik. „En het zal een klap hebben toegebracht aan de geloofwaardigheid van Hezbollah binnen Libanon.” Bovendien zal de oppositie Hezbollah volgens haar verwijten dat ze Libanon, dat toch al economisch aan de grond zit, onnodig in een verwoestende oorlog heeft gestort.