Hevig noodweer treft Turkije, Griekenland en Bulgarije, zeker acht doden geteld

Extreem weer De regio’s hebben sinds dinsdag te maken met ongeziene regenval, die meerdere dodelijke slachtoffers maakte. De neerslaghoeveelheden zijn op sommige plekken nooit vertoond, zoals in de dichtbevolkte stad Istanbul.
Griekse regio's, zoals hier in Volos, registreerden een hoeveelheid neerslag tot 75,4 centimeter, het hoogste niveau sinds 2006.
Griekse regio’s, zoals hier in Volos, registreerden een hoeveelheid neerslag tot 75,4 centimeter, het hoogste niveau sinds 2006. Foto AFP

Bij hevig noodweer dat sinds dinsdag Turkije, Griekenland en Bulgarije treft, zijn zeker acht mensen omgekomen. Dat melden meerdere Turkse media en internationale persbureaus. Met name ten noorden van Istanbul zorgden ernstige overstromingen voor dodelijke slachtoffers en aanzienlijke schade. Zeker vijf mensen kwamen om in het noordwesten van Turkije. Vlakbij de grens met Bulgarije en Griekenland, in de provincie Kirklareli, waar een camping door water werd overspoeld, vielen zeker drie doden.

In verschillende regio’s worden meerdere mensen vermist en vielen tientallen gewonden. Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya werden inmiddels de zoek- en reddingsoperaties opgestart en is financiële ondersteuning beloofd aan getroffen gezinnen.

Ook het dichtbevolkte Istanbul zelf, zucht ernstig onder het zeldzame noodweer. In de districten Basaksehir en Kucukcekmece vielen twee dodelijke slachtoffers, onder wie een 32-jarige Guinese burger die vastzat in zijn kelderappartement in de lage-inkomenswijk Kucukcekmece. De stad kreeg woensdagnacht te maken met 125 liter neerslag per vierkante meter in minder dan zes uur. Een hoeveelheid die overeenkomt met de totale hoeveelheid neerslag die de stad doorgaans in de gehele maand september treft.

Honderden huizen en bedrijven kwamen onder water te staan, net als sommige metrostations, meldt de Turkse krant Hürriyet. Op verscheidene plekken kwam het wegverkeer tot complete stilstand. De plaatselijke gouverneur laat weten dat ze meer dan tweeduizend meldingen van overstromingen hebben ontvangen. Volgens schattingen zouden inmiddels 1.700 huizen beschadigd zijn.

Recordneerslag in Griekenland

In de buurt van het Griekse berggebied Pilion nabij de stad Volos viel ten minste één dode, vanwege een ingestorte muur. Ook daar zoeken autoriteiten nog naar meerdere vermisten. Rivieren traden uit hun oevers en belangrijke infrastructuur raakte beschadigd. Ook ondervinden veel Grieken vanwege de regenval langdurige elektriciteitsstoringen en wegversperringen. Sommige Griekse regio’s registreerden neerslag tot 75,4 centimeter, het hoogste niveau sinds 2006.

Hoewel Vassilis Kikilias, de Griekse minister van Klimaatcrisis en Burgerbescherming, voorspelt dat de omvang van de neerslag in de komende uren zal afnemen, adviseert hij zijn landgenoten om binnen te blijven.

De extreme weersomstandigheden ontzien ook buurland Bulgarije niet, dat bovenop neerslag met hevige wind te maken heeft. De Bulgaarse premier, Nikolai Denkov, maakte dinsdag al melding van twee overleden mensen vanwege overstromingen aan de zuidelijke kust van de Zwarte Zee.