Het verleden kijkt terug in Fiona Tans ontroerende found footage-compositie ‘Dearest Fiona’

Het begint en eindigt met de zee. Hoe kan het ook anders? De Nederlanders en hun eeuwige strijd met de zee. Daartussen zitten honderden andere beelden uit het begin van de twintigste eeuw, toen film nog stil was. Ze lijken allemaal op een of andere manier bekend: Amsterdam honderd jaar geleden, haringvissers op Urk, fabrieksarbeiders, boeren, spelende kinderen. Heel veel werkende kinderen en vrouwen ook. Dat hebben we nog niet zo vaak gezien.

De meeste van deze beelden zijn lang niet bekeken en lang niet gezien. Beeldend kunstenaar en filmmaker Fiona Tan vond ze in het archief van het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Ze vormden de basis van een nieuwe film die ze vorig jaar tijdens de overzichtstentoonstelling van haar werk in Eye presenteerde: Footsteps. En die nu als Dearest Fiona in roulatie gaat in de Nederlandse filmtheaters.

Dearest Fiona is meer dan een compositie van found footage-beelden. Dat op zich zou al een hypnotiserende ervaring zijn. Een reis door tijd, beelden en herinneringen die niet de jouwe zijn, maar toch vertrouwd aandoen door de manier waarop ze ons beeld van Nederland hebben gevormd. Of althans: ‘een beeld’. Want Tan kantelt ook wat we denken te weten. Ze vertelde in interviews hoe ze een ‘voice-under’ – een tegenstem, zeg maar – compileerde uit brieven die haar inmiddels overleden vader haar schreef toen de op Sumatra geboren en in Australië opgegroeide kunstenaar eind jaren tachtig aan de Rietveld Academie in Nederland studeerde.

Voor een deel was dat toeval. Tan vond de brieven terug terwijl ze door het Eye-archief aan het browsen was. Maar nu beeld en tekst (ingesproken door de Schotse acteur Ian Henderson) in Dearest Fiona zijn samengebracht, lijkt niets meer toeval. Het is alsof Tan Soen Houw, opgegroeid in koloniaal Nederlands-Indië, in zijn brieven een Nederland aan zijn dochter beschrijft dat hij weliswaar nooit met eigen ogen zag, maar misschien wel door diezelfde filmfragmenten leerde kennen. Opeens wordt Dearest Fiona ook een film over onze kennis van het koloniale verleden.

Daarmee is Dearest Fiona anders dan de gebruikelijke found footage-films. Tan werkte eerder met archiefmateriaal, maar zelden zo systematisch, archeologisch bijna. In de documentaire en experimentele film wordt archiefmateriaal veelal gebruikt om beeldvorming zelf te onderzoeken. In dit geval bijvoorbeeld: wat zegt het over Nederland dat in al die door vaak anonieme cameramensen geschoten filmpjes uit het eerste kwart van de vorige eeuw zoveel bedrijvigheid valt te zien? Zijn Nederlanders zo’n nijver volkje? Of is dat wat men toen de moeite van het filmen waard achtte?

In je hoofd – zo werkt het nou eenmaal met montage en met ons verlangen naar verhalen – maak je er één geheel van. En zo blijf je nieuwe dingen ontdekken: over arbeid, bouwen en breken, individu en collectief, identiteit. En over hoe filmbeelden onze kijk op de werkelijkheid bepalen.


Lees ook
Fiona Tan maakt kunst met de logica van een kattensprong

Kunstenaar Fiona Tan

Terwijl de brieven, ontroerend persoonlijk, heen en weer springen van alledaagsheid naar de studentenprotesten op het Tiananmenplein in Beijing of de val van de Sovjet-Unie, kijken meisjes in klederdracht ons aan. Ze lachen een beetje. Ze weten nog niets van de geschiedenis die komen gaat. Maar wat weten wij eigenlijk van hen? Wij kennen inmiddels wel het antwoord op de opmerking van vader Tan: „Wat er momenteel in Rusland gebeurt kan weleens belangrijker blijken te zijn dan de Oktoberrevolutie.” En tegelijkertijd weten we niets. Dat is naast alles wat deze film is, ook een aansporing om om ons heen te blijven kijken. En te luisteren naar de tijd.

https://www.youtube.com/watch?v=CggrleGPRag