De beroemde psychiater Dirk de Wachter legt in zijn boeken de hele samenleving op de divan. Door de diagnose kanker en het ‘aanschouwen van de dood’ onderzoekt hij wat er nu écht belangrijk is in het leven, wat het leven de moeite waard maakt. Met Pieter van der Wielen praat hij over het vinden van troost als het noodlot toeslaat. Over hoe liefdevolle verbinding met anderen groeit in kwetsbare periodes en hoe de aanraking van een verpleegster hem terughaalde in zijn menselijkheid tijdens een waan in het ziekenhuis.
De Malinese zanger Amadou Bagayoko is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden, meldt persbureau AFP. Hij was gitarist en zanger van het blinde Malinese muziekduo Amadou & Mariam.
Amadou en zijn vrouw, Mariam Doumbia, vormden samen een razend populair duo. Met hun mix van traditionele Malinese muziek, westerse blues en rockgitaren verkochten ze miljoenen albums over de hele wereld. De bluesy afropop van de Malinezen met de versimpelde drumbeat werd drie keer genomineerd voor een Grammy.
De twee ontmoetten elkaar in 1976 in het instituut voor jonge blinden in de Malinese hoofdstad Bamako. Amadou was 21, Mariam was 18, en ze deelden een brede liefde voor muziek. Van traditionele West-Afrikaanse instrumenten zoals de kora en balafoon tot de westerse geluiden van Pink Floyd en James Brown. In 1980 begonnen ze met optreden en schreven ze liedjes over hun leven en de problemen waar ze als jonge mensen met een handicap tegenaan liepen. Ze zongen in het Bambara, de officiële taal van Mali, het Frans en Engels.
In 2004 bracht het echtpaar Dimanche à Bamako (Zondag in Bamako) uit en braken ze wereldwijd door. Ze stonden door heel de wereld op festivals als Glastonbury en speelden samen met Damon Albarn (Blur, Gorillaz) en hun jeugdidool David Gilmour, de gitarist van Pink Floyd. Ze componeerden daarnaast ze het officiële lied voor het WK voetbal van 2006 in Duitsland en verzorgden tijdens de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs een deel van de slotceremonie. Het was een van hun laatste grote optredens samen.
Het dodental als gevolg van de aardbeving in Myanmar is opgelopen tot 3.354. Dat schrijven internationale persbureaus zaterdag op basis van Myanmarese staatsmedia. Daarnaast zijn 4.850 mensen gewond geraakt en zijn 220 mensen nog altijd vermist.
De aardbeving van vorige week had een kracht van 7.7 en zorgde voor grote verwoestingen in het Aziatische land, waar in februari 2021 een militaire staatsgreep plaatsvond en sindsdien een burgeroorlog gaande is. De internationaal geïsoleerde junta deed na de ramp een zeldzame oproep voor internationale hulp, die het krijgt van onder meer China, Rusland en India.
Na de aardbeving kondigde de junta een staakt-het-vuren af, maar dat wordt volgens de Verenigde Naties niet goed nageleefd. Zo wordt er geen hulp geboden aan opstandige gebieden in het land. Volker Türk, de Hoge Commissaris van Mensenrechten van de Verenigde Naties, riep vrijdag op tot „onmiddellijke en onbeperkte toegang” voor reddingswerkers in alle getroffen gebieden in Myanmar.
Lees ook
De machtige vrienden van de Myanmarese junta hebben groot belang bij het beschadigde land
Wat begon als een ruzie over koninklijke onderscheidingen, werd al snel een grote politieke affaire: over de eenheid van het kabinetsbeleid, verhoudingen in de coalitie en het gezag van premier Dick Schoof. In deze Haagse Zaken ontleden we het lintjesdebat. Wafa Al Ali en Petra de Koning vertellen over een minister die haar eigen koers vaart. Over een kabinet dat niet functioneert. En over een coalitie die onder grote druk staat.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected].