Het programma van ‘premier Bardella’ staat vol onbetaalbare en onhaalbare beloftes

Weinigzeggende slogans. Ambitieuze plannen en tijdlijnen. Een toegankelijke doch serieuze partijleider. Het verkiezingsprogramma van de Franse radicaal-rechtse partij Rassemblement National lijkt op het eerste oog dat van een gemiddelde partij. Het document is getiteld ‘Bardella, premier. Een project, een methode’, naar de 28-jarige partijvoorzitter Jordan Bardella die premier wordt als het RN een absolute meerderheid haalt bij de parlementsverkiezingen die deze en volgende zondag in twee rondes plaatsvinden.

In de recentste peiling gaat het Rassemblement National en partners aan kop met 220 tot 260 zetels. Dat is net niet genoeg voor een absolute meerderheid (289 van de 577 zetels). Maar peilingen voor de parlementsverkiezingen zaten er vaker naast, dus het is niet uitgesloten dat Frankrijk een radicaal-rechtse regering krijgt. „We zijn er klaar voor”, zei Bardella eerder deze week.

Wat zou premier Bardella willen veranderen? Zijn ambities zijn groot, duur en draaien om het verbeteren van de koopkracht, de strijd tegen illegale immigratie en criminaliteit en het beschermen van de ‘Franse identiteit’. Een overzicht.


Lees ook

Marine Le Pen rukt op met radicaal-rechts programma onder ‘mantel van alledaagsheid’

Verkiezingsposter in Bretagne van de Franse   presidentskandidaat Marine Le Pen.

Koopkracht

Om de koopkracht van Fransen te vergroten – een belangrijk verkiezingsthema – wil Bardella de btw op energie, gas en brandstof fors verlagen. Dit laatste zou indruisen tegen EU-regels, maar Bardella denkt vrijstelling te kunnen krijgen. Als er sprake is van „forse inflatie”, wil hij ook de btw op „honderd producten van eerste levensbehoeften” verlagen. Eerder beloofde het RN deze belasting helemaal te schrappen, maar dat dure plan is in de ijskast beland.

RN-partijleider Jordan Bardella bij het tv-debat afgelopen dinsdag.
Foto Dimitar Dilkoff/AFP

Het RN wil op termijn ook de Europese energiemarkt verlaten omdat Frankrijk, dat zelf veel goedkope energie opwekt met zijn kerncentrales, onevenredig veel zou betalen – iets waar andere lidstaten niet happig op zullen zijn. En Bardella wil meer belastingen verlagen: zo moet er een streep door de inkomstenbelasting voor jongeren tot dertig jaar en de erfbelasting voor arme gezinnen. Omdat het RN liever Fransen aan het werk heeft dan arbeidsmigranten, wil Bardella het geboortecijfer opkrikken met belastingvoordelen voor ouders.


Lees ook

Macron wil meer Franse baby’s. ‘De vanzelfsprekendheid van het krijgen van kinderen wankelt’

Speelplaats in de Jardin du Luxembourg in Parijs.

Immigratie

Op het gebied van immigratie, het kernthema van de partij, heeft Bardella een aantal vergaande voorstellen. Hij wil medische hulp voor buitenlanders zonder verblijfspapieren schrappen zodat zij alleen nog in noodgevallen geholpen zullen worden. Het RN stelt al jaren dat de regeling te duur is en migranten aantrekt. Dit terwijl uit onderzoek blijkt dat het schrappen ervan kan leiden tot meer ernstige gezondheidsklachten, wat extra druk zou zetten op de al overvolle spoeddiensten. Ook is de regeling volgens onderzoekers geen factor die Frankrijk voor migranten aantrekkelijker maakt.

Het RN wil het verder makkelijker maken om mensen uit te zetten en familiehereniging juist moeilijker maken. Het droit du sol (waarbij in Frankrijk geboren kinderen op hun achttiende automatisch Frans worden), wil de partij schrappen. Dit alles is nodig volgens Bardella omdat „door het gebrek aan grip op migratie de afgelopen decennia, de assimilatie van buitenlanders (…) onmogelijk is geworden”.

Bij een tv-debat dinsdagavond onderstreepte de radicaal-linkse politicus Manuel Bompard (La France Insoumise) de Italiaanse achtergrond van Bardella’s eigen familie. „Toen uw voorouderen naar Frankrijk kwamen, zeiden uw politieke voorgangers hetzelfde als u nu. Zij zeiden (…) dat de Italianen en de Spanjaarden niet zouden kunnen integreren in Frankrijk.”


Lees ook

Jordan Bardella: de beoogd opvolger van Marine Le Pen wordt achter de schermen een ‘cyborg’ genoemd

Jordan Bardella: de beoogd opvolger van Marine Le Pen wordt achter de schermen een ‘cyborg’ genoemd

Verder wil RN optreden tegen „islamistische ideologieën”. Opvallend is dat het jarenlang uitgedragen idee om hoofddoeken in de openbare ruimte te verbieden, is verdwenen. Het RN beseft dat die maatregel waarschijnlijk onuitvoerbaar is en door dit soort scherpe randjes weg te halen, hoopt het op stemmen van gematigdere kiezers. Ook het plan om mensen met een dubbel paspoort rechten te ontnemen, is geschrapt. Wel wil het RN mensen met twee paspoorten uit een aantal „strategische” posities, zoals bij defensie, in het overheidsapparaat weren.

Op de langere termijn wil Bardella ook dat het vrije verkeer van mensen binnen Schengen beperkt wordt tot EU-burgers en wil hij werkgevers straffen als zij migranten zonder papieren in dienst hebben. In Frankrijk werken naar schatting zo’n 400.000 tot een miljoen migranten zonder papieren – veelal in laagbetaalde sectoren als de horeca en de schoonmaak, waarvoor Fransen zelf weinig interesse in tonen.

Het bekende RN-voorstel van priorité nationale is niet verdwenen: de partij wil dat Fransen voorrang krijgen bij bijvoorbeeld het toewijzen van sociale huurwoningen. Maar Bardella belooft niet dat dit de komende jaren echt zal gebeuren. Hij weet dat dit indruist tegen de grondwet en dat Emmanuel Macron dit niet zal laten gebeuren zolang hij president is.

Zwaarder straffen, minder klimaatregels

Andere voorstellen gaan over orde en veiligheid: straffen voor drugsdelicten moeten worden verzwaard, minderjarige misdadigers moeten harder bestraft kunnen worden. Ook wil het RN meer gevangenisplekken creëren en moeten alle plaatsen met minstens 10.000 inwoners een lokale politiemacht krijgen. Waar deze mensen vandaan moeten komen in een tijd van grote tekorten aan agenten, is onduidelijk.

Op het gebied van klimaat wil het RN „afstraffende” klimaatmaatregelen van Parijs en Brussel terugdraaien (hoe precies, is onduidelijk). De partij, die niet gelooft in zonne- en windenergie, wil inzetten op andere moderne technologieën om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. RN-voorvrouw Marine Le Pen wilde aanvankelijk bestaande windparken ontmantelen, maar ook daar is Bardella op teruggekomen.


Lees ook

Frankrijk heeft zijn kerncentrales jarenlang verwaarloosd

De nucleaire centrale Tricastin. Deze centrale heeft een’open’ circuit en is daarmee gevoeliger voor droogte.

Afgezwakt maar onbetaalbaar

Al met al is het programma een iets afgezwakte versie van wat we kennen van Bardella en Le Pen. En er zijn niet alleen zorgen over de juridische en praktische haalbaarheid van veel voorstellen. Ook zetten experts grote vraagtekens bij de financiële haalbaarheid van de plannen, die honderden miljarden zouden kosten. Dit geldt overigens ook voor het programma van het Nouveau Front Populair, waarin de linkse partijen zijn verenigd.

Het RN wil onder meer geld besparen door publieke televisie- en radiozenders te privatiseren, fraude te bestrijden en dus steun aan buitenlanders zonder papieren te schrappen. Maar die nieuwe inkomsten wegen niet op tegen de voorgestelde belastingverlagingen en andere dure initiatieven. De plannen leiden tot zorgen bij het bedrijfsleven en in andere landen, maar deze kritiek kaatst het RN graag terug naar de zittende macht: zíj hebben de staatsschuld toch zo laten oplopen?