Het linkse blok Nouveau Front Populaire waarschijnlijk de grootste in Franse parlement

Laatste update:

Het linkse blok Nouveau Front Populaire wordt waarschijnlijk de grootste in het Franse parlement, blijkt zondagavond uit de eerste Ifop-exitpoll van de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. De coalitie van linkse partijen staat op 180 tot 215 zetels. Er zijn 289 zetels nodig voor een absolute meerderheid in het parlement.

Het radicaal-rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen en partijleider Jordan Bardella haalt fors minder stemmen dan verwacht, en lijkt met 120 tot 150 zetels de derde grootste partij van Frankrijk te worden. Ensemble, het blok van de partij van president Emmanuel Macron en zijn partners, lijkt op 150 tot 180 zetels uit te komen.

De winst van Nouveau Front Populaire is verrassend. Rassemblement National stond in de peilingen niet op een absolute meerderheid, maar de verwachting was wel dat het de grootste groep zou gaan vormen in de assemblée. Het verlies van de coalitie van Macron lijkt aanzienlijk kleiner dan verwacht.

Het is nog onduidelijk welke partij binnen Nouveau Front Popular de grootste is. Volgens de exitpolls staat La France Insoumise op 68 tot 74 zetels en de Socialisten op 63 tot 69 zetels. Jean-Luc Mélenchon, de leider van het uiterst linkse La France Insoumise, heeft Macron opgeroepen om een kandidaat van de linkse alliantie aan te wijzen als premier. De Franse president wijst normaliter een premier aan uit het kamp van de partij die de meeste zetels heeft in het parlement.

In de eerste ronde op 30 juni behaalden 76 kandidaten direct een plek in het parlement, waarbij de partij van Le Pen het succesvolst was. 39 leden van Rassemblement National werden direct verkozen, net als 31 leden van het linkse blok Nouveau Front Populaire. Rassemblement National behaalde het hoogste percentage van de stemmen in Frankrijk.

Met medewerking van Floor Bouma.