Het koninklijke privéarchief gaat een klein stukje verder open

Wie direct al details verwacht over het oorlogsverleden van de Oranjes zal vermoedelijk nog even moeten wachten. Deze maandag kan weliswaar het privéarchief van de familie tot 1948 worden ingezien, maar het zal uitpluiswerk vergen voordat duidelijk wordt welk historisch nieuws er uit die archieven valt te halen.

In tegenstelling tot de Openbaarheidsdag bij het Nationaal Archief vorige week, waar iedereen welkom is, is inzage in het Koninklijk Huisarchief op afspraak, na goedkeuring van het stichtingsbestuur onder voorzitterschap van koning Willem-Alexander. En er zijn slechts vier werkplekken voor onderzoekers in het eind negentiende-eeuwse archiefgebouw achter paleis Noordeinde in Den Haag. Daar zitten ook onder anderen de onderzoekers die de betrokkenheid van de stadhouders en koningen bij het koloniale en slavernijverleden onderzoeken.

Duidelijk is wat er niét in het Koninklijk Huisarchief zit: als het goed is, is alles wat betrekking heeft op de rol van koningin Wilhelmina als staatshoofd overgebracht naar het Nationaal Archief. Daarvoor gelden wettelijke openbaarheidstermijnen. Documenten van het Kabinet van de Koning uit de oorlogsperiode bijvoorbeeld, werden in 2015 vrijgegeven. Toen bleek onder meer dat Wilhelmina, samen met de Belgische koning Leopold, in 1939 een poging deed om de vrede in Europa te bewaren door de kleine Europese landen te verenigen.


Lees ook
oud-huisarchivaris Maarschalkerweerd over Wilhemina in de oorlog

Historicus en schrijver <strong>Flip Maarschalkerweerd</strong>: „Een aantal mensen van Wilhelmina’s hofhouding is echt getraumatiseerd geraakt, dat is het goede woord.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/het-koninklijke-privaarchief-gaat-een-klein-stukje-verder-open.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Ook documenten over de overheidsfuncties van prins Bernhard zitten in het Nationaal Archief, bijvoorbeeld die over zijn rol als bevelhebber van de Binnenlandse Strijdkrachten, het georganiseerde verzet. Zo bleek uit een Koninklijk Besluit (KB), <a rel=aangehaald in het boek Bernhards oorlog van Dik van der Meulen, hoe de prins zo’n snelle opmars maakte binnen het leger. Schoonmoeder Wilhelmina schrapte in het KB de woorden ‘à la suite’ waardoor zijn rangen niet langer honorair waren.

Maar zit in het Koninklijk Huisarchief misschien wel (een verwijzing naar) de ‘stadhoudersbrief’ van Bernhard? Over die brief, waarin de prins in 1942 de nazi’s zou hebben voorgesteld namens Adolf Hitler stadhouder te worden van een geannexeerd Nederland doen al decennia geruchten – hoewel geen enkele onderzoeker het papieren bewijs hiervoor heeft gevonden. Of bevat dit archief het definitieve bewijs dat die brief niet bestaat?

Koningin Wilhelmina maakt de verloving tussen Juliana en Bernhard bekend.
Foto ANP

Want toegankelijk worden deze maandag de particuliere archieven van Wilhelmina en Juliana, en dat van Bernhard vanaf zijn verloving met de laatste in 1936, als hij een secretaris krijgt. Wat er is bewaard, is overigens afhankelijk geweest van de grillen van de eigenaar, de archiefvormer. Daar zijn voor particuliere archieven geen regels voor.

Lidmaatschapskaart NSDAP

Bernhards orginele lidmaatschapskaart van de NSDAP, de partij van Hitler, waarvan lang werd gedacht dat er alleen een kopie van bestond, werd door de oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief, Flip Maarschalkerweerd, in het privéarchief gevonden toen hij het na de dood van de prins inventariseerde. Hij is een van de weinigen, met Wilhemina-biograaf Cees Fasseur, die tot nu toe zonder restricties de archieven uit de oorlog heeft mogen gebruiken voor onderzoek.


Lees ook
Openheid over Bernhard laat zien: de koning wil transparant zijn over het verleden

Koning Willem-Alexander zal het Koninklijk Huisarchief verder openstellen: vanaf 1 januari kan iedereen de archieven tot 1948 raadplegen.

De particuliere archieven die nu toegankelijk worden, bevatten de vooroorlogse periode, de Tweede Wereldoorlog-jaren, en documenten tot Wilhelmina in 1948 afstand deed van de troon. In 2014 verruimde Willem-Alexander de toegang tot 1934, het jaar waarin koningin Emma overleed. In oktober, toen hij de huidige verruiming bekendmaakte, zei de koning dat het „hele archief zo transparant mogelijk beschikbaar moet zijn”.